Economic Local

Sute de ieșeni au luat cu asalt sediul Casei Județene de Pensii! Oamenii au stat la cozi pentru bilete de tratament! Plăți în valoare de peste 260 de milioane de lei, făcute către pensionari în numai o lună!

Publicat: 24 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sute de ieșeni au luat cu asalt sediul Casei Județene de Pensii Oamenii au stat la cozi pentru bilete de tratament Plăți în valoare de peste 260 de milioane de lei făcute către pensionari în numai o lună
Potrivit Mariei Andronache, directorul Casei Județene de Pensii Iași, sediul instituției a fost aglomerat imediat după vacanța de Rusalii de către ieșenii care au vrut să achiziționeze bilete de tratament în stațiunile balneare, acestea fiind acordate fără programare

Sediul Casei Județene de Pensii a fost luat cu asalt de sute de ieșeni, care vor să cumpere bilete de tratament sau doresc să depună acte pentru dosarul de pensii. Noi bilete vor fi disponibile pentru pensionarii ieșeni în luna iulie 2021. Reprezentanții Casei de Pensii susțin că, în luna mai, au fost efectuate plăți în valoare de 261.927.920 de lei către pensionarii din Iași

Sute de ieșeni au aglomerat sediul Casei Județene de Pensii pe data de 22 mai 2021. Pensionarii au cumpărat bilete de tratament și au adus diverse documente pentru a le depune la dosarul de pensii. Potrivit Mariei Andronache, directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Iași, au fost acordate 70 de bilete de tratament, iar interesul a fost ridicat din partea ieșenilor.

„Biletele de tratament au fost «la liber», adică nu se mai face listă cu cei care vor să le achiziționeze, ci oamenii au venit la sediul nostru pentru a le cumpăra. Au mai venit oameni care au adus diverse documente la dosarele de pensii. Totul s-a întâmplat și după vacanța de Rusalii, au coincis mai multe lucruri. Am observat că, dacă anul trecut nu era interesul mare pentru aceste bilete, acum s-au dat foarte repede!”, susține Maria Andronache, directorul Casei Județene de Pensii Iași.

Biletele de tratament cumpărate de pensionarii ieșeni sunt în stațiunile Nicolina, 1 Mai, Olănești, Amara, Covasna sau Geoagiu. Data de intrare în stațiuni este 25 iunie 2021.

Ieșenii au cumpărat bilete de tratament de la Casa Județeană de Pensii fără programare

Dacă atribuirea biletelor de tratament se făcea de obicei cu repartiție, prin alocare automată în sistem informatic, în funcție de punctajul calculat pentru fiecare solicitant, perioada cerută, numărul de locuri alocate pe fiecare stațiune și în funcție de numărul de solicitanți pentru acele locuri, acum, pensionarii au putut să le cumpere fără să îndeplinească aceste condiții. Costul unui bilet este de 50 la sută din cuantumul brut al pensiei încasate în luna anterioară plecării în stațiune.

Durata sejurului este de 16 zile, din care durata tratamentului balnear este de 12 zile. Pensionarii din Iași care vor să plece în stațiunile balneare trebuie să prezinte biletul de trimitere de la medic, în copie și original, cartea sau buletinul de identitate, în copie sau original, precum și cuponul de pensie aferent lunii mai 2021. Noi bilete de tratament vor fi disponibile pentru pensionari în luna iulie 2021. În mai 2021 au fost efectuate plăți în valoare de 261.927.920 de lei către pensionarii din Iași. Începând cu septembrie 2020, pensionarii primesc sume mai mari după ce a fost majorat punctul de pensie.

Cuantumul ajutorul de deces acordat în anul 2021 este mai mic față de cel din 2020

Pe de altă parte, ieșenii pot solicita ajutorul de deces de la Casa Județeană de Pensii Iași. Însă cuantumul ajutorului de deces a scăzut în acest an. În cazul asiguratului sau pensionarului, de 5.380 de lei, iar, în cazul unui membru de familie al asiguratului sau al pensionarului, 2.690 de lei. Ajutoarele de deces vor fi reduse, în prezent acestea fiind de 5.380 de lei pentru asigurați / pensionari și de 2.715 lei pentru membrii familiei acestora.

În județul Iași sunt 166.377 de pensionari, dintre care 150.701 pensionari de stat și 15.672 de pensionari din sistemul public. Potrivit reprezentanților Casei Județene de Pensii Iași, acordarea ajutoarelor de deces se va face în continuare prin folosirea acelorași metode de transmitere a solicitărilor, respectiv e-mail la adresele [email protected], [email protected] sau prin fax, la numărul 0232410092. Ajutorul de deces se acordă în cazul morții unui asigurat, pensionar sau al unui membru de familie al acestora.

Adauga un comentariu