Economic Local

Tinerii din Iași primesc de la AFIR fonduri europene pentru achiziția de utilaje agricole moderne

Publicat: 20 iun. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tinerii din Iași primesc de la AFIR fonduri europene pentru achiziția de utilaje agricole moderne
Fermierii din Iași primesc noi fonduri europene de la AFIR

Tinerii din Iași primesc de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) fonduri europene în valoare de jumătate de milion de euro. Banii vor fi investiți în achiziția de utilaje agricole moderne

Agricultorii din Iași care au depus proiecte în submăsura 4.1 – Investiții în exploatații agricole primesc fonduri europene în valoare de aproximativ 500.000 de euro, de la AFIR. O parte din proiectele depuse de fermieri în anul precedent au fost analizate de specialiștii instituției, fiind eligibile la finanțare. Banii au fost solicitați de agricultori pentru achiziția de utilaje agricole moderne dar și pentru înființarea unor centre de procesare a legumelor. Astfel, SC RăzvanMaf SRL, din  comuna Victoria, Iași, a depus proiect în valoare de 60.000 de euro pentru „achiziție dotări pentru înființare centru de condiționare și procesare legume”. De asemenea, ieșeanca Mihaela Epure va investi 90.000 de euro într-un utilaj agricol modern iar ieșeanul Ionuț Stoica va primi banii europeni pentru achiziția unui utilaj agricol necesar dezvoltării fermei din mediul rural. Dragoș Tănase din Gorban va cheltui 104.000 de euro pentru dezvoltarea exploatației și va achiziționa utilaje agricole moderne. Fermis Company, din Andrieșeni, va primi 104.000 de euro pentru dotarea societății cu echipamente și utilaje agricole performante. De asemenea, SC Agrinel Dinel SRL va primi fonduri europene în valoare de 123.000 de euro pentru echipamente și utilaje moderne.

Fermierii din Iași primesc noi fonduri europene de la AFIR

Fondurile europene alocate submăsurii 4.1 au fost epuizate înainte de termen. Fermierii din Iași au depus proiecte în valoare de două milioane de euro, iar cu banii primiți vor să achiziționeze utilaje agricole moderne. O parte dintre cererile depuse sunt pentru echipamente utilizate la irigații și drenaj, acestea fiind analizate de specialiștii AFIR. În perioada 2020-2022 au fost plătite fonduri europene în valoare de peste 4 milioane de euro fermierilor din Iași care au vrut să schimbe utilajele agricole vechi cu altele noi, cu ajutorul fondurilor europene. Aceștia au obținut între 100.000 și 400.000 de euro pentru a cumpăra tractoare sau semănători. Potrivit specialiștilor AFIR agricultura din județul Iași s-a dezvoltat cu ajutorul banilor europeni. Astfel, dacă fermierii au început cu proiecte mici au depus și cereri de finanțare pentru proiecte mari, precum cele pentru achiziția de utilaje agricole.

„Sunt beneficiari în Iași care au început cu un proiect de 15.000, 40.000 de euro și apoi s-au dezvoltat și au cerut mai multe fonduri. Majoritatea cu ferme vegetale are proiecte pentru achiziția de utilaje agricole moderne”, susține Ficu Anghel, director AFIR Iași.

A crescut numărul contractelor de finanțare semnate de fermierii din Iași

În ultima perioadă au apărut probleme la proiectele fermierilor din Iași care au proiecte ce presupun achiziții din domeniul construcțiilor. Fermierii din Iași care au îndeplinit condițiile pentru a obține fonduri europene întârzie semnarea contractelor de finanțare din cauza situației din domeniul construcțiilor, unde au crescut prețurile la materiale și comenzile sunt onorate cu întârziere. Potrivit lui Ficu Anghel, în următoarea perioadă va crește numărul de contracte semnate după ce vor fi finalizate evaluările dosarelor de finanțare pentru proiectele depuse în anul 2022.

De asemenea, în ultima lună a crescut numărul de contracte de finanțare semnate de tinerii din Iași care au solicitat fonduri europene de la AFIR.

Adauga un comentariu