Actualitate

Tatjana Patitz, una dintre cele mai celebre supermodele din lume a murit la vârsta de 56 de ani

Publicat: 12 ian. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tatjana Patitz una dintre cele mai celebre supermodele din lume a murit la vârsta de 56 de ani
Tatjana Patiz, una dintre cele mai celebre supermodele din lume a murit la vârsta de 56 de ani

Tatjana Patitz, una dintre supermodelele din anii 1990, a murit la vârsta de 56 de ani, scrie The Guardian. Patitz a cunoscut celebritatea în ianuarie 1990, atunci când a apărut alături de Naomi Campbell, Cindy Crawford, Linda Evangelista şi Christy Turlington purtând celebrele bodysuits Giorgio di Sant’ Angelo cu Levi jeans pe coperta British Vogue, informează News.ro.

Fotografiată în alb-negru de Peter Lindbergh, a reprezentat un reper pentru moda minimalistă a anilor ’90. Dar pentru femei, imaginea a devenit o încoronare pentru „supermodele”, definindu-le drept simbol suprem al culturii populare din acel deceniu. Şi această copertă i-a atras atenţia lui George Michael, care le-a cooptat în memorabilul său videoclip „Freedom!”.

Tatjana Patitz a murit la vârsta de 56 de ani

Eleganţa fotomodelului de origine germană şi fizicul atletic au făcut-o favorita caselor Chanel şi Versace, pentru care a defilat pe podiumuri şi a apărut în campanii de publicitate. Dar Patitz s-a retras în California, departe de petrecerile de modă.

„Era mult mai puţin vizibilă decât colegele ei – mai misterioasă, mai adultă – şi asta avea atracţia ei”, îşi aminteşte Anna Wintour, directorul de operaţiuni al Condé Nast şi director editorial global al Vogue.

Patitz încă lucra în modelling în 2019, când a păşit pe podiumul Etro la Săptămâna Modei de la Milano şi a fost fotografiată pentru Vogue cu fiul ei Jonah Johnson.

Născută la Hamburg dintr-o mamă estonă şi un tată german, Patitz s-a mutat împreună cu familia în Skanör, un oraş de pe litoral din sudul Suediei. În 1983 a participat la un concurs de modele la Stockholm şi s-a clasat pe locul al treilea. Premiul a fost o călătorie la Paris şi un contract pe termen scurt.

O întâlnire cu Peter Lindbergh i-a schimbat cariera. Cunoscut pentru că prefera un aspect „natural”, artistul german a fotografiat-o pe Patitz în „White Shirts: Six Supermodels, Malibu”, pentru Vogue în 1988, înainte de a o fotografia pentru celebra coperta din 1990. Patitz va continua să pcolaboreze cu Lindbergh, precum şi cu Herb Ritts şi Patrick Demarchelier.

În cartea „10 femei”, Peter Lindbergh a scris despre muza să: „O admir pe Tatjana pentru că rămâne mereu ea însăşi. Este foarte moale, dar în acelaşi timp este foarte puternică şi ştie să susţină ceea ce gândeşte. Este imposibil să nu o admiri şi de-a lungul anilor să nu fii doar puţin îndrăgostită de ea”

Patitz are un fiu, Jonah, în vârstă de 19 ani.

Adauga un comentariu