Universitatea de Ştiinţele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iaşi (USV) organizează cursuri de echitație la Baza Hipică pe care o deține în campusul din Copou. Pentru copiii cu autism, călăria poate fi o metodă de terapie, ajutându-i să dobândească autocontrolul. Așa este și în cazul lui Vlăduț, un băiat în vârstă de 23 de ani, care vine de trei luni, în fiecare săptămână, la cursurile organizate de către USV Iași.
USV Iași organizează terapie cu cai pentru copiii cu autism
USV Iași organizează cursuri de echitație pentru nivele diferite de inițiere începători, intermediari sau avansați, la Baza Hipică. Totodată, fac și terapie pentru copiii cu autism, terapie asistată cu animale.
„Important, în acțiunea asta, este ca persoana cu autism să fie atrasă de cal, dacă nu îl interesează, nu o să socializeze cu el. Dacă realizează că poate socializa cu calul, să îi simtă căldura, să îi simtă părul la mângâiere, atunci, probabil că îi trezesc anumite stări de bine. Trăirile pe care le au copiii cu autism, doar ei le știu, eu nu pot să explic, pentru că nu știu ce trăiri au ei. Unii resping calul, alții chiar vin să îl îmbrățișeze”, declară ing. Radu Mihalcea, administratorul Bazei Hipice din cadrul USV Iași.
Vlăduț are vârsta de 23 de ani, este diagnosticat cu autism și vine în fiecare săptămână la cursurile de echitație organizate de către USV Iași.
„Nu folosim alte tarife, dar ne modelăm în funcție de anumite lucruri, între 50 și 70 de lei pentru o ședință de terapie. Sunt copii cu probleme și dorim să îi ajutăm. În momentul de față, lucrăm cu o fată de 9 ani și un băiat de 23 de ani. Băiatul vine constant, în fiecare săptămână. De trei luni de zile, a învățat să conducă cât de cât calul, la pas, iar dacă mai facem puțin trap, atunci folosim o lonjă, nu îl lăsăm singur, pentru că poate avea niște reacții necontrolate și calul poate să răspundă negativ. El a învățat noțiuni elementare, iar față de cum era la început, este un progres și văd că nu renunță”, adaugă ing. Radu Mihalcea, administratorul Bazei Hipice din cadrul USV Iași.
Radu Mihalcea, administratorul Bazei Hipice din cadrul USV Iași: „Îmi iau toate măsurile pentru a putea evita orice accident”
Vlăduț participă la numeroase activități care îl ajută să își dezvolte diferite abilități. Călăria, pentru el, a devenit o adevărată plăcere, spune bunica lui. Tânărul așteaptă cu nerăbdare să participe la curs.
„Zi de zi are activități, merge la teatru, olărit, cățărat, dansuri. Pe săptămână, are câte cinci-șase activități, iar meritul este al mamei sale care se ocupă de el. Îl văd pe el că este atașat de cal, îmi spune că vrea să meargă, e ca o pasiune, are și un nume, mi-a spus cum îl cheamă. Îmi spune că vrea să meargă la cal pentru că îi este dor de el. Schimbări sunt zi de zi la Vlăduț, îl ajută activitățile”, spune bunica lui Vlăduț.
Inginerii din cadrul Bazei Hipice aleg caii pentru călărie. Pentru persoanele cu autism, lucrează cu Yes We Can, un cal care are un comportament tolerant. Prețurile pentru cursuri sunt între 50 și 70 de lei per ședință.
„Mulți renunță pentru că nu au o interacțiune bună. Calul, eu îl recomand în funcție de temperamentul calului, eu îi cunosc și știu ce reacție ar putea avea calul. Îmi iau toate măsurile pentru a putea evita orice accident. Lucrăm cu Yes We Can, un cal german care este lucrat, tolerant, cu un temperament mai limfatic”, declară ing. Radu Mihalcea, administratorul Bazei Hipice din cadrul USV Iași.
USV Iași organizează terapie cu cai pentru copiii cu autism. În momentul de față, aceștia lucrează cu doi copii diagnosticați, care sunt fascinați de acest curs.
Cele mai multe cazuri de autism sunt probleme de comportament provenite din faptul ca mamele divortate si psihopate nu-si lasa copiii sa interactioneze cu tatii lor si cu alti copii. Mamele astea psihopate isi terorizeaza copiii si ar trebui decazute din drepturile parintesti. De exemplu, ele isi indoapa copiii cu dulciuri in primii sapte, opt ani de viata si dupa ce copiii aia devin supraponderali, ele le interzic brusc copiilor sa mai manance orice lucru care contine zahar si urla ca niste isterice cand copiii mai mananca o inghetata. Mamele astea idioate produc un mediu toxic pentru copiii lor care in cele din urma se aleg cu autism si alte tulburari. Cel mai mare rau care i se poate intampla unui copil sanatos dupa nastere e sa pice in ghearele unei mame psihopate, divortate care o sa-l distruga mintal. Cel mai bun tratament pentru acesti copii e sa interactioneze cu lumea normala.