Local

Proiectul ONCOPREV, la IRO Iași: Șansa de a preveni în mod gratuit cancerul de col uterin

Publicat: 04 mart. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Proiectul ONCOPREV la IRO Iași Șansa de a preveni în mod gratuit cancerul de col uterin
Ieșencele pot beneficia de screening gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin

Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași, împreună cu Fundația Enable, derulează în județele din nord-estul României proiectul ONCOPREV – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin.

Proiectul ONCOPREV este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Acesta își propune ca, între anii 2020-2023, să testeze 170.000 de femei, din care 30.000, cu vârste între 25-29 de ani, pentru Babeș-Papanicolaou, și 140.000 de femei, din segmentul de vârstă 30-64 de ani, pentru HPV.

Cancerul de col uterin este o maladie care apare la nivelul colului uterin și este cauzat de înmulțirea haotică a celulelor anormale. Cancerul de col uterin este cauzat de infecția persistentă cu virusul HPV, care provoacă schimbări celulare la nivelul colului uterin.

An de an, în România, 3308 femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar aproximativ jumătate dintre acestea ajung să-și piardă viața.  În acest sens, merită menționat faptul că România se află pe locul 1 în Europa în ceea ce privește rata mortalității în cazul femeilor depistate cu cancer de col uterin.

unitate mobila IRO Iasi
În anul 2021,  unitățile mobile IRO s-au deplasat în 110 localități din cele 6 județe din Regiunea de Nord-Est a României

Ieșencele pot beneficia de screening gratuit pentru prevenirea cancerului de col uterin

o mana care tine o panglica albastra, simbolul cancerului de col uterin
În anul 2021, în cadrul proiectului ONCOPREV, au fost efectuate 7152 teste, din care 6625 pentru HPV și 526 Babeș- Papanicolaou

Pentru a beneficia de testare gratuită, femeile trebuie să aibă între 25 și 64 de ani, să  nu fie diagnosticate cu cancer de col uterin, să fie asimptomatice, să nu aibă antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin și să nu fi participat la screening de cancer de col uterin în ultimii 5 ani. Nu sunt eligibile pentru testare gratuită persoanele care au diagnostic stabilit de cancer de col uterin sau pentru alte forme de cancer genital, femeile care prezintă absența congenitală a colului uterin și nici cele care prezintă histerectomie totală pentru afecțiuni benigne.

Ieșencele care doresc să beneficieze de testare gratuită se pot programa la numărul de telefon 0745296296. Femeile trebuie să aibă în posesia lor doar buletinul, atât în original, cât și în copie, și trebuie să se pregătească la fel ca pentru un consult ginecologic obișnuit, deoarece li se vor preleva secreții de la nivelul colului uterin. Testările gratuite se realizează la cabinetul ginecologic de la IRO Iași, în cadrul celor două Unități Mobile de Screening, iar începând cu data de 01.04. 2022 și în cadrul Centrului de screening și diagnostic în boli oncologice, care aparține tot IRO Iași.

Unitățile mobile se pot deplasa în toate localitățile din cele 6 județe din Regiunea Nord-Est, unde femeile vor fi mobilizate de ajutorul autorităților locale și a medicilor de familie.

Mirela Grosu, manager IRO Iasi
Ieșencele care doresc să beneficieze de testare gratuită se pot programa la numărul de telefon 0745296296

Proiectul ONCOPREV: Obiective generale și realizări

un medic care a prelevat secretii de la nivelul colului uterin unei paciente
Proiectul ONCOPREV oferă femeilor din zonele vulnerabile șansa de a depista precoce, de a diagnostica și trata cancerul de col uterin

Proiectul ONCOPREV derulat în județele din nord-estul României promovează incluziunea socială, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, oferind acces la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenirea, diagnosticarea și tratarea precoce a cancerului de col uterin, pentru 170.100 femei.

Prin proiectul ONCOPREV se dorește ca minim 91.000 de femei din totalul celor testate să aparțină grupurilor vulnerabile din Regiunea Nord-Est. Programul se adresează tuturor femeilor, asigurate sau neasigurate, din județele Iași, Vaslui, Bacău, Botoșani, Neamț și Suceava.

În anul 2021, unitățile mobile IRO s-au deplasat în 110 localități din cele 6 județe din Regiunea de Nord-Est a României, fiind efectuate 7152 teste, din care 6625 pentru HPV și 526 Babeș- Papanicolaou. Din totalul de femei testate, 283 au fost depistate pozitiv la screening primar HPV și 72 au fost depistate pozitiv la Babeș- Papanicolaou. Un număr de 32 de femei testate în cadrul unităților mobile IRO au fost depistate pozitiv atât la HPV, cât și la Babeș- Papanicolaou, dintre acestea 24 au făcut colposcopie și 8 biopsie.

Proiectul ONCOPREV oferă femeilor din zonele vulnerabile șansa de a depista precoce, de a diagnostica și trata cancerul de col uterin.

 

Adauga un comentariu