Economic Local

Tinerii din Iași investesc fonduri europene în valoare de 75.000 de euro în ferme de familie. AFIR demarează plățile în luna mai 2021

Publicat: 23 apr. 2021
Sediul Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (CRFIR) Nord-Est
Ieșenii care au solicitat în anul 2019, de la AFIR, fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor de familie, primesc 75.000 de euro începând cu luna mai 2021. Beneficiarii din Iași vor investi banii în ferme zootehnice, vegetale, sere cu legume sau afaceri apicole

Tinerii din Iași vor investi 75.000 de euro în dezvoltarea unor ferme de familie, bani nerambursabili acordați de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale. Proiectele au fost depuse de antreprenori în anul 2019, în submăsura 6.3- „Dezvoltarea fermelor mici”. Fiecare proiect valorează 15.000 de euro, iar beneficiarii investesc banii în ferme zootehnice, vegetale, sere cu legume sau afaceri apicole

Proiectele pentru dezvoltarea fermelor de familie depuse de ieșeni în cadrul submăsurii 6.3, în anul 2019, au fost aprobate la finanțare. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va plăti beneficiarilor din mediul rural suma de 75.000 de euro, fonduri nerambursabile. Antreprenorii din mediul rural vor investi 15.000 de euro, fiecare, în dezvoltarea unor afaceri de succes în localitățile natale. Astfel, cei 5 antreprenori din Ceplenița, Bârnova, Comarna, vor primi banii de la AFIR începând de luna viitoare. Astfel, Gabriela Socieți, din comuna Comarna, își va dezvolta exploatația agricolă cu cei 15.000 de euro.

Alt proiect aprobat din Iași este al lui Petru Mitrea, din comuna Ceplenița, care va investi banii europeni tot în ferma vegetală. Submăsura 6.3 este una dintre cele mai accesate de către fermierii din Iași, dar și din toată țara, punctajul fiind unul ușor de atins. În anul 2019 au fost depuse cele mai multe proiecte în cadrul sesiunii de finanțare deschise în submăsura 6.3, fondurile disponibile fiind epuizate înainte de termen. Fermierii din Iași au obținut aproape jumătate de milion de euro de la AFIR, pentru finanțarea fermelor de familie, în Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020.

Tinerii din Iași investesc fonduri europene în valoare de 75.000 de euro în fermele de familie

Fermele de familie vor fi susținute în acest an prin diverse programe de finanțare ce vor fi lansate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și AFIR. Unul dintre acestea este „Programul de minimis pentru legumele din spații protejate”, care a fost înlocuit cu programul „Tomata”, derulat în anii precedenți. Legumicultorii care vor să obțină ajutorul de minimis în valoare de 2.000 de euro trebuie să îndeplinească mai multe condiții și să depună o serie de documente, începând din luna mai 2021.

Astfel, pot solicita ajutorul doar pentru o singură categorie de legume, cum sunt roșiile, și trebuie să cultive o suprafață de minimum 3.000 de metri pătrați. Susținerea fermelor de familie va fi făcută prin finanțarea proiectelor integrate „De la fermă la consumator”, dar și prin investiții în dezvoltarea capacităților de procesare a produselor agro-alimentare care să conducă la echilibrarea balanței comerciale. Sectorul zootehnic va fi sprijinit prin diverse măsuri, având în vedere scăderea efectivelor de animale care a determinat creșterea importurilor de carne.

Tinerii fermieri care au muncit în străinătate și vor să obțină banii europeni trebuie să îndeplinească mai multe condiții

Tinerii din Iași care s-au întors din diaspora vor să investească fondurile europene, obținute prin intermediul submăsurii 6.1- Instalarea tinerilor fermieri, în afaceri de succes din mediul rural cum sunt fermele zootehnice. Din cele 29 de proiecte înscrise pe site-ul AFIR, 6 sunt din Iași. Potrivit ghidului solicitantului, tinerii fermieri din diaspora care au absolvit în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare, un program de studiu în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară, respectiv postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE, pot obține banii de la AFIR.

Sprijinul public acordat prin PNDR 2020 pentru instalarea tinerilor fermieri este 100 la sută nerambursabil, în valoare de 40.000 de euro sau de 50.000 de euro, în funcție de dimensiunea exploatației agricole (dimensiunea exploatației agricole se poate calcula și prin noua aplicație pusă la dispoziția publicului pe pagina de internet a AFIR- http://so.afir.info/ ). De asemenea, pragul de calitate pornește de la 70 de puncte, descrescând lunar cu 15 puncte. Astfel, în ultima lună de sesiune, în perioada 5 aprilie-4 mai 2021, pragul lunar de calitate va fi de 25 de puncte.

Adauga un comentariu