Sanatate

Legătura dintre nodul în gât și anxietate. Ce duce la apariția unui episod anxios?

Publicat: 08 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Legătura dintre nodul în gât și anxietate. Ce duce la apariția unui episod anxios
Anxietatea reprezintă acea stare patologică, ce se caracterizează printr-un sentiment de teamă inexplicabilă, însoțit de simptome fizice și psihice.

Senzația de nod în gât apare adesea dacă te confrunți cu anxietate. Aceasta poate veni însoțită și de alte simptome precum tremor, palpitații și chiar dificultăți de atenție și concentrare.

Anxietatea reprezintă acea stare patologică, ce se caracterizează printr-un sentiment de teamă inexplicabilă, însoțit de simptome fizice și psihice. Printre simptomele fizice întâlnim: tremor, tresăriri musculare, tensiune musculară, tahicardie (creşterea pulsului), creşterea tensiunii arteriale, palpitaţii, transpiratii, răcirea extremităţilor, dificultati de respiratie (senzaţie de nod în gât, hiperventilaţie, senzaţia că nu îi ajunge aerul), dificultati de deglutiţie (senzaţia că se îneacă cu alimentele, că gâtul este prea strâmt), fatigabilitate, dureri musculare, articulare, cefalee, parestezii (amorţeli, furnicături), diaree, urinat frecvent și uscaciunea gurii.

Totodată, pot apărea și simptome psihice: teamă, dificultati de atenţie şi concentrare, insomnie și senzatie de “fluturi în stomac”. Toate aceste simptome nu pun în pericol viața persoanei care suferă de anxietate, așa cum ar putea crede.

reprezentare a anxietății
Anxietatea reprezintă acea stare patologică, ce se caracterizează printr-un sentiment de teamă inexplicabilă, însoțit de simptome fizice și psihice.

Care este legătura dintre nodul în gât și anxietate?

Senzația de nod în gât este una obișnuită. Majoritatea oamenilor resimt această senzație nedureroasă cel puțin o dată în viață. Nodul în gât se poate resimți fără ca acesta să existe și poartă numele de senzație de globus sau glob faringian.

Distincția dintre o simplă senzație de nod în gât și alte probleme poate fi făcută ușor, prin observarea impactului asupra înghițitului. Dacă întâmpini probleme de înghițire, e posibil ca motivul să fie mai serios. Însă, dacă ai senzație de nod în gât, fără dificultăți de înghițire, atunci este vorba despre senzație de globus.

Nodul în gât persistent trebuie examinat de un medic ORL, dar și de un medic endocrinolog. Însă, în nouă din zece cazuri, medicii descoperă că de vină este anxietatea. Aceasta nu este decât o frică exagerată, percepută de creier, în lipsa oricăror factori stresanți.

Eduard Motoescu, medic primar psihiatru, spune că: „Una dintre temerile foarte importante ale anxioşilor este aceea de a nu înnebuni, pentru că ei îşi dau seama că sunt cumva anormali față de oamenii care nu au aceste preocupări şi se dezoltă ideea că au o nebunie, ceea ce nu e confortabil pentru nimeni.”, potrivit stirileprotv.ro.

Din fericire, nu este vorba despre nicio nebunie, iar anxietatea poate fi controlată. Multă lume apelează la medicamente, însă poate fi ținută în frâu și prin controlul emoțiilor. Gândul că această teamă este una trecătoare te va ajuta să treci mai ușor peste episoadele anxioase. Odată cu trecerea timpului, te vei obișnui cu aceste stări și când vei vedea că nu ți se poate întâmpla nimic rău, vei alege să le ignori și să îți continui viața, așa cum o făceai și înainte.

De cele mai multe ori, anxietatea se manifestă printr-un atac de panică.

femeie care are senzația de nod în gât
Nodul în gât persistent trebuie examinat de un medic ORL, dar și de un medic endocrinolog.

Ce este atacul de panică și cum poate fi controlat?

Atacul de panică reprezintă un episod de anxietate paroxistică şi severă. Debutează brusc, iar de cele mai multe ori nu are un factor declanșator imediat. Poate să dureze 10 sau 30 de minute. Pacientul poate avea dificultăţi de respiraţie/senzaţie de sufocare, palpitaţii şi dureri precordiale, tremor, transpiraţii, greaţă şi ameţeli, frisoane sau valuri de căldură, însoţite de teama de a-şi pierde controlul, de a înnebuni, de a face un infarct sau chiar de deces.

Atacul de panică apare din senin, iar persoana care îl experimentează devine îngrijorată în legătură cu consecințele acestui episod. Se teme că atacul se va repeta și evită anumite locuri sau îi este frică să rămână singură.

Atacul de panică poate fi controlat printr-un exercițiu simplu. Inspiră timp de cinci secunde, ține-ți respirația pentru alte cinci secunde, după care înghite și expiră, pentru alte cinci secunde. Repetă acest exercițiu de trei ori și vei vedea că, ușor, ușor, starea ta se va ameliora.

De asemenea, poți să privești în jur și să numești cinci obiecte pe care le vezi. Acest exercițiu te va ancora în realitate și îți va arăta că senzațiile pe care le ai nu sunt deloc grave și nu îți pun în pericol sănătatea.

femeie anxioasă
Atacul de panică apare din senin, iar persoana care îl experimentează devine îngrijorată în legătură cu consecințele acestui episod.
Adauga un comentariu