International

Tentativă de răpire a ministrului belgian Vincent Van Quickenborne. Suspecţii au fost arestaţi

Publicat: 26 sept. 2022
Tentativă de răpire a ministrului belgian Vincent Van Quickenborne. Suspecţii au fost arestaţi
Patru persoane au fost arestate, după ce au încercat să-l răpească pe ministrul belgian al Justiției

A fost plănuită o tentativă de răpire a ministrului belgian al Justiţiei, Vincent Van Quickenborne. La scurt timp după, au fost arestaţi patru suspecţi.

Oficialul belgian susţine că este de vină „mafia drogurilor”, potrivit AFP.

Tentativă de răpire a ministrului belgian Vincent Van Quickenborne. Cine l-a avertizat

Presa locală din Regatul Țărilor de Jos a transmis că s-a plănuit o tentativă de răpire a ministrului belgian al Justiţiei, Vincent Van Quickenborne. Patru persoane au fost arestate în weekend.

Ministrul fiind şi primar al localităţii Kortrijk, oraş din Flandra de Vest, s-a adresat sâmbătă seara, 24 septembrie 2022, locuitorilor care participau la un bal municipal, într-un mesaj video difuzat duminică de radioul şi televiziunea publică RTBF.

Oficialul belgian a precizat că ar fi primit un apel telefonic joi, 22 septembrie 2022, de la procurorul federal Frédéric Van Leeuw.

„M-a avertizat în legătură cu un proiect de răpire care mă viza”, a declarat ministrul în acest mesaj video, adăugând că nu a vrut să anuleze festivităţile pentru „a nu da credit mafiei drogurilor”.

Parchetul federal belgian a transmis sâmbătă că ministrul a fost plasat sub supravegherea întărită a forţelor de ordine şi că mai mulţi suspecţi au fost arestaţi în Olanda. Parchetul olandez a ţinut să adauge că sunt trei bărbaţi de 20, 29, respectiv 48 de ani, de naţionalitate olandeză.

Al patrulea suspect a fost arestat în Olanda, a declarat duminică o sursă judiciară. De asemenea, a fost solicitat transferul lor în Belgia.

Vă aducem aminte că o situaţie tensionată a avut loc şi în Guvernul din Australia, acolo unde s-a înregistrat o tentativă de asasinat a fostului preşedinte.

„Bărbatul care a fost identificat de cei care se aflau în apropiere și care avea o armă a fost reținut de ofițerii de securitate. L-au luat deoparte, au găsit arma, iar acum trebuie investigată”, a declarat ministrul Securității, Anibal Fernandez, unui post local de știri.

De asemenea, în aceeași ordine de idei, o altă situație similară a avut loc în Japonia, unde fostul premier Shinzo Abe a fost împușcat în timpul unui discurs.

Mesajul prim-ministrului belgian, după ce poliţiştii au găsit arme de foc

Potrivit unei surse judiciară, a fost descoperit un vehicul în apropierea locuinţei ministrului în oraşul Kortrijk. În acesta au fost descoperite o armă automată, pistoale Kalaşnikov şi mai multe sticle de benzină. Cotidianul flămând Het Laatste Nieuws a raportat că maşina era înmatriculata în Olanda.

De asemenea, ministrul a reacţionat sâmbătă pe reţelele de socializare unde şi-a exprimat hotărârea de a continua lupta împotriva „crimei organizate”.

„Nu ne vom pleca niciodată în faţa violenţei”, a subliniat el.

În acest context, şi prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo, a denunţat o „ameninţare absolut inacceptabilă”.

„Nu vom fi intimidaţi de nimeni”, a scris el pe Twitter.

Parchetul federal belgian a explicat sâmbătă că „a fost informat în ultima săptămână despre o posibilă ameninţare” la adresa ministrului justiţiei. O anchetă, încredinţată unui judecător de instrucţie, „a indicat rapid că această ameninţare trebuie luată în serios”, a adăugat Parchetul.

Ministrul belgian al Justiției a fost pus sub supravegherea sporită a poliţiei şi şi-a anulat unele activităţi, după ce a fost supus unei tentative de răpire. Procuratura nu a oferit alte detalii despre anchetă, mai scrie AFP.
Adauga un comentariu