Testul de sânge revoluționar! Poate prezice riscul de reapariție a cancerului de sân cu 3 ani înainte

Testul de sânge revoluționar! Poate prezice riscul de reapariție a cancerului de sân cu 3 ani înainte

03 iun. 2024, 15:00,
BZI.ro, în Sanatate

Un nou test de sânge poate prezice riscul de reapariție a cancerului de sân cu trei ani înainte ca tumorile să apară la tomografie, o descoperire „incredibil de interesantă” care ar putea ajuta mai multe femei să învingă definitiv această boală. Peste 2 milioane de femei sunt diagnosticate în fiecare an cu cancer de sân, cel mai răspândit tip de boală. Deși tratamentul s-a îmbunătățit în ultimele decenii, cancerul revine adesea, iar dacă o face, este de obicei într-un stadiu mai avansat.

Potrivit bbc.com, o cercetare prezentată la cea mai mare conferință mondială privind cancerul a arătat că o biopsie lichidă personalizată ar putea oferi un semnal de alarmă foarte timpuriu care să indice revenirea cancerului.

Rezultatele unui test de testare a testelor, dezvăluite în cadrul reuniunii anuale a Societății Americane de Oncologie Clinică din Chicago, sugerează că acestea ar putea ajuta la descoperirea femeilor care au nevoie de terapie preventivă și a pacientelor care pot fi scutite de aceasta.

Explicațiile cercetătorilor

Testul detectează cantități minuscule de ADN de cancer în sânge. Rezultatele testelor arată că este atât de sensibil încât poate prezice cu exactitate riscul de reapariție a cancerului, cu luni sau chiar ani înainte ca semnele sau simptomele obișnuite să înceapă să apară.

Cercetătorii de la centrul de cercetare Toby Robins al Breast Cancer Now din Londra au reușit să identifice fiecare pacient din cadrul studiului care a avut ulterior o recidivă. Timpul mediu până la recidivă a fost de 15 luni, iar cel mai lung de 41 de luni.

„Depistarea timpurie este una dintre cele mai bune arme împotriva cancerului de sân, iar aceste rezultate inițiale, care sugerează că testele ar putea fi capabile să detecteze semnele de recidivă a cancerului de sân cu peste un an înainte de apariția simptomelor, sunt incredibil de interesante”, a declarat Simon Vincent, director de cercetare la Breast Cancer Now, care a contribuit la finanțarea studiului.

Noul test a semnalat corect un risc ridicat de recidivă la toate pacientele

Cercetările anterioare au sugerat că testele de sânge ADNc pot identifica recidiva înainte ca aceasta să poată fi observată la o scanare. Cu toate acestea, aceste teste tind să utilizeze o tehnică numită secvențiere a exomului complet, care caută de obicei între 16 și 50 de mutații. Noul test utilizează secvențierea întregului genom și caută 1.800 de mutații, ceea ce îl face mult mai sensibil.

Cercetătorii au analizat sângele de la 78 de paciente cu diferite tipuri de cancer de sân. Noul test a semnalat corect un risc ridicat de recidivă la toate cele 11 paciente care au recidivat în timpul studiului de cinci ani.

Toate cele 60 de femei la care testul nu a găsit ADNc nu au recidivat, ceea ce înseamnă că nu au existat, de asemenea, rezultate fals negative.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *