Actualitate

Taxa care dispare definitiv din România! Iată legea care i-a surprins pe cetățeni

Publicat: 17 apr. 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Taxa care dispare definitiv din România Iată legea care i-a surprins pe cetățeni
Persoanele cu handicap vor beneficia de accesul liber și gratuit în toate locurile publice, inclusiv în mijloacele de transport în comun, taxiuri și alte mijloace auto de transport alternativ, alături de câinele ghid.

Recent, a fost anunțat faptul că o taxă dispare definitiv din România! Conform proiectului de lege adoptat, persoanele cu handicap vor fi scutite de la plata tarifului de omologare individuală pentru autovehiculele special modificate. Taxa era percepută de Registrul Auto Român pentru autovehiculele special modificate față de configurația inițială. Iată legea care i-a surprins pe cetățeni.

Taxa care dispare definitiv din România!

Plenul Camerei Deputaților a adoptat în unanimitate un proiect de lege care garantează accesul gratuit pentru persoanele cu handicap însoțite de câini ghizi în mijloacele de transport în comun, magazine și alte spații publice.

De asemenea, se asigură accesul liber și gratuit al acestora în toate locurile publice, inclusiv în mijloacele de transport în comun, taxiuri și alte mijloace auto de transport alternativ, alături de câinele ghid.

Legislația interzice discriminarea împotriva persoanelor cu handicap, inclusiv refuzul conducătorilor de taxiuri sau de alte mijloace auto de a asigura transportul acestora și a câinilor ghizi. De asemenea, câinii ghizi care însoțesc persoanele cu handicap grav au acces liber și gratuit în toate locurile publice.

Ce se întâmplă cu indemnizația pentru persoanele cu handicap

România se pregătește să implementeze o majorare semnificativă a ajutoarelor de stat pentru cetățenii săi cei mai vulnerabili. Un adult cu handicap grav va primi o indemnizație de 528 lei, în loc de 419 lei, însemnând o creștere de aproape 110 lei. Copiii cu handicap grav vor beneficia, de asemenea, de o majorare a prestației sociale, ajungând la 462 lei față de 359 lei, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 100 de lei.

Familia sau reprezentatul legal al copilului cu handicap grav, accentuat sau mediu, beneficiază de asemenea de bugetul personal complementar lunar, pe perioada în care îl are în îngrijire, supraveghere și întreținere. Acesta este 359 de lei, pentru copilul cu handicap grav, 210 lei, pentru copilul cu handicap accentuat, şi 72 de lei, pentru copilul cu handicap mediu. Legea elimină o taxă considerată nepotrivită pentru persoanele cu handicap și asigură un cadru legal clar pentru accesul persoanelor nevăzătoare însoțite de câini ghizi în instituțiile publice și alte spații. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în calitate de primă Cameră sesizată, Camera Deputaților fiind for decizional.

Guvernul promite mai mulți bani în acest an și pentru viitori părinți. Indemnizația pentru creșterea copilului se va majora de la de la 1.495 de lei, cât este în prezent, la 1.650 de lei. Atât mama, cât și tatăl copilului nou-născut pot depune dosarul cu actele necesare pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului, fiecare dintre ei putând opta pentru a sta cu copilul în concediu de creștere. Actul normativ actualizat prevede că părinţii care, în ultimii 2 ani, anteriori naşterii copilului au realizat timp de 12 luni venituri supuse impozitului pe venit potrivit Codului fiscal beneficiază de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copiilor până împlinesc vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copiilor cu dizabilităţi. Indemnizaţia acordată este de 85% din media veniturilor nete lunare realizate din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului.

De la 1 martie 2024, toate ajutoarele de stat calculate pe baza valorii ISR au fost majorate.majorate. Printre acestea se numără indemnizația de șomaj, alocația lunară de plasament sau prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap.

Adauga un comentariu