Economic Local

Tinerii din Iași cu dare de mână cumpără apartamente scumpe cu banii jos! Lista zonelor de lux în care s-au investit sume uriașe. „Am fost forțați să facem asta!”

Publicat: 11 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tinerii din Iași cu dare de mână cumpără apartamente scumpe cu banii jos Lista zonelor de lux în care s-au investit sume uriașe. Am fost forțați să facem asta
A crescut numărul tinerilor din Iași care achiziționează cu bani cash apartamente scumpe. Potrivit lui Mugur Rotaru, broker de credite, a crescut ponderea de achiziții cu banii jos a apartamentelor din Iași, fără ca doritorii să apeleze la un credit ipotecar

Cine sunt tinerii din Iași care cumpără case și apartamente de sute de mii de euro, cu banii cash. Specialiștii spun că a crescut numărul celor aleg această metodă de plată, pentru noile locuințe

A crescut numărul tinerilor din Iași care achiziționează locuințe cu banii jos. Potrivit specialiștilor care consiliază clienții la achiziția unui apartament prin credite sau cu bani cash, în ultimele trei luni se observă modificări pe piață. Astfel, a crescut ponderea de achiziții cu numerar, mai ales din partea tinerilor

Specialiștii din Iași susțin că a crescut numărul achizițiilor de apartamente și case, mai ales din partea celor cu bani lichizi, care plătesc cash. Aceste modificări de pe piață se observă în ultimele trei luni, iar specialiștii în acordarea creditelor spun că au observat că tot mai mulți tineri care au economisit bani în ultimul an vor să achiziționeze o casă sau un apartament spațios.

„A crescut ponderea de achiziții cash, fără a apela la un credit ipotecar, al apartamentelor. Cererile sunt mari din partea clienților, mai ales în ultimele trei luni. Ce s-a întâmplat, practic?! Psihologic vorbind, având în vedere că am stat mai mult timp în izolare, ne-am dat seama cât de important este să ai un loc al tău, un apartament. Ponderea a crescut în rândul persoanelor tinere și se observă ceva interesant în piață. Părinții celor care vin să studieze la noi, în loc să plătească o chirie lunară, preferă să facă un credit pentru copilul lor. A crescut cererea pe partea de case individuale. În momentul în care stai un an într-un apartament, e clar că îți dorești să ai mai mult spațiu, să ai casa ta, să fii mai relaxat, de aceea se cumpără multe case sau apartamente spațioase”, susține Mugur Rotaru, broker de credite, reprezentantul Mango Broker.

Mugur Rotaru, broker de credite: „Am fost mai economi pentru că am fost forțați să facem asta din cauza restricțiilor”

Mugur Rotaru susține că a crescut numărul celor care lucrează de acasă și achiziționează locuințe fie prin credite bancare, fie cu numerar.

„Și-au dat seama că multe cheltuieli făcute înainte de pandemie, care nu mai existau în perioada restricțiilor, ar putea fi direcționate către o investiție. «Să îmi cumpăr o casă, în caz că va reveni această restricționare din cauza pandemiei de COVID-19», așa au gândit mulți. Am fost mai economi, pentru că am fost forțați să facem asta din cauza restricțiilor. A început un trend, ca urmare a acestor restricții, care se va menține câțiva ani, de «work from home». Tu îți muți biroul acasă, nu mai ai cheltuieli cu transportul, tinzi să-ți faci mâncarea singur, nu mai cheltuiești bani la restaurant. Astfel, au scăzut cheltuielile lunare, de aici și economisirea. Sunt bani pe piață, iar rata de neplată a creditelor a scăzut foarte mult, în vreme ce populația a vrut să achiziționeze imobile”, mai spune Mugur Rotaru, broker de credite.

Numărul celor care s-au împrumutat la bănci a crescut începând cu anul 2020, în plină pandemie de COVID-19.

Ieșenii vor să cumpere locuințe mai spațioase, chiar dacă sunt mai scumpe

Cele mai căutate zone în care ieșenii vor să achiziționeze locuințe noi sunt Copou, Rediu și Miroslava. Cele mai scumpe apartamente achiziționate de tinerii din Iași s-au vândut cu prețuri cuprinse între 100.000 și 120.000 de euro.

„Dacă vorbim despre Iași, prețurile au crescut, ajungând undeva între 900 și 1.400 de euro pe metru pătrat, la apartamente, iar, dacă vorbim despre case, de la 850 de euro până la 1.000 – 1.150 de euro. Cea mai scumpă casă vândută a fost în valoare de 230.000 de euro, cu credit bancar. Toți clienții vor locuințe mult mai mari față de cele care se vindeau în anii trecuți. Se vindeau cel mai bine apartamentele care erau cu o suprafață de 40 – 60 de metri pătrați, dar, acum, majoritatea cumpărătorilor se orientează spre apartamente sau case cu o suprafață de 85 de metri pătrați”, mai spune Mugur Rotaru.

Specialiștii din domeniul imobiliar susțin că, în anul 2021, au crescut prețurile la locuințe cu până la 50 la sută.

Adauga un comentariu