Economic Local

Termenul pentru înființarea amenajamentelor pastorale pentru pășuni a fost prelungit. Primăriile din Iași mai pot realiza aceste schițe până la sfârșitul anului 2021

Publicat: 04 ian. 2021
Terenuri cu pășuni din mai multe comune din județul Iași care sunt cartografiate și primarii care realizează amenajamentele pastorale
Doar jumătate din cele 98 de primării din Iași au finalizat amenajamentele pastorale pentru pășunile din județ de pe aproximativ 20.000 de hectare

Primăriile din Iași care nu au înființat amenajamentele pastorale primesc o veste bună după ce termenul de înființare a acestor schițe a fost prelungit. Astfel, 44 de primării din cele 98 din județul Iași mai pot depune documentele pentru a le finaliza în acest an

Amenajamentele pastorale pe care trebuiau să le realizeze primarii din Iași până la sfârșitul anului 2020 au fost înființate de către numai 54 de unități administrativ- teritoriale din județ. Pentru că edilii din țară nu și-au dat interesul ca aceste schițe să fie gata astfel încât fermierii să nu piardă subvențiile pe pășuni, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a prelungit termenul până la sfârșitul acestui an, astfel încât agricultorii să poată primi banii la timp.

Amenajamentele pastorale sunt schițe complete ale pășunilor din fiecare comună din județ necesare fermierilor care vor să obțină subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Anul acesta nu vor fi necesare documentele acestea pentru depunerea cererii unice, însă începând cu anul viitor schițele atașate la dosarul depus la APIA vor fi obligatorii. Termenul de finalizare a acestor schițe pastorale este de maximum 3 luni, fiind alocate fonduri de la MADR, astfel că primarii le pot realiza gratuit.

Amenajamentele pastorale pot fi realizate de primăriile din Iași până la sfârșitul anului 2021

Potrivit specialiștilor din cadrul Oficiului pentru Studii Agrochimice și Pedologice (OSPA), schițele sunt necesare agricultorilor.

„Am executat lucrările la 54 de unități administrativ-teritoriale. Mai sunt 44 de primării care nu au depus dosarele, nu au încheiat contracte cu Direcția Agricolă pentru a recolta acele probe pentru efectuarea acestei cartări agrochimice”, a spus Mihai Hlihor, director al Oficiului pentru Studii Pedologice.

Suprafața cu pășuni înregistrată în Iași este de aproape 45.000 de hectare aflată în proprietatea primăriilor, adică a statului. Din această suprafață, doar 30 la sută este dată în folosința ieșenilor. Astfel, un crescător de animale care ia în arendă de la primărie 1 hectar de pășune primește de la APIA în jur de 700-800 de lei pe an. Arenda plătită la primărie este de câțiva zeci de lei pe an, iar beneficiarul trebuie să facă niște lucrări de întreținere pentru acest hectar cu pășune. Trebuie să cheltuie cel mult 2-300 de lei pe an pentru lucrările specifice. În caz contrar, dacă o lasă în paragină, banii îi rămân în buzunar. Pentru numai 5 hectare cu pășune, unui beneficiar îi rămâne suma de cel puțin 3.000 de lei după ce achită arenda la primărie.

Amenajamentele pastorale pot fi realizate gratuit de primăriile din Iași, fondurile fiind asigurate de MADR

Termenul de realizare a unui amenajament pastoral este de maximum 3 luni, procesul de realizare fiind unul complex. Astfel, reprezentanții Direcției Agricole Iași solicită tuturor celor care utilizează astfel de terenuri agricole să se adreseze primăriilor pe raza cărora sunt amplasate pășunile pentru a se informa în ce stadiu se află proiectul de întocmire a amenajamentelor pastorale. Specialiștii din cadrul acestei instituții finalizează amenajamentele pastorale. Consiliile Locale trebuie să trimită datele privind situația pășunilor la Direcția Agricolă, angajații OSPA Iași efectuează studiul pedologic, iar pe baza tuturor informațiilor centralizate de toate instituțiile implicate se întocmesc amenajamentele pastorale. Fondurile necesare pentru întocmirea amenajamentelor pastorale ale suprafețelor de pajiști permanente se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Fermierii din Iași au obținut despăgubiri de secetă pentru anul 2020 pentru culturile de toamnă calamitate

Fermierii din Iași afectați de secetă în anul 2020 au obținut despăgubirile pentru culturile de toamnă calamitate, fiind plătite peste 28 de milioane de euro acestor beneficiari. APIA a efectuat plățile către cei 732 de fermieri, care au solicitat despăgubiri pentru 34.000 de hectare calamitate. Plata despăgubirilor pentru secetă s-a făcut către fermierii din 23 de comune, care au în total aproximativ 18.000 de hectare cu grâu, orz și rapiță.

Potrivit rapoartelor efectuate de comisia de verificare a culturilor de toamnă afectate de secetă, din cele 18.000 de hectare cu culturi calamitate, 50 la sută sunt cu grâu, 30 la sută cu rapiță, iar restul cu orz. Cea mai mare sumă acordată drept despăgubire pentru fermieri este cea pentru rapiță, fiind vorba de 801,6 lei pentru hectarul de rapiță, 80 la sută din 1.002 lei la hectar, suma totală acordată pentru această cultură. Sumele pentru culturile de primăvară afectate de secetă, dar și termenul de plată nu au fost stabilite.

Adauga un comentariu