În urmă cu 13 ani, a apărut prima cafenea Teo’s Cafe, fiind prima afacere de tip coffee to go din Moldova. Teofil Bozbiciu vorbește despre pasiunea pentru cafea și parcursul său din lumea horeca.
Pasiunea pentru cafea, Manager Teo’s Cafe a transformat o idee într-o afacere de succes. De mai bine de un deceniu, Teo’s Cafe a intrat pe piață cu un concept nou, cel de coffee to go, pentru prima dată în Iași. Fondatorul cafenelei este Teofil Bozbiciu, pasionat și iubitor de cafea.
Teofil Bozbiciu a transformat pasiunea pentru cafea în afacere
Managerul Teo’s Cafe, este un antreprenor din Iași, iubitor de cafea, pasionat de industria horeca. Afacerea cu cafea a fost fondată în urmă cu 13 ani, de Teofil Bozbiciu împreună cu Narcis Macovei, aceștia fiind primii care au adus în regiunea Moldovei conceptul de coffee to go.
“Istoria noastră este mult mai veche. Eu am început partea de horeca din 2002, Narcis era clientul meu, eu eram barman. Am devenit prieteni, timpul s-a scurs, iar în 2012 am fondat Teo’s Cafe. Ideea ne-a venit la o bere, iar a doua zi am creat o firmă. A fost foarte amuzant la registrul comerțului fiindcă nu știau unde să ne încadreze, nu eram bar, nu eram restaurant, era o chestie inedită. Ne-au încadrat într-un final tot la partea de bar, dar cu notă explicativă de coffee to go, pentru a nu ne lua taxe sau impozite așa mari. Noi aveam doar o tonetă pe Copou unde serveam cafea, în niște pahare foarte mari, iar în acel moment nu aveam nici nume, el a apărut la 6 luni, un an după“, a declarat Teofil Bozbiciu, manager Teo’s Cafe.
Fiind prima afacere de tip coffee to go din zonă, managerul s-a confruntat cu multe probleme și provocări.
“Prima provocare a fost de a înțelege un contract, de a înțelege ceea ce semnezi, de a fi atent la detalii. A urmat partea de aparatură, în zona Moldovei nu erau la momentul respectiv importatori sau distribuitori de aparatură horeca, espressoare de calitate, râșnițe, cafea. A fost foarte dificil la momentul respectiv să găsești furnizori. Totodată a fost foarte greu să înveți oameni, prima dată am lucrat eu cu Narcis. Am început să luăm oamenii fără experiență, de la 0“, susține Teofil Bozbiciu.
Teofil Bozbiciu a iubit cafeaua cu mult înainte de a deschide Teo’s Cafe, iar acum se bucură de faptul că are o afacere în domeniu și face totul din pură pasiune. Concurența nu l-a făcut să renunțe la afacere, acesta făcând mereu progrese pentru a se menține pe piață și a evolua.
Pentru a afla mai multe informații despre industria HORECA, cafea și secretele din spatele experienței în domeniu a lui Teofil Bozbiciu, vizionează integral podcastul AICI.
Cafeaua de specialitate este diferită de cafeaua comercială
Pasiunea pentru cafea l-a făcut pe Teofil Bozbiciu să recunoască și să facă diferența între o cafea de specialitate și una comercială, ce se găsește în majoritatea supermarketurilor.
“Costul cafelei de specialitate este de obicei dublu sau chiar triplu față de o cafea de comercială, iar în acest caz și costul de vânzare este mult mai mare. O cafea comercială o poți prepara cam la orice aparat, iar la cafeaua de specialitate dacă nu ai o aparatură bună, de calitate nu-ți iese produsul. Cafeaua se bea fără zahăr, dar peste jumătate din clienții noștri o beau cu zahăr. Dacă pui zahăr în cafea o strici, iar în jurul meu am convins multe persoane să renunțe la zahăr în cafea“, declară managerul.
Cafenelele care oferă cafea de specialitate clienților a ajuns să fie mult mai mare în ultima vreme. Pe piață au apărut cafenele diverse, care folosesc produse diferite, dar majoritatea de o calitate bună pentru a oferi clienților un produs cât mai bun.
Aroma cafelei este un lucru important după care un consumator se ghidează. Culoarea cafelei este un reper important în momentul în care vrem să alegem o cafea de calitate.
“Cafeaua nu ar trebui să fie amară. Există un mit, cu cat cafeaua este mai neagră sau mai amară este mai tare, care este total invers. Cafeaua care este foarte neagră este prea prăjită. Cu cat prăjim cafeaua mai intens, cu cât este mai neagră, cu atâta distrugem toate uleiurile și lucrurile benefice din cafea, inclusiv cofeina. Cu cat o cafea este mai neagră, cu atât aceasta nu are cofeină“, susține Teofil Bozbiciu.
Astfel, Teofil Bozbiciu povestește despre pasiunea pentru cafea și experiența sa în HORECA, în podcast BZI.