Local

Taxă de oraș pentru promovarea turismului în municipiul Iași. Se scumpește prețul pentru o noapte de cazare în toate hotelurile. Patronii vor majora tarifele din luna ianuarie 2021

Publicat: 29 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Taxă de oraș pentru promovarea turismului în municipiul Iași. Se scumpește prețul pentru o noapte de cazare în toate hotelurile. Patronii vor majora tarifele din luna ianuarie 2021
Oameni care se află pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din zona centrală a municipiului Iași

Taxa de oraș pentru promovarea turismului local în municipiul Iași va fi instituită începând cu luna ianuarie 2021. Primăria Iași a inițiat un regulament pentru promovarea turismului în oraș care va cuprinde și noua taxă prin majorarea prețului pentru o noapte de cazare. Taxa de oraș va fi destinată promovării evenimentelor turistice inițiate de Primăria municipiului Iași. Autoritatea locală va avea și un consiliu consultativ al operatorilor de turism pe lângă primărie

În municipiul Iași va fi instituită o taxă de oraș pentru promovarea turismului local. Primăria Iași va implementa un regulament care va cuprinde o majorare a tarifului pentru noaptea de cazare în hoteluri sau pensiuni, banii urmând a fi folosiți pentru demararea unor proiecte de promovare turistică în Iași. Noul regulament care cuprinde și taxa de oraș va intra în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2021, conform documentelor inițiate de Primăria Iași. Taxa de oraș sau specială, cum au numit-o reprezentanții primăriei, pentru promovarea turismului, este de 0,75 la sută din valoarea tarifelor de cazare practicate de proprietarii de hoteluri și pensiuni din oraș.

„Taxa specială pentru promovarea turismului în municipiul Iași se încasează de la persoanele care beneficiază de servicii de cazare, prin unitățile de cazare care desfășoară activități specifice pe raza municipiului Iași. Taxa specială pentru promovarea turismului în municipiul Iași se calculează prin aplicarea cotei stabilite la valoarea totală a cazării/tarifului de cazare pentru fiecare noapte de cazare. Unitățile de cazare au obligația de a vărsa taxa la bugetul local până la data de 10 a lunii următoare celei în care s-a colectat taxa de la persoanele care au plătit cazarea”, se arată în regulamentul instituit de Primăria municipiului Iași.

Practic, patronii de hoteluri din Iași vor institui de la începutul anului viitor această taxă de vizitare a orașului.

Taxa de oraș colectată de hoteluri și pensiuni va intra într-un fond special deschis la Primăria Iași

Taxa de oraș colectată de pe urma turiștilor care s-au cazat pe timpul nopții în hotelurile și pensiunile din Iași va intra într-un fond special. Primăria municipiului Iași va folosi taxa specială de turism pentru decontarea mai multor proiecte din acest domeniu.

„Taxa specială se constituie într-un fond cu următoarele destinații: finanțarea cheltuielilor de participare la târguri, expoziții de turism la nivel național și internațional, finanțarea acțiunilor și evenimentelor cultural-artistice care au un impact direct sau indirect la dezvoltarea turismului și atragerea unui număr mai mare de turiști. Taxa vizează și realizarea activităților de promovare marketing în scopul atragerii de turiști sau investiții în servicii turistice, dar și realizarea sau finanțarea serviciilor și produselor oferite contra cost sau gratuit turiștilor sau agenților economici locali din domeniul turismului”, se mai arată în regulamentul municipalității ieșene

Un consiliu consultativ al operatorilor din turism va funcționa pe lângă Primăria municipiului Iași

În noul regulament publicat de Primăria Iași va apărea și o entitate cu rol consultativ în promovarea turismului local. Prin dispoziția primarului Mihai Chirica se va înființa un consiliu consultativ al operatorilor din turism. Documentul prevede că acest consiliu analizează și oferă un aviz consultativ în cazul proiectelor de hotărâre cu impact asupra turismului inițiate de către primarul municipiului Iași ce intră în ședințele Consiliului Local.

„Din consiliul consultativ al operatorilor din turism poate face parte orice operator din turism cu o activitate în domeniu mai mare de 2 ani consecutivi. Membrii consiliului consultativ vor alege prin vot un Comitet Director, care va centraliza și aproba direcțiile de acțiune în vederea dezvoltării și promovării potențialului turistic al municipiului Iași. Comitetul Director va avea un număr de maximum 7 membri, la care se vor adăuga 2 membri ai Biroului de Cooperare Economică și Turism al Primăriei municipiului Iași”, se mai arată în regulamentul municipalității ieșene.

Taxa de oraș apare în mai multe orașe din Europa

Taxa specială pentru promovarea turismului se practică în mai multe orașe de pe bătrânul continent. Astfel, în Europa turiștii plătesc taxa de oraș în zone precum Roma, Florența sau Veneția în Italia, dar și în Berlin și Koln în Germania. De asemenea, taxa specială respectivă apare și în prețurile unei nopți de cazare în orașe precum Barcelona din Spania, dar și în majoritatea zonelor din Franța.
De exemplu, taxa de oraș în Barcelona este de 2,5 euro/persoană/noapte la un hotel de 5 stele, de 1,25 euro/persoană/noapte la un hotel de 4 stele, dar și de 0,75 euro/persoană/noapte la alte unități de cazare.

Adauga un comentariu