Local

Testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin! Medicii de la IRO din Iași vor merge cu caravana în cartiere

Publicat: 18 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin Medicii de la IRO din Iași vor merge cu caravana în cartiere
Echipa medicală de la IRO a fost prezentă în Piața Unirii, alături de caravana de screening gratuit pentru depistarea cancerului de col-uterin. Dr. Laurențiu Bontaș, managerul proiectului, vorbește despre primele rezultate

A început campania de testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin, la Iași. Ieri, în prima zi, peste 30 de femei au fost examinate de medicii de la Institutul Regional de Oncologie (IRO), în caravana mobilă care se va deplasa în mai multe cartiere

Continuă testarea gratuită, la Iași, pentru depistarea cancerului de col uterin cu ajutorul caravanelor organizate de Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași în principalele cartiere ale orașului. Ieri, 17 ianuarie 2022, în prima zi a caravanei, au fost examinate peste 30 de femei. Multe dintre acestea au fost abordate direct pe stradă de echipa medicală, prezentă în fața Cinematografului „Victoria”, din Piața Unirii. medicii au reușit să le convingă de importanța depistării acestei boli. Consultația a durat în jur de 10 minute în funcție de fiecare pacientă.

”Săptămâna aceasta, a treia săptămână din ianuarie, sărbătorim prevenția cancerului de col uterin. Institutul Regional de Oncologie Iași se ocupă îndeaproape de problema aceasta, iar unitățile noastre mobile vor avea și o prezență fizică în cartierele Iașului, timp de 5 zile. Ieri, am fost în centru, astăzi o să fim în Păcurari. Prima zi a fost una cu rezultate foarte bune. Peste 30 de femei au fost examinate. Vârsta pacientelor care s-au prezentat la control a fost între 20 și 65 de ani”, a declarat dr. Laurențiu Bontaș, managerul proiectului de screening pentru cancer de col uterin, ONCOPOREV.

Importanța prevenției cancerului de col uterin

Medicul Laurențiu Bontaș, managerul proiectului de screening pentru cancer de col uterin, ONCOPOREV, a explicat cât de importantă este prevenirea acestei boli cu un grad ridicat de mortalitate din cauza prezentării tardive la medicul de specialitate. Numărul femeilor depistate cu cancer de col uterin este îngrijorător, la fel și numărul pacientelor care mor din cauza acestei patologii.

”Prevenția este cea mai importantă cale de a stopa această boală. Avem la momentul de față 3.800 de cazuri noi, iar în fiecare an, aproape 2.000 de femei mor, nevinovate, din cauza acestei boli. Este o cifră extraordinar de mare”, susține dr. Laurențiu Bontaș, managerul proiectului de screening pentru cancer de col uterin, ONCOPOREV.

Testarea gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin

Unitățile Mobile de Screening, organizate de Institutul Regional de Oncologie Iași, vor staționa, între orele ‪09:00-13:00‬, în următoarele cartiere: Centru, parcarea din fața Cinema ”Victoria”, în data de 17 ianuarie 2022: în Păcurari, trotuarul din fața ”Pizza Smile”, pe data de 18 ianuarie 2022; în Țesătura, în parcarea Dedeman; în data de 19 ianuarie 2022, în zona Alexandru cel Bun, pe esplanada din fața Cinema ”Dacia”, vizavi de ”FatCafé”, pe 20 ianuarie.

În data de 21 ianuarie 2022, caravana va ajunge în Tătărași, în fața Ateneului. Tot în această perioadă a caravanelor, în zilele de 21 si 22 ianuarie 2022, începând cu ora 18:00, la Palatul Culturii, fațada dinspre grădina Palas, va fi iluminată în turcoaz, culoarea-simbol de luptă împotriva cancerului de col uterin. Trebuie precizat că femeile care vin la testarea gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin au nevoie doar de buletin în original și copie și trebuie să se pregătească așa cum fac în mod obișnuit pentru un consult ginecologic.

Cancerul de col uterin: care sunt simptomele și cauzele

Cancerul de col uterin este o tumoare care crește pe colul uterin, partea inferioară a uterului emergând în vagin. Principala cauză a cancerului de col uterin este infecția cu HPV (papilomavirus uman), dintre care unele tipuri pot determina dezvoltarea cancerului. Acești viruși sunt responsabili pentru 99% din cancerele de col uterin. Factori de risc pentru cancerul de col uterin sunt: lipsa controalelor ginecologice, primul raport sexual precoce, tutunul, un nivel socio-economic scăzut, infecții cu transmitere sexuală, deficiențe imune (HIV, transplant etc.),prezența mai multor parteneri sexuali.

Acest tip de cancer progresează lent, fără a da semne specifice. Sângerarea poate apărea, dar într-un stadiu avansat. Cea mai bună modalitate de a observa anomaliile în timp este de a face un test frotiu în mod regulat. De la apariția leziunilor precanceroase pe colul uterin până la apariția cancerului real, durează mai mult de zece ani. În această perioadă de timp, femeia nu prezintă niciun simptom, fără sângerări sau scurgeri vaginale. Cancerul de col uterin nu prezintă primele semne decât într-un stadiu invaziv, când celulele anormale au intrat în căptușeală. În acest stadiu, pot exista sângerări imediat ce atingeți colul uterin, de exemplu în timpul actului sexual.

Adauga un comentariu