Local

Sute de femei testate gratuit împotriva cancerului! Medicii ieșeni continuă caravana până pe 28 aprilie 2022

Publicat: 19 apr. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Sute de femei testate gratuit împotriva cancerului Medicii ieșeni continuă caravana până pe 28 aprilie 2022
Sute de femei testate gratuit împotriva cancerului, cu ajutorul medicilor de la Iași

Sute de femei au fost testate gratuit împotriva cancerului de col uterin, de la începutul lunii și până în prezent. Acest lucru a fost posibil mulțumită caravanei organizate de Institutul Regional de Oncologie Iași. Proiectul continuă până pe data de 28 aprilie 2022

Caravana ONCOPREV–”Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin”, organizată de Institutul Regional de Oncologie Iași, a ajuns în zeci de localități din Moldova. Echipa medicală a început testarea gratuită pe data 1 aprilie 2022 și continuă până pe data de 28 aprilie 2022. De la debutul noii campanii și până în prezent, echipa medicală a reușit să testeze câteva sute de femei. Caravana a ajuns pe data de 8 aprilie 2022 în comuna Lungani.

”De la începutul lunii aprilie și până în prezent, în cadrul caravanei noastre au fost testate câteva sute de femei împotriva cancerului de col uterin. Pacientele sunt din toată zona Moldovei. Totuși, numărul celor interesate a fost unul destul de mic, multe dintre femei fiind reticente în ceea ce privește un astfel de consult, chiar dacă este gratuit. De exemplu, pe data de 8 aprilie 2022, în comuna Lungani, doar 34 de femei s-au arătat interesate de testarea gratuită pentru depistarea cancerului”, au precizat reprezentanții caravanei.

Femeile din Iași și din județele Moldovei încă se pot testa gratuit pentru depistarea cancerului

Medicii din Iași continuă caravana de testare gratuită până pe data de 28 aprilie 2022, când vor fi prezenți în comuna Heleșteni, satul Hărmăneasa. Locurile din Iași în care echipa medicală a fost prezentă, în această lună, sunt: Biserica Protestantă, fabrica Cora Textiles, Municipiul Iași, și comuna Lungani, Iași. Echipa medicală a mai fost și în județele: Bacău, Botoșani, Suceava, Neamț și Vaslui. Următoarele locații și date unde va ajunge caravana sunt: miercuri, 20 aprilie 2022, în comuna Stăuceni, județul Botoșani, în curtea școlii, de la ora 09:00; 28 aprilie 2022, comuna Epureni, județul Vaslui, la Căminul Cultural, ora 09:00 și satul Hărmăneasa, comuna Heleșteni, județul Iași, la Centrul de Zi. Caravana de testare a început pe data de 1 aprilie 2022.

Modul de desfășurare al testării gratuite de prevenire a cancerului de col uterin, la Iași

Echipa medicală a precizat cât de simplu este întreg procesul de testare gratuită. Cele care doresc să beneficieze de acest serviciu gratuit nu trebuie să facă nimic special, decât să se pregătească așa cum ar face în mod obișnuit pentru un consult ginecologic. Acestea trebuie să mai completeze înainte de consult un simplu formular. Rezultatul testului îl vor primi în maximum 30 de zile lucrătoare, telefonic.

”Mai întâi, femeile completează formularele pentru intrare în proiect, după care urcă în unitatea mobilă, unde medicul recoltează secreții de la nivelul colului. Doamnele și domnișoarele trebuie să se pregătească așa cum fac în mod obișnuit pentru un consult ginecologic. Procedura este extrem de simplă și nedureroasă. Rezultatele vor fi comunicate în maximum 30 de zile lucrătoare, telefonic”, au adăugat reprezentanții proiectului.

Sute de femei testate gratuit în cadrul caravanei de depistare a cancerului, organizată de IRO Iași.

Comentarii
  • Ce rahat de stire este asta ? aflam despre o campanie despre care nu a fost informat nimeni clar aflam pe unde a fos acum doua mii de ani in urma si iesenii sunt acum clar informat unde sunt in viitor in Vaslui si in Botosani !, pe cine dracu din Iasi interseaza curtea scolii din sat Flocoasa jud Botosani ? de ce nu ati dat un calendar dinainte unde este in jud. Iasi ?

Adauga un comentariu