Prima pagină » Eveniment-Social » Sute de credincioși s-au adunat deja la Catedrala Mitropolitană. Pelerinajul la racla Sfintei Parascheva din Iași a început

Sute de credincioși s-au adunat deja la Catedrala Mitropolitană. Pelerinajul la racla Sfintei Parascheva din Iași a început

05 oct. 2024, 02:00,
Iulia MARIA în Eveniment-Social

Cu o săptămână înainte de începutul oficial al pelerinajului Sfintei Parascheva, atmosfera din jurul Catedralei Mitropolitane este deja încărcată de credință și speranță. Credincioșii s-au adunat la Iași

Aceștia, veniți din toate colțurile țării, așteaptă la rând pentru a se închina la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, Ocrotitoare a Moldovei. Deși pelerinajul va începe pe 8 septembrie, mulți nu au vrut să piardă ocazia de a se ruga în liniște, fără aglomerația zilelor de sărbătoare.

Cu o săptămână înainte de începutul oficial al pelerinajului Sfintei Parascheva, credincioșii s-au adunat la Catedrala Mitropolitană din Iași

Pelerinii sunt uniți de aceeași dorință de a-și găsi alinarea, iar zâmbetele și privirile senine sunt pe chipurile tuturor. Deși unii dintre ei sunt măcinați de boli și suferințe, mulți zâmbesc în așteptarea momentului în care își vor pleca frunțile în fața moaștelor Sfintei Parascheva. În ciuda vremii răcoroase, un val de căldură și solidaritate se simte în aer, căci toți cei prezenți împărtășesc o credință comună și o dorință puternică de vindecare și binecuvântare.

Lângă rândul de credincioși, reporterii BZI l-au întâlnit pe Costel Andreiu, un bărbat de 67 de ani, care a împărtășit povestea lui. După ce s-a vindecat de cancer, Costel a simțit să vină din ce în ce mai des la biserică. Acum, deși se confruntă cu paralizia pe partea stângă și cu provocările vârstei înaintate, continuă să meargă la catedrală de câte ori are posibilitatea.

„Nu e ușor să ajung aici, dar Sfânta Parascheva mi-a dat o nouă șansă la viață, iar acum simt că e datoria mea să vin și să îi mulțumesc. Vin aici cât de des pot, pentru a mă ruga și a mulțumi pentru tot ce primesc în fiecare zi,” a spus Costel Andreiu, bătrânul care, după ce s-a vindecat de cancer, a simțit să se apropie de biserică.

Printre cei adunați în jurul Catedralei, reporterii BZI au mai întâlnit-o și pe Elena, o tânără de 32 de ani din Iași, care a venit împreună cu mama sa.

„Venim în fiecare an, chiar dacă uneori trebuie să așteptăm ore în șir. Este o experiență care ne aduce liniște și ne dă speranță. Sfânta Parascheva a fost mereu aproape de familia noastră. Am avut probleme mari de sănătate anul trecut și am venit să îi mulțumesc Sfintei pentru că m-a ajutat să trec peste tot”, spune Elena.

Rugăciuni pentru sănătate și binecuvântare

În rândul credincioșilor, sunt prezenți și mulți oameni veniți de departe, pentru că drumul la Iași este o promisiune de credință și binecuvântare. Unii se roagă pentru sine, iar alții aduc în fața moaștelor durerile și suferințele celor dragi. Maria, o femeie de 50 de ani din Neamț, povestește că a venit să se roage pentru sănătatea copiilor și a nepoților ei.

„Nu cer nimic pentru mine. Sfânta Parascheva mi-a fost alături toată viața. Acum mă rog doar pentru binele celor dragi mie, să fie feriți de necazuri și să aibă parte de sănătate”, a transmis Maria.

Pe lângă credincioșii care se roagă, voluntarii și personalul Mitropoliei vor fi prezenți începând de marți, 8 octombrie 2024, la fața locului pentru a asigura o bună desfășurare a pelerinajului. Aceștia vor fi mereu gata să ofere un cuvânt de încurajare sau un zâmbet celor care se îndreaptă către racla Sfintei Cuvioase Parascheva.

În ciuda provocărilor și a răbdării necesare pentru a parcurge drumul până la moaște, oamenii continuă să vină, fiecare purtând cu sine o poveste și o rugăciune. Atmosfera este încărcată de solemnitate, dar și de o bucurie profundă. Fiecare zâmbet și fiecare privire îndreptată spre raclă reflectă o speranță și o încredere că Sfânta Parascheva îi va asculta și îi va ajuta. Astfel, Iașul a devenit, ca în fiecare an, locul în care credința aduce laolaltă mii de suflete.

În zilele următoare, Catedrala Mitropolitană din Iași va continua să fie centrul spiritual al acestui pelerinaj, o sărbătoare a credinței și un loc de alinare pentru cei care au nevoie de sprijin divin. Rând pe rând, credincioșii vor continua să-și aducă rugăciunile și speranțele într-o atmosferă care îmbină solemnitatea cu căldura umană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 noiembrie 2024
09 noiembrie 2024