Prima pagină » Sanatate » Te confrunți cu senzație de nod în gât și lipsă de aer? Iată care este cauza

Te confrunți cu senzație de nod în gât și lipsă de aer? Iată care este cauza

28 dec. 2021, 15:57,
BZI.ro, în Sanatate

Majoritatea oamenilor s-au confruntat, la un moment dat, cu senzația de nod în gât și lipsă de aer. Cauzele pot fi diverse. Iată când trebuie să te îngrijorezi.

Nodul în gât poate provoca dificultăți la înghițire, creând senzația de sufocare. Acesta poate fi resimțit în zona mărului lui Adam, alături de un mușchi ce poartă denumirea de cricofaringian. Acest mușchi împiedică mâncarea ingerată să revină în cavitatea bucală, iar contractura lui declanşează senzaţia de nod în gât. Potrivit medicilor, atunci când nodul în gât apare la persoane tinere, adesea este vorba despre stres. Mai mult, această senzație poate fi semn de laringită sau răceală și poate anunța chiar și boli grave.

femeie stresată la birou

Potrivit medicilor, atunci când nodul în gât apare la persoane tinere, adesea este vorba despre stres.

Cauzele care duc la apariția senzației de nod în gât și la lipsa de aer

De cele mai multe ori, senzația de nod în gât este cauzată de hipocalcemie (scăderea cantității de calciu din sânge), hipomagneziemie (scăderea cantității magneziului din sânge) și alcaloză (scăderea acidității sângelui).

O cauză des întâlnită este și hiperventilația, care se referă la respirația mai frecventă decât este necesar, pe fond de anxietate, stres sau atac de panică. În timpul acestei respirații, persoana în cauză elimină prea mult bioxid de carbon, fapt ce duce la senzație de nod în gât și sufocare. Bioxidul de carbon contribuie la aciditatea sângelui, prin crearea de acid carbonic. Astfel că, hiperventilația pe fond de stres va provoca o scădere a acidului carbonic circulant, cu scăderea consecutivă a acidităţii sângelui şi apariţia senzaţiei de sufocare şi nod în gât, prin contracţia musculaturii laringiene. În această situație, pacientul trebuie calmat prin administrarea de medicamente placebo, care să îl determine să creadă că îi face bine, fără vreun efect real.

De asemenea, o altă cauză a senzației de nod în gât poate fi și boala de reflux gastroesofagian. În acest caz, acidul gastric şi particule de alimente se întorc în faringe şi în cavitatea bucală, afectând întreg esofagul, inclusiv mușchii de la acest nivel.

Senzația de nod în gât poate fi dată și de tulburările de ritm cardiac. Bătăile mai rapide ale inimii pot fi provocate de aritmii, dar și consumul excesiv de băuturi excitante precum cafea, alcool, ceai verde sau negru ori de răcoritoare de tip cola, dar şi în urma fumatului sau a meselor copioase.

femeie care are senzația de nod în gât și lipsă de aer

O altă cauză a senzației de nod în gât poate fi și boala de reflux gastroesofagian.

Legătura dintre nodul în gât și glanda tiroidă

Nodul în gât este cel mai comun simptom al afecțiunilor tiroidiene. El este provocat de creșterea în volum a tiroidei, iar dacă acesta persistă și nu este determinată o altă cauză a apariției lui, este necesară o vizită la medicul endocrinolog.

Potrivit unui medic din Baia Mare, Gheorghe Lascu, nodul în gât presupune o creștere în volum a tiroidei sau tiroidită virală acută.

„În general, când pacientul vine şi acuză de exemplu creşteri sau scăderi în greutate, agitaţie, termurături, oboseală permanentă, insomnie, sau când apar anumite semne fizice precum exoftalmia, sau acel vestit nod în gât, care de fapt indică mărirea în volum a tiroidei, cu siguranţă e nevoie de un consult de specialitate, de analize”, explică el.

„Tiroidita acută, virală, se manifestă prin creşterea în volum a tiroidei şi apariţia unor ganglioni, în regiunea occipitală. Te trezeşti dimineaţa că ai , undeva spre ceafă”, completează el. Acesta a mai arătat că, în general, cazurile în care apare durerea sunt foarte rare. ”Nu vorbim de durere, ci poate de o sensibilitate la atingere”, consideră medicul de familie Gheorghe Lascu din Baia Mare, care este şi preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Maramureş, potrivit adevarul.ro.

glanda tiroidă

Nodul în gât este cel mai comun simptom al afecțiunilor tiroidiene.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *