Local

Testarea gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin la Iași s-a încheiat! Peste 200 de femei au fost examinate în cele 5 zile-maraton

Publicat: 24 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Testarea gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin la Iași s-a încheiat Peste 200 de femei au fost examinate în cele 5 zile-maraton
Echipa medicală de la IRO a încheiat maratonul de testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin la Iași

Sute de femei au stat la rând pentru a se testa gratuit împotriva a cancerului de col uterin la Iași. Medicii de la Institutul Regional de Oncologie, cei care au organizat evenimentul, au fost plăcut surprinși de rezultatele obținute în cadrul caravanei de screening care a durat 5 zile

Vineri, 21 ianuarie 2022, campania de testare gratuită organizată de Institutul Regional de Oncologie Iași în principalele cartiere ale municipiului Iași s-a încheiat. Ultima oprire a caravanei de screening a fost în cartierul Tătărași din Iași, unde femeile au stat la rând pentru a beneficia de această oportunitate. Cele mai multe dintre acestea au fost abordate de echipa medicală, direct de pe stradă, sau unele au venit din proprie inițiativă. Consultația a durat în jur de 10 minute în funcție de fiecare pacientă.

”În cadrul maratonului desfășurat în cartierele ieșene, în cele 5 zile de activitate, am reușit să testăm gratuit 259 de femei. Vârsta pacientelor care s-au prezentat la control a fost între 20 și 65 de ani. Acțiunea de promovare a screening-ului s-a încheiat prin iluminarea în turcoaz a fațadei Palatului Culturii, vineri (21 ianuarie 2022 ) și sâmbătă (22 ianuarie 2022). Turcoazul este culoarea-simbol împotriva cancerului de col uterin. Reamintim că, în a treia săptămână din ianuarie, sărbătorim prevenția cancerului de col uterin, iar Institutul Regional de Oncologie Iași se ocupă îndeaproape de problema aceasta”, au declarat reprezentanții proiectului de screening pentru cancer de col uterin, ONCOPOREV.

Importanța testării pentru depistarea cancerului de col uterin

Medicul Laurențiu Bontaș, managerul proiectului de screening pentru cancer de col uterin, ONCOPOREV, a explicat cât de importantă este prevenirea acestei boli. Cifrele femeilor nou depistate sunt îngrijorătoare, la fel și numărul pacientelor care mor din cauza acestei patologii.

”Prevenția este cea mai importantă cale de a stopa această boală. Avem la momentul de față 3.800 de cazuri noi, iar în fiecare an, aproape 2.000 de femei mor, nevinovate, din cauza acestei boli. Este o cifră extraordinar de mare”, dr. Laurențiu Bontaș, managerul proiectului de screening pentru cancer de col uterin, ONCOPOREV.

Cancerul de col uterin: care sunt simptomele și cauzele

Cancerul de col uterin este o tumoare care crește pe colul uterin, partea inferioară a uterului emergând în vagin. Principala cauză a cancerului de col uterin este infecția cu HPV (papilomavirus uman), dintre care unele tipuri pot determina dezvoltarea cancerului. Aceste virusuri sunt responsabile pentru 99% din cancerele de col uterin. Factori de risc pentru cancerul de col uterin sunt: lipsa controalelor ginecologice, primul raport sexual precoce, tutunul, un nivel socio-economic scăzut, infecții cu transmitere sexuală, deficiențe imune (HIV, transplant etc.),prezența mai multor parteneri sexuali.

Acest tip de cancer progresează lent, fără a da semne specifice. Sângerarea poate apărea, dar într-un stadiu avansat. Cea mai bună modalitate de a observa anomaliile în timp este de a face un test frotiu în mod regulat. De la apariția leziunilor precanceroase pe colul uterin până la apariția cancerului real durează mai mult de zece ani. În această perioadă de timp, femeia nu prezintă niciun simptom, fără sângerări sau scurgeri vaginale.

Cancerul de col uterin nu prezintă primele semne decât într-un stadiu invaziv, când celulele anormale au intrat în căptușeală. În acest stadiu, pot exista sângerări imediat ce atingeți colul uterin, de exemplu în timpul actului sexual.

Adauga un comentariu