Actualitate

Termocentrala Mintia a fost închisă! Proteste de amploare ale angajaţilor: „Este un asasinat energetic”

Publicat: 27 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Termocentrala Mintia a fost închisă Proteste de amploare ale angajaţilor Este un asasinat energetic
700 de energeticieni au fost disponibilizaţi după ce colosul industrial a fost închisă, oficial, în noaptea de luni spre marţi

Veşti triste pentru sute de angajaţi ai Termocentralei Mintia. Nu mai puţin de 700 de energeticieni au fost disponibilizaţi după ce colosul industrial a fost închisă, oficial, în noaptea de luni spre marţi.

Zeci de angajaţi s-au adunat în curtea termocentralei pentru a-şi manifesta nemulţumirea. Printre aceştia a fost prezent şi liderul Sindicatului ”Solidaritatea”, Cristian Iştoc, care a transmis faptul că închiderea acestui obiectiv este un asasinat energetic, girat de ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Proteste ale energeticienilor de la Termocentrala Mintia, după ce aceasta a fost închisă

Mai mulţi foşti angajaţi ai Termocentralei Mintia s-au adunat în curtea Termocentralei Mintia, noaptea trecută, 26 iulie 2021, siau aprins candele pentru a marca închiderea definitivă a acesteia, informează News.ro.

”Este un asasinat energetic, închiderea unui colos industrial de 1275 megawaţi putere instalată, singurul mare producător de energie electrică din zona de nord-vest a României, odată cu închiderea acestui obiectiv au fost trimişi acasă 700 de angajaţi. Judeţul Hunedoara se va îmbogăţi astăzi cu 1500 de şomeri pentru că pe lângă cei 700 de angajaţi disponibilizaţi de la Termocentrala Mintia mai sunt încă aproximativ 700 disponibilizaţi în Valea Jiului. Aceste concedieri au fost făcute şi girate de ministrul Energiei Virgil Popescu, de prefectul de Hunedoara care acum negociază cu o firmă de casă să aducă 50 de angajaţi înapoi care să mimeze conservarea instalaţiilor”, a transmis Cristian Iștoc.

Preşedintele Sindicatului: „Vom avea şcolile închise din cauza frigului”

Cristian Iștoc, preşedintele Sindicatului „Solidaritatea” a tras un semnal de alarmă. Acesta a afirmat faptul că la iarnă şcolile vor fi închise din cauza frigului, şi nu din cauza pandemiei cu noul coronavirus.

„Colegii mei pot confirma că au fost scoase de sub tensiune instalaţiile turbinelor, cazanelor. (…) Vrem să le spunem devenilor că nu mai au alternativă pentru iarnă viitoare, nu se va reuşi pornirea instalaţiilor. Vom fi singurul municipiu reşedinţă de judeţ care va avea şcolile închise nu din cauza pandemiei, ci din cauza frigului”, a declarat Cristian Iştoc, preşedintele Sindicatului ”Solidaritatea” din judeţul Hunedoara.

Încă de la începutul lunii martie, de când ultimul tren cu cărbune a ajuns la Mintia, a urmat o perioadă în care absolut nicio persoană nu ştia exact viitorul acestei termocentrale. Lucrurile s-au clarificat în această vară când a urmat concedierea colectivă a tuturor angajaţilor.

Persoanele concediate vor primi plăți compensatorii și venit de completare, în valoare de 10.000 de euro

Tot personalul termocentralei vor primi plăți compensatorii și venit de completare. În timpul protestelor, acestora li s-a comunicat că suma va ajunge la 10.000 de euro.

„Am făcut greve, proteste extreme, nu s-a rezolvat nimic. Am ajuns aici și, din păcate, nimic nu mai putem face. Termocentrala a fost închisă pentru ca nu are avize de mediu și cărbune, iar Comisia Europeană a notificat și nu mai poate produce energie. Oamenii și-au primit deciziile și se mulțumesc că 2 ani de aici încolo guvernul le asigură protecţia socială, un an venit de completare, un an șomaj. Se vor reorienta, doar că în zonă nu prea au spre ce”, a declarat liderul Sindicatului Liber Independent Electrocentrale Mintia, Mircea Crișovan.

Un angajat de la Termocentrala Mintia s-a sinucis, după ce a fost concediat

Unul dintre sutele de angajaţi de la Termocentrala Mintia, care urma să fie disponibilizat de astăzi, 27 iulie 2021, s-a sinucis.

Bărbatul în vârstă de 55 ani este prima victimă a procesului de disponibilizare care a început din 26 iulie, când termocentrala Mintia a fost închisă după 52 de ani de activitate.

Angajatul de la Mintia s-a spânzurat cu trei zile înaintea preavizului.

Adauga un comentariu