Prima pagină » Local » Țânțarii și căpușele, un pericol real pentru animalele din Iași! Dr. Paula Maria Pașca, medic veterinar, explică ce riscuri ascund insectele și cum putem preveni îmbolnăvirea gravă a câinilor

Țânțarii și căpușele, un pericol real pentru animalele din Iași! Dr. Paula Maria Pașca, medic veterinar, explică ce riscuri ascund insectele și cum putem preveni îmbolnăvirea gravă a câinilor

09 iun. 2025, 02:00,
Iulia MARIA în Local

Țânțarii și căpușele afectează tot mai multe animale, chiar și în sezonul rece, devenind astfel un pericol tot mai mare pentru patrupezi. Cățeii pot muri dacă nu sunt deparazitați și supravegheați cu atenție

Căpușele și țânțarii nu sunt doar insecte enervante, ci un adevărat flagel pentru animalele de companie. Temperaturile tot mai instabile și lipsa prevenției transformă plimbările aparent inofensive în pericole reale pentru câini. Dr. Paula Maria Pașca, medic veterinar în cadrul Spitalului Veterinar de Urgență al Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași, avertizează: numărul de cazuri de îmbolnăvire crește semnificativ, iar afecțiunile pot fi grave, uneori chiar fatale.

Babesioza, o boală transmisă de căpușe, care poate ucide rapid animalul infectat. Și țânțarii sunt un pericol real pentru patrupezi

Pe măsură ce temperaturile cresc, tot mai mulți ieșeni ies la plimbare cu animalele de companie. Puțini sunt însă conștienți de pericolele care îi pândesc pe patrupezi. Căpușele și țânțarii sunt mai activi ca niciodată și pot transmite boli grave. Babesioza și dirofilarioza sunt două afecțiuni parazitare tot mai frecvente în Iași, iar netratate la timp, pot deveni fatale. Căpușele au devenit o problemă tot mai serioasă în România, iar schimbările climatice contribuie la activarea lor, chiar și în afara sezonului cald.

„Căpușele, din păcate, sunt în flagel, să spun așa. Dacă acum 10-15 ani nu aveam atât de multe boli transmise de căpușe sau poate era scăzut nivelul de diagnostic al lor, în prezent pot să spun că, în perioadele cu schimbări climatice, ele au nevoie doar de câteva zile cu temperaturi de 10-12 grade ca să se activeze. Chiar și iarna, când am avut încălziri bruște, au fost cazuri de babesioză în decembrie”, a explicat dr. Paula Maria Pașca, medic veterinar.

Babesioza este o boală parazitară gravă, cauzată de protozoare din genul Babesia, care infectează globulele roșii ale sângelui. La animale, în special la câini, boala este transmisă în principal prin mușcătura căpușelor infectate.

Această boală are o evoluție acută și poate deveni letală într-un timp foarte scurt. Tocmai de aceea, este esențial ca animalele să fie deparazitate la zi și să fie atent verificate după fiecare plimbare.

„Proprietarii trebuie să se asigure că animăluțele sunt deparazitate și pot să le caute blănița, mai ales după urechi, în zona gâtului și la axile, acolo unde căpușele se ascund. Este important să fie scoase cât mai repede. Căpușa se hrănește timp de 48 de ore, iar când se umple, regurgitează sângele în circulația animalului, împreună cu paraziții și bacteriile. Așa se transmite boala”, a spus dr. Paula Maria Pașca, medic veterinar.

Țânțarii transmit o boală tăcută, dar mortală: dirofilarioza sau „boala viermilor cardiaci”

Dacă babesioza acționează rapid, dirofilarioza are o evoluție lentă, dar la fel de periculoasă. Este cauzată de înțepătura de țânțar și afectează grav sistemul circulator.

„În timpul verii, țânțarii sunt un pericol mare pentru animale. Pot transmite dirofilarioza, o boală parazitară cu manifestări sistemice extrem de grave. Evoluează în timp – în lunile de după înțepătură, larvele ajung la maturitate și se instalează în artera pulmonară, unde au suficient oxigen. Apoi, pot migra spre cord, de aici denumirea populară de viermi cardiaci”, explică dr. Paula Maria Pașca, medic veterinar.

Dirofilarioza este o boală parazitară severă, cauzată de un vierme numit Dirofilaria immitis, care se transmite prin înțepătura țânțarilor. Larvele parazitului ajung în sângele animalului și migrează către vasele de sânge ale plămânilor și, ulterior, în inimă. Boala afectează în special câinii, dar poate apărea și la pisici.

Conform medicului veterinar Paula Maria Pașca, această afecțiune este din ce în ce mai des întâlnită la Iași, mai ales în rândul câinilor care locuiesc în apropierea apelor, unde țânțarii se înmulțesc mai ușor. Lipsa dezinsecției și neglijarea tratamentelor profilactice pot agrava situația.

„Din păcate, în ultimii ani, am observat o creștere a numărului de cazuri de dirofilarioză. Este și mai complicată decât babesioza, pentru că e mai costisitoare și greu de tratat. Dar, din fericire, există soluții eficiente: antiparazitarele care funcționează și împotriva țânțarilor”, a adăugat dr. Paula Maria Pașca, medic veterinar.

Așadar, indiferent de sezon, deparazitarea periodică, supravegherea atentă și vizitele la medicul veterinar pot face diferența dintre o vară liniștită și o boală periculoasă.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Cine e miliardarul care a murit la polo după ce a înghițit o albină
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Ramona Olaru s-a pozat într-o ipostază lipsită de inhibiții, în propriul balcon! Ploaia i-a pus în valoare siluetă de invidiat
Playtech.ro
Județul din România cu fenomene geologice unice în lume. Cei care ajung aici spun că peisajul nu pare de pe Pământ
observatornews.ro
Coaliția și-a împărțit Serviciile și judecătorii CCR, pe lângă ministere. Ilie Bolojan are drept de veto
Playsport.ro
Creaturi parcă de pe altă planetă au fost descoperite în adâncuri și se hrănesc cu metan, un...
Evz.ro
Când poți să fii perchiziționat în trafic. Ce trebuie să știe șoferii
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Cum se taie corect pepenele. Aşa nu faci mizerie şi îl mănânci uşor, e tehnica restaurantelor
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Nicuşor Dan a decis premierul România, SURPRIZĂ uriaşă
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Statul a retras o sumă-record din conturile românilor pentru a plăti pensiile şi salariile în iunie
redactia.ro
Un nou accident aviatic în India. Nu există supraviețuitori
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`