Local

Sute de ieșeni s-au prezentat pentru bani și bonuri de masă la CRTS! Unii au donat sânge, alții plasmă hiperimună pentru recompensă! Medicilor nu le-a venit să creadă când au văzut cozile interminabile

Publicat: 26 sept. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Sute de ieșeni s-au prezentat pentru bani și bonuri de masă la CRTS Unii au donat sânge alții plasmă hiperimună pentru recompensă Medicilor nu le-a venit să creadă când au văzut cozile interminabile
Zeci de ieșeni stau la coadă în fața Centrului Regional de Transfuzie Sanguină din Iași pentru a dona sânge și plasmă hiperimună

Ieșenii vindecați de COVID-19 s-au înghesuit la CRTS să doneze plasmă hiperimună, după ce autoritățile au anunțat că le vor oferi suma de 500 de lei. Primii 20 de donatori de plasmă și-au luat deja banii, iar la rând mai sunt câțiva. Autoritățile au scos, până acum, 10.000 de lei din banii publici pentru a remunera gestul lor

Nicio campanie de promovare a donării de plasmă hiperimună sau a donării de sânge nu a funcționat la fel de bine ca cea de acum. Se pare că sute de ieșeni au fost „înduioșați” de șapte bonuri de masă și de suma de 500 de lei pentru a merge să doneze plasmă hiperimună sau 450 ml de sânge. Numărul de donatori de plasmă hiperimună s-a dublat în numai câteva săptămâni, iar cel de donatori de sânge s-a triplat. Chiar și medicii au rămas uimiți când au văzut ce efect au banii asupra conștiinței populației. În primele cinci luni de la declanșarea pandemiei de COVID-19, medicii mai că-i implorau pe pacienții vindecați de COVID-19 să vină la CRTS să doneze plasmă hiperimună pentru pacienții cu coronavirus în stare critică.

În numai câteva săptămâni, sute de ieșeni, motivați de bani și de bonuri de masă, s-au prezentat la CRTS pentru donare

În urmă cu câteva săptămâni, Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, a anunțat faptul că, pentru a încuraja donarea de plasmă hiperimună, va oferi pacienților vindecați de COVID-19 suma de 500 de lei. În ceea ce privește donatorii de sânge, primarul a anunțat că va oferi șapte bonuri de masă, fiecare bon având valoarea de 20 de lei. Nu a trecut mult timp de la anunțul făcut public, că sute de ieșeni s-au îngrămădit să doneze.

După ce s-au prezentat la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină (CRTS) din Iași și au donat sânge, au mers la Direcția de Asistență Socială din Iași pentru a-și ridica bonurile, respectiv suma de 500 de lei. În numai câteva săptămâni, 443 de ieșeni au primit, după ce au donat sânge, șapte tichete de masă, iar 20 de donatori de plasmă hiperimună au primit suma de 500 de lei. Pentru donatorii de sânge, în total s-au oferit 3.101 de lei, iar pentru donatorii de plasmă, suma de 10.000 de lei.

Dr. Lavinia Scripcariu: „Au fost pacienți vindecați pe care i-am contactat și au promis că vin să doneze și, cu toate acestea, nu au mai răspuns la telefon și nu s-au mai prezentat la donare”

Încă de la sfârșitul lunii aprilie, când aparatul de plasmafereză a fost montat la Iași, ieșenii vindecați de COVID-19 nu și-au arătat interesul în a dona plasmă hiperimună. Medicii povesteau atunci cu ce situații se confruntă și că, de multe ori, ajungeau aproape să-i roage să se prezinte la donare. Unii anunțau că vin la donare și nu se mai prezentau, alții nici nu mai răspundeau medicilor la telefon.

„Încă din momentul în care a fost aparatul de plasmafereza la Iași, i-am contactat pe toți cei vindecați de COVID-19 pentru a dona, însă adresabilitatea a fost extrem de scazută. Acest proces nu depinde doar de noi, medicii. Depinde și de inițiativa pacienților vindecați, care, din câte se pare, sunt extrem de reticenți. Din păcate, noi, medicii, am încercat în zadar să promovăm beneficiile plasmei pentru pacienții cu COVID-19 în stare critică. Au fost pacienți vindecați pe care i-am contactat și au promis că vin să doneze și, cu toate acestea, nu au mai răspuns la telefon și nu s-au mai prezentat la donare”, spunea dr. Lavinia Scripcaru, șefa CRTS Iași, în luna iulie.

La CRTS Iași, fără a primi bani, au venit să doneze doar zece pacienți. După ce au aflat că vor primi 500 de lei, numărul de donatori de plasmă hiperimună s-a dublat.

Șapte bonuri de masă fac minuni la Iași! Numărul de donatori de sânge s-a triplat în câteva săptămâni

Medicii s-au plâns pe toată perioada pandemiei de COVID-19 că ieșenii nu se prezintă nici pentru donarea de sânge. Erau zile, așa cum povesteau medicii, când la CRTS erau doar 30 de donatori de sânge. Stocul de sânge se epuizase, iar medicii trageau semnale de alarmă, disperați. După ce ieșenilor li s-a promis că vor primi șapte bonuri de masă, echivalentul a 140 de lei, 443 s-au prezentat la donarea de sânge. Medicii au rămas uimiți, dar nu au vrut să creadă faptul că populația vine la donare pentru tichetele de masă, ci din compasiune pentru aproapele lor.

Numărul mare de ieșeni care s-au prezentat la Direcția de Asistență Socială din Iași ca să-și ridice bonurile de masă, arată exact contrariul. Numărul de donatori de sânge s-a triplat, iar cel de donatori de plasmă hiperimună s-a dublat. Puțini pacienți vindecați de COVID-19 au înțeles, la început, faptul că pot salva viața pacienților cu coronavirus în stadiu critic, prin donarea de plasmă hiperimună.

Aparatul de plasmafereză recoltează plasma de la pacienții vindecați de coronavirus

Aparatul de plasmafereză a fost montat la Iași, în data de 9 aprilie. Acesta recoltează plasma de la pacienții vindecați de coronavirus. Ulterior, plasma este trimisă la Institutul Național de Hematologie Transfuzională pentru controlul biologic al componentelor sanguine. Dacă plasma recoltată se încadrează în parametrii necesari pentru a putea fi donată, aceasta este transferată la un pacient diagnosticat cu coronavirus, aflat în stare gravă. La nivel mondial, procedura s-a dovedit a fi extrem de benefică în tratamentul pacienților cu coronavirus. Pacienții vindecați de COVID-19 sunt așteptați la CRTS pentru donare.

Adauga un comentariu