Există foarte multe tipuri de cafea, de unde putem face referire la diverse aspecte, precum tipul de plantă, nivelul de prăjire, metoda în care s-a preparat și tipul de băuturi pregătite cu ea.
Cele mai comune tipuri de boabe din producția globală o reprezintă Coffea arabica și Coffea canephora.
Câte tipuri de cafea sunt?
La nivel global sunt cunoscute peste 124 de specii și de varietăți ale arborelui de cafea Coffea, însă cel mai adesea sunt cultivate 4 specii, dintre care se extrag două tipuri de cafea, cea arabica și robusta.
Cele mai populare soiuri sunt în număr de o mie, iar toate sunt subspeciile din Arabica, Robusta și hibrizii acestora. Cele mai comune subspecii a lor, dacă sunt cultivate în condiții diferite, dau gusturi complet diferite ulterior.
Typica este o varietate de cafea destul de greu de cultivat, care are nevoie de o îngrijire atentă pentru a da cele mai bune rezultate. Printre soiurile cele mai iubite de Arabica Typica se enumeră Guatemala, Jamaica Blue Mountain, Pluma, Hidalgo, Sumatra, Kent și Java. Motivul pentru care este atât de iubită este dulceața sa naturală și faptul că nu este deloc amară.
Bourbon este o mutație naturală a Typica, ce are o aromă foarte bogată de fructe și o aciditate complexă. Cele mai cunoscute soiuri sunt Jackson, Arusha, Bourbons și Ibari.
Mocha este printre cele mai vechi soiuri, care s-a dezvoltat în mod natural și care are boabele mici, ce au o aromă bogată, ușor picante. Alt tip foarte îndrăgit este Maragogipe, ce a evoluat natural din Arabica și care se diferențiază de celelalte prin faptul ca are niște boabe foarte mari și cu o aromă ușoară de ciocolată.
Aceste tipuri diferă și după metoda de procesare și după gradul de prăjire
După metoda de prăjire, putem indentifica un grad ușor, mediu și tare. Prăjirea ușoară înseamnă că se oprește la prima pocnitură, iar boabele sunt de culoarea maro deschis, fără urme de ulei. Acest tip de prăjire păstrează un gust natural al cireșelor cu note fructate.
Prăjirea medie se realizează cu temperaturi de aproximativ 225 grade, unde boabele obțin culoarea ciocolatei, ideală pentru iubitorii de cafea clasică, iar cea tare se realizează pentru un timp mai îndelungat, cu o temperatură de aproximativ 250 grade, utilizată fiind în mod deosebit pentru espresso.
După metoda de procesare, există procesarea uscată, prin spălare și semi-spălată. Cea cu procesarea uscată constă în uscarea cireșilor de cafea la soare, pe o suprafață de cărămidă sau de beton. După ce se usucă și devin asemănătoare cu niște stafide, straturile sunt decojite, iar boabele vândute. Acest mod îi oferă cafelei o aromă dulce de fructe. Cea prin spălare constă în decorticarea lor cu ajutorul unor echipamente, puse în rezervoare de fermentare pentru 2 zile, apoi spălate și uscate, pentru o cafea curată și cu o aciditate mai pronunțată.
În ceea ce privește semi-spălarea, aceasta constă în îndepărtarea cojii cu apă, apoi sunt puse la uscat, ca la prima metodă, pentru o aromă de dulceață.
Indiferent de alegerea făcută, aceste tipuri de cafea reprezintă o modalitate ideală pentru un moment de relaxare și de energie.