Terapia Tecar este o tehnică modernă de fizioterapie bazată pe utilizarea câmpurilor electromagnetice. Tratamentul utilizează un stimulator electromagnetic care generează semnale radio de frecvență medie. Impulsurile sunt introduse în țesuturile biologice ale persoanei prin intermediul unor electrozi conductori. Aceștia contribuie la dilatarea vaselor de sânge, la stimularea metabolismului celular și la activarea circulației sângelui.
Tehnica a fost dezvoltată pentru sportivii profesioniști pentru o reabilitare rapidă după accidentări. În prezent, terapia tecar este utilizată în ortopedie, traumatologie și neurologie pentru ameliorarea durerii și regenerarea funcțională a țesuturilor. Stimulatorul electromagnetic îmbunătățește capacitatea de recuperare a corpului uman și ajută la eliminarea cauzelor durerii. Sub influența energiei electromagnetice, ligamentele și mușchii sunt încălzite. Aceștia se relaxează și se recuperează mai intens.
Terapia Tecar. Cum se efectuează aceasta
În timpul tratamentului se reușește ameliorarea durerii, reducerea umflăturii, regenerarea și vindecarea rapidă a țesuturilor, îmbunătățirea amplitudinii de mișcare și creșterea drenajului limfatic. De asemenea, are loc eliminarea toxinelor și a produselor de degradare a țesuturilor și obținerea unui efect antiinflamator.
Încălzirea țesuturilor în terapia Tecar se realizează prin intermediul unui câmp electromagnetic. Aparatul generează o energie stimulatoare care activează procesele de regenerare din organism. Sub influența sarcinilor electrice, electroliții din corpul uman sunt mobilizați și acumulați în zonele afectate în trei etape. Mai întâi există biostimularea, care are ca rezultat un efect analgezic, urmată de oxigenarea celulelor și apoi de relaxarea mușchilor netezi și de creșterea circulației sângelui în a treia fază.
Tehnica se caracterizează printr-o flexibilitate sporită. Dispozitivul de terapie tera poate fi reglat cu o precizie terapeutică ridicată, schimbând temperatura tratamentului în funcție de problema specifică. Dispozitivul încălzește țesuturile și crește fluxul sanguin doar acolo unde este necesar. Acesta poate fi utilizat pentru a furniza energie de stimulare la nivel local, fără a afecta țesuturile adiacente.
Indicații de utilizare a tehnicii. Care sunt avantajele procedurii
Terapia Tecar este utilizată în tratamentul patologiilor musculare, articulare și tendinoase. Acesta poate fi utilizat pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului sau a durerii cauzate de leziuni, fracturi, tendoane întinse sau intervenții chirurgicale la nivelul articulațiilor. Indicații de utilizare a tehnicii:
Această terapie trebuie abordată atunci când suferiți de dureri la nivelul gâtului, al spatelui și atunci când pacientul simte o durere în zona umărului. De asemenea, această terapie ameliorează durerile musculo-nevralgice, spasmele musculare și reabilitarea după inflamarea țesuturilor sistemului musculo-scheletal.
De asemenea, multe persoane apelează la această terapie atunci când suferă de umflături posttraumatice și pinteni de călcâi, aceasta fiind și o fizioterapie profilactică la sportivi. Metoda de recuperarea se bazează doar pe procese fizice, fără utilizarea de medicamente, ceea ce o face mai sigură pentru pacient. Medicul poate alege profunzimea tratamentului asupra țesuturilor biologice, stimulând atât structurile subcutanate, cât și ligamentele, mușchii și articulațiile profunde.
Terapia Tecar are mai multe beneficii. Printre cele mai importante se numără prețul moderat al terapiei, adaptarea cursului terapeutic la nevoile pacientului. De asemenea, aceasta se remarcă prin obținerea rapidă a efectelor, scurtarea timpului de recuperare după leziuni și boli fără disconfort. În plus, curentul de înaltă frecvență este intangibil pentru pacient. Acesta nu simte nici un disconfort în timpul procedurii.