Economic Local

Tinerii au deschis afaceri de succes, în Iași, cu fonduri europene. Anul acesta se dau mai mulți bani pentru cei cu spirit antreprenorial

Publicat: 04 dec. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tinerii au deschis afaceri de succes în Iași cu fonduri europene. Anul acesta se dau mai mulți bani pentru cei cu spirit antreprenorial
Tinerii fermieri din Iași au investit aproape 10 milioane de euro în afacerile din mediul rural

Tinerii au deschis, la Iași, afaceri de succes în domeniul agricol cu fonduri europene de la AFIR. În ultimul program de finanțare, derulat pe o perioadă de 5 ani, ieșenii au atras 10 milioane de euro, bani pe care i-au investit în ferme apicole, zootehnice, sere cu legume sau au achiziționat utilaje agricole performante

Numărul tinerilor interesați de accesarea fondurilor europene este în creștere. Potrivit specialiștilor de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în ultimul program de finanțare, derulat pentru o perioadă de 5 ani, a crescut numărul ieșenilor care au accesat fonduri europene prin intermediul unor măsuri. Astfel, tinerii antreprenori din mediul rural au accesat 10 milioane de euro, bani pe care i-au investit în ferme.

Au mărit exploatațiile agricole sau au înființat unele noi, au creat locuri de muncă, au crescut capacitatea de producție și au crescut performanțele agricole. Cea mai accesată măsură gestionată de AFIR a fost cea pentru instalarea tinerilor fermieri.

Tinerii din Iași au deschis afaceri de succes cu fonduri europene

Unul dintre ieșenii care au reușit să dezvolte o afacere de succes cu ajutorul banilor europeni este Vasile Timofte. Fermierul a investit 40.000 de euro în modernizarea serelor cu legume, iar această investiție i-a adus mai multe legume și mai mulți clienți.

„Produc mai mult pentru că am o suprafață mai mare de solarii. Am modernizat serele, iar acum am mai multe contracte cu clienții. Vând și la piață, la CUG, dar numai în perioada verii. Îmi convine mai mult doar atunci să vin cu legumele. În rest, vând angro”, spune producătorul din comuna Baltati, Iași, care are aproape un hectar de legume în solarii și în câmp.

Se pot depune proiecte la AFIR

Cea mai accesată măsură este disponibilă celor interesați. AFIR a deschis sesiunea de depunere a cererilor de finanțare în cadrul intervenției DR 30 Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri din PS 2023-2027. Ieșenii pot accesa 40.000, 50.000 sau maximum 70.000 de euro, fonduri nerambursabile sută la sută, pentru investiții în domeniul agricol. Sesiunea de depunere este deschisă până la 31 ianuarie 2024. Potrivit specialiștilor, se dorește stimularea fermierilor care vor să investească fonduri europene în legumicultură.

Astfel, tinerii, inclusiv cei care au muncit în străinătate, pot deschide, la Iași, afaceri de succes cu fonduri europene.

Adauga un comentariu