Prima pagină » Cancan ultimă oră » Telefoanele care vor fi interzise de mâine în România. Amenda ajunge la 100.000 lei
Telefoanele care vor fi interzise de mâine în România. Amenda ajunge la 100.000 lei

Telefoanele care vor fi interzise de mâine în România. Amenda ajunge la 100.000 lei

26 iun. 2020, 11:41,
BZI.ro, în Cancan ultimă oră

Până la sfârșitul zilei de vineri, magazinele sunt obligate să vândă sau să retragă de la vânzare telefoanele mobile care nu pot recepționa mesajele sistemului național de avertizare în situații de urgență, supranumit RO-ALERT. Așa prevede o ordonanță de urgență apărută anul trecut. Concret, din 27 iunie 2020, telefoanele incompatibile cu RO-ALERT nu vor mai putea fi vândute, altfel comercianții vor risca, în anumite cazuri, amenzi de până la 100.000 de lei.

Este vorba de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 46/2019 privind operarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”. Aceasta a fost publicată anul trecut și se aplică, dar interdicția vânzării telefoanelor incompatibile cu RO-ALERT se va aplica din 27 iunie 2020, adică de sâmbătă.

Mai precis, una dintre obligațiile prevăzute de acest document face referire la telefoanele mobile vândute de comercianți. Aceștia vor trebui să vândă, de la data amintită mai sus, numai telefoane mobile care pot recepționa mesajele de urgență ale sistemului RO-ALERT.

Momentan, magazinele pot să vândă aparatele pe care le au în stoc sau pe care le-au contractat deja. Însă acest lucru nu va mai fi permis odată ce va intra în vigoare interdicția.

„Telefoanele mobile care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO-ALERT în toate rețelele publice mobile de comunicații electronice nu pot fi comercializate pe teritoriul României”, scrie în ordonanță.

Comercianții care vor ignora interdicția aplicabilă din iunie 2020 vor risca să fie amendați inițial cu sume cuprinse între 35.000 și 75.000 de lei. Dacă vor ignora în mod repetat interdicția, amenzile vor fi cuprinse între 50.000 și 100.000 de lei. Sancțiunile vor putea fi aplicate de inspectorii Protecției Consumatorilor.

Amenzi și pentru lipsa informațiilor despre activarea RO-ALERT

Însă există o obligație pe care comercianții o au deja. Aceea este de a pune pe site-urile proprii și în magazinele fizice următoarele informații legate de telefoanele mobile vândute:

capabilitățile de recepționare a mesajelor RO-ALERT;

modalitățile de activare a mesajelor RO-ALERT.

CONTINUAREA AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *