Economic Local

Țiganii din comuna Grajduri, din Iași, vor avea trotuare moderne! Investiția este de 600.000 de euro

Publicat: 24 aug. 2021
Sediul Primăriei Grajduri
Primăria din comuna Grajduri amenajează trotuare în zonele impracticabile pentru pietoni

Comuna Grajduri beneficiază de fonduri guvernamentale pentru amenajarea trotuarelor din localitate. Sunt vizate zonele unde nu sunt căi de acces pentru pietoni. Procedura pentru execuția lucrărilor este programată la începutul lunii septembrie 2021

Primăria comunei Grajduri, județul Iași, anunță investiții în localitate, unde majoritatea localnicilor fac parte din comunitatea țigănească. Pe data de 08.09.2021 este programată o licitație pentru amenajarea trotuarelor în mai multe zone. Prevederea bugetară a procedurii este de 3.071.544 lei, fără TVA, aproape 600.000 de euro.

„Prin amenajarea trotuarelor se vor obține următoarele avantaje: îmbunătățirea infrastructurii fizice de bază în spațiul rural, îmbunătățirea accesului la servciii de bază pentru populația rurală, creșterea numărului de obiective de patrimoniu din spațiul rural, de sprijinire a activității culturale și naționale în vederea unei dezvoltări durabile. Prin realizarea acestei rețele pietonale se dorește facilitarea accesului la proprietăți, precum și creșterea gradului de confort pietonal. În momentul de față nu există trotuare pe zonele studiate”, se arată în caietul de sarcini.

Finanțarea este asigurată prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) etapa I, dar și din bugetul local. Și Primăria Bălțați are în plan o investiție similară.

Constructorii vor amenaja trotuare pe o lungime de aproape 9 kilometri

Conform caietului de sarcini, intervențiile se vor realiza pe o lungime de 8.788 de metri liniari. În total, se vor amenaja trotuare din pavele pe o suprafață de 13.306 metri pătrați. Totodată, vor fi montate borduri pe o lungime de aproximativ 20 de km, dar și 21 de treceri de pietoni. Execuția trebuie realizată în termen de 12 luni.

„Ofertele care prezintă durata de execuție a lucrărilor mai mare decât durata maximă acceptată de către autoritatea contractantă vor fi declarate neconforme. Lucrările de execuție se vor desfășura în intervalul perioadei stabilite contractual. Depășirea termenelor prevăzute se va penaliza conform condițiilor stipulate în contract”, se mai arată în documentația procedurii.

Comisia de evaluare va alege oferta cu prețul cel mai mic, depusă de constructorii prezenți la procedură.

Primăria Tomești modernizează trotuarele cu aproape 400.000 de euro

Anul trecut, Primăria Tomești a finalizat licitația pentru modernizarea trotuarelor. Contractul în valoare de 1.865.344 lei, fără TVA, aproape 380.000 de euro, a fost câștigat de societatea Lis Affair SRL, condusă de afacerista Petronela Ștefan. Lis Affair a venit în asociere cu societatea Total Proiect SRL, condusă de Gabriel Lucian Ivascan. Lis Affair a prins contracte și în alte comune din județul Iași. Conform proiectului, Primăria Tomești intenționează să modernizeze tronsonul de pe DN 28 (Iași – Albița), de la kilometrul 83 la kilometrul 85.

„În prezent, pe porțiunea dintre sala de sport și Primăria Tomești nu există amenajat niciun trotuar, astfel încât anual se întâmplă accidente rutiere soldate chiar cu decesul pietonilor. Circulația pietonilor între sat Tomești, cartierul de blocuri și zona Tomești Sat cu primăria se desfășoară pe marginea DN în următoarele condiții: nu există nicio amenajare pentru circulația pietonilor; pe timp ploios, din cauza noroiului, precum și iarna, din cauza zăpezii, pietonii sunt efectiv obligați să circule pe partea carosabilă”, se arată în descrierea situației.

Comentarii
Adauga un comentariu