National

Sute de mii de români pot fi concediați, arată un studiu. Impozitarea contractului part-time la full-time, o mare problemă pentru angajatori

Publicat: 02 aug. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Sute de mii de români pot fi concediați arată un studiu. Impozitarea contractului part-time la full-time o mare problemă pentru angajatori
Sute de mii de români ar putea fi concediați, susțin anteprenorii

Decizia Guvernului de a impozita contractele parti-time cu valoarea de full-time nu este una fericită, iar un sondaj arată că sute de mii de români ar putea fi concediați de angajatorii care nu vor putea să le mai plătească integral contribuțiile.

Asta se datorează modificărilor fiscale survenite în noul cod fiscal unde şi accizele la țigări şi la alcool au crescut. Reacția din spațiul public, în special din zona jocurilor de noroc, a fost una critică. Aceștia au afirmat că piața de profil ar putea avea mult de suferit pentru că jucătorii ar găsi metode alternative de a-și scoate profitul.

Sute de mii de români pot fi concediați din cauza impozitului contractului part-time

Nu se știe cu exactitate ce plan a avut statul când a decis să mărească impozitul la contractele part-time, dar efectul de pe piață ar putea fi unul devastator. O arată un studiu care consideră că sunt sute de mii de români care sunt la un pas de a fi concediați. Vorbim despre bone, jurnaliști, grădinari, personal de curățenie sau IT-iști.

Sondajul făcut de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii a fost realizat recent. Peste 60% dintre IMM-urile care au răspuns la sondaj consideră că vor face concedieri de la 1 august 2022. 35,8% dintre repondenti consideră că schimbarea plafonului, de la 1 milion de euro la 500.000, le afectează în mod grav activitatea. În schimb, sunt 26% care sunt afectaţi în proporţie mică, iar 37% consideră că nu au fost afectaţi de această măsură. Peste jumătate dintre repondenti, 54,2% consideră că ar fi fost mai ok că statul să aplice impozitarea de 3% din venituri pentru microîntreprinderi, indiferent de numărul de angajați. Cât de afectat sunteți de schimbarea Codului Fiscal referitoare la obligativitatea angajării unei persoane pentru încadrarea în categoria de microîntreprindere? Din răspunsurile la această întrebare rezultă că 37,4% dintre respondenți nu au fost deloc afectați, 15,2% în mică măsură, iar 47,4% în mare măsură.

Ce presupune modificările la codul fiscal

Începând cu data de 1 august 2022 au intrat în vigoare mai multe modificări la codul fiscal. Așa cum anunțase guvernul României, se vor majoră mai multe taxe. Este vorba despre majorarea accizei la țigări și la alcool. Așadar, prețul unui pachet cu țigări se va majora cu 60 de bani, iar alcoolul ar putea fi majorat cu 20%. În altă ordine de idei şi impozitele din jocurile de noroc vor avea de suferit. Jucătorii vor plăti mai multe pentru sumele de bani pe care le scot din această activitate. Mai jos prezentăm un exemplu de impozit din jocurile de noroc:

venit brut pana la 10.000 inclusiv: 3%

-peste 10.000-66.750 inclusiv 300 + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000

-peste 66.750:11.650 + 40% pentru ceea ce depășește suma de 66.750.

Oricum, cea mai mare modificare care ar putea duce la concedierea a sute de mii de români este cea a contractelor de muncă part-time.

Comentarii
  • Nu ca ”pot fi concediati” !, VOR FI concediati !, in urmatoarele luni vor fi dati afara mii si mii de bugetari lenesi. celorlalti li se va reduce salariul, companiile private vor da si ele afara o gramada, multinationalele la fel !, Oracle va concedia citeva zeci de mii la nivel global, Amazon vrea sa concedieze 100,000 la nivel global si alte companii internationale la fel

Adauga un comentariu