Local

Sute de percheziții făcute de DIICOT în mai multe județe din România! Au fost destructurate mai multe grupări de furt calificat! Au fost efectuate descinderi și la Iași

Publicat: 27 apr. 2021
Procurorii DIICOT au trimis în judecată 15 ieșeni bănuiți de constituirea unei rețele de contrabandă cu țigări
Un bărbat a fost reținut pentru pornografie infantilă

În dimineața zilei de 27 aprilie 2021, DIICOT a efectuat sute de percheziţii în mai multe judeţe din România. Vorbim că percheziţiile au vizat destructurarea a mai multor grupări specializate în furt calificat. Procurorii Direcției de Investigarea a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) Vrancea împreună cu mai mulţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul SIC Vrancea au efectuat 119 percheziţii în 19 județe printre care au fost efectuate 4 parcheziții în județul Iași.

Procurorii au constatat că s-a constituit înfiinţarea unor grupuri infracţionale organizate specializate în infracţiuni precum furt calificat, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals și acces ilegal la un sistem informatic. Grupările furau utilaje agricole din mai multe țări din Uniunea Europeană.

DIICOT Vrancea a destructurat mai multe grupuri infracţionale specializate în furtul utilajelor agricole

După efectuarea celor 119 percheziţii domiciliare din Vrancea și în 19 judeţe din România s-a constatat existenţa unor grupuri infracţionale organizate care au la activ mai multe suspiciuni de comitere a unor infracţiuni:

La data de 27.04.2021, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Vrancea împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Vrancea și Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Vrancea au efectuat un număr de 119 percheziții domiciliare, pe raza județului Vrancea și a altor 18 județe, într-o cauză vizând destructurarea a patru grupuri infracționale organizate, specializate în săvârșirea infracțiunilor de furt calificat, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor informatice, luare de mită, dare de mită şi punere în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat. spun cei din DIICOT

Furau utilaje agricole și le vindeau mai ieftin

În această speță s-a constatat că mai multe grupuri din Suraia, Golești și Nănești din judeţul Vrancea erau specializate în furtul de utilaje agricole din țări precum Marea Britanie, Belgia, Austria și le transportau în România unde ulterior erau vândute la un preț cu până 50% mai mic:

În cauză s-a reținut faptul că, în cursul anului 2019, pe raza comunelor Suraia, Goleşti și Năneşti, din județul Vrancea, s-au constituit mai multe grupări infracţionale ce aveau ca obiect procurarea în mod fraudulos (prin furt) de utilaje agricole sau de construcţii din Italia, Marea Britanie, Belgia sau Austria, pe care le transportau în ţară cu ajutorul unor platforme rutiere.

În principiu, în localitățile de domiciliu, dar și pe raza altor unităţi administritive, membrii grupărilor le depozitau la colaboratori sau chiar în spaţii deţinute de firme înregistrate legal, pe perioada cât utilajele erau „cosmetizate” în sensul mascării zonelor din care au fost sustrase/rupte/distruse dispozitivele GPS de localizare sau pentru a le face să corespundă vizual cu utilaje cu privire la care au obţinut documentele reale.

De asemenea, până la vânzarea directă sau prin platformele online, membrii grupării apelau la alţi colaboratori care, fie întocmeau în fals documentele aferente tipului de utilaj ce urmează a fi vândut, fie interveneau asupra soft-ului utilajului pentru a face bypass la unele comenzi condiţionate de existenţa dispozitivului GPS, fie interveneau pentru reducerea numărului de kilometri înregistraţi de computerul de bord, ori pentru modificarea datei de producţie.
Când toate aceste proceduri erau finalizate, utilajele erau fie livrate unor clienţi preexistenţi, fie erau postate pe platformele online de vânzare.
Preţurile cu care aceste utilaje erau vândute variau în marja de 30%-50% din preţul real, ajungând chiar şi în aceste condiţii la preţuri de câteva zeci de mii de euro. explică DIICOT

Zeci de persoane au fost duse la audieri

După perchezițiile domiciliare, la sediul DIICOT Vrancea au fost duși la audieri un număr de 57 de persoane pentru a fi investigate.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 57 de persoane. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale. Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigații Criminale, Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Galați și Bacău, al lucrătorilor de poliție din cadrul inspectoratelor județene de poliție din 19 județe şi al jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea și Grupării Mobile de Jandarmi Bacău.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Comentarii
  • ALO DIICOT, cand ajungeti si la ASOCIATIA DE PROPRIETARI PT 7 SOCOLA, IASI, ca poate voi nu sunteti spatele doamnei administrator asa cum sunt cei din PRIMARIE ca se tot lauda ca o sprijina???? Lumea este in varsta si nu da importanta la listele care se afiseaza, dar sunt nereguli la facura de CALDURA, CURENT, APA, PLATA PERSONAL, GAZE!!!!!
    Veniti sa faceti un bine la mai multe persoane, care chiar au nevoie de ajutor!!!!
    Ori a ajuns spaguta si la DIICOT si are asigurat postul pe viata????
    Administratora veche fura si ea, ca lumea este constienta de acest lucru, dar mai cu masura, si avea alta atitudine. Aceasta noua administratora care este de fapt fosta casiera care incasa banii de la oameni se pare ca vrea sa-si faca vila de sute de mii de euro intr-un an. Nu mai are rabdare ca cealalta veche.

Adauga un comentariu