Boli si tratamente

Testul hemoglobinei: niveluri normale, ridicate, scazute

Publicat: 01 mai 2021
test sange
Hemoglobina scăzută înseamnă că nivelul de hemoglobină al unei persoane, atunci când este măsurat, este sub cele mai mici limite ale normalului pentru vârsta și sexul său.

Hemoglobina (uneori prescurtată ca Hb) este o proteină complexă găsită în celulele roșii din sânge care conține o moleculă de fier. Funcția principală a hemoglobinei este de a transporta oxigenul din plămâni către țesuturile corpului și de a schimba oxigenul cu dioxid de carbon, apoi de a transporta dioxidul de carbon înapoi în plămâni, unde este schimbat cu oxigen. Molecula de fier din hemoglobină ajută la menținerea formei normale a celulelor roșii din sânge.

Cum se măsoară un test de hemoglobina?

Hemoglobina este măsurată în mod obișnuit ca parte a unui test de sânge de rutină numit hemogramă (CBC). Este unul dintre cele mai frecvente teste pe care medicii le comandă pentru un pacient. Se face pe mașini automate care utilizează o probă de sânge care este tratată chimic pentru a elibera hemoglobina din celulele roșii din sânge. Hemoglobina eliberată este apoi legată chimic de cianură care formează un compus care absoarbe lumina. Cantitatea de lumină absorbită este apoi măsurată și această măsurare este direct legată de cantitatea de hemoglobină prezentă în sânge.

Care sunt valorile normale ale hemoglobinei?

Valorile normale ale hemoglobinei sunt legate de vârsta și sexul persoanei. Valorile normale pot varia ușor între sistemele de testare; cu toate acestea, intervalele de valori sunt apropiate (variază cu aproximativ 0,5 g / dl) pentru aproape fiecare grup. Un exemplu de intervale normale acceptat pe scară largă de medicii de familie este următorul:

Naștere: 13,5 până la 24,0 g / dl (medie 16,5 g / dl)
Vârsta Vârsta 1-2 luni: 10,0 până la 18,0 g / dl (medie 11,2 g / dl)
Vârsta 2-6 luni: 9,5 până la 14,0 g / dl (medie 12,6 g / dl)
Vârsta 0,5 până la 2 ani: 10,5 până la 13,5 g / dl (medie 12,0 g / dl)
Vârsta de 2 până la 6 ani: 11,5 până la 13,5 g / dl (medie 12,5 g / dl)
Vârsta 6-12 ani: 11,5 până la 15,5 g / dl (medie 13,5)

Femeie

Vârsta 12-18 ani: 12,0 până la 16,0 g / dl (medie 14,0 g / dl)
Vârsta> 18 ani: 12,1 până la 15,1 g / dl (medie 14,0 g / dl)

Barbat

Vârsta 12-18 ani: 13,0 până la 16,0 g / dl (medie 14,5 g / dl)
Vârsta> 18 ani: 13,6 până la 17,7 g / dl (medie 15,5 g / dl)

Ce înseamnă hemoglobina scăzută?

Hemoglobina scăzută înseamnă că nivelul de hemoglobină al unei persoane, atunci când este măsurat, este sub cele mai mici limite ale normalului pentru vârsta și sexul său. De exemplu, un bărbat de 19 ani ar avea hemoglobină scăzută dacă valoarea sângelui detectată ar fi sub 13,6 g / dl. Un alt termen folosit frecvent în locul hemoglobinei scăzute este anemia, sau persoana este descrisă ca fiind anemică. Unele dintre cele mai frecvente cauze ale anemiei sunt următoarele:

Nutritie deficitara (deficit de fier, acid folic sau vitamina B 12 [anemie periculoasă])
Pierderea de sânge gastrointestinal (ulcere, cancer de colon)
Probleme la rinichi
Pierderea de sânge (din cauza traumatismului sau intervenției chirurgicale)
Probleme de sinteză a globulelor roșii (tulburări ale măduvei osoase, tulburări genetice, cum ar fi anemia falciformă)
Suprimarea măduvei osoase prin chimioterapie sau expunere la radiații

Adauga un comentariu