Economic Local

Tinerii fermieri din Iași care au depus proiecte în anul 2021 vor primi banii europeni începând de luna viitoare. Au solicitat de la AFIR jumătate de milion de euro

Publicat: 12 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tinerii fermieri din Iași care au depus proiecte în anul 2021 vor primi banii europeni începând de luna viitoare. Au solicitat de la AFIR jumătate de milion de euro
Tinerii fermieri investesc banii europeni în sere cu legume

Ieșenii care au depus proiecte în anul 2021 în submăsura pentru tinerii fermieri vor putea semna contractele de finanțare începând de luna viitoare. Beneficiarii din Iași au solicitat fonduri europene în valoare de jumătate de milion de euro, pentru investiții în sere cu legume, procesarea lor, dar și în ferme zootehnice sau vegetale

Tinerii fermieri din Iași care au depus proiecte în anul 2021 vor primi banii europeni începând de luna viitoare. Beneficiarii au solicitat fondurile europene în submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, deschisă în perioada 27 august – 26 septembrie 2021. Proiectele depuse de antreprenorii din Iași sunt cuprinse între 40.000 și 70.000 de euro. Fermierii au solicitat fondurile europene în valoare de jumătate de milion de euro pentru investițiile în sere cu legume, procesarea lor, dar și în ferme zootehnice sau vegetale.

Fondurile europene alocate sesiunii de finanțare deschisă pentru tinerii fermieri, în anul 2021, au fost epuizate înainte de termen. Înscrierile au început pe data de 27 august și aveau termen maxim 26 noiembrie 2021, ora 16:00, însă bugetul a fost epuizat mult mai rapid și s-a închis sesiunea.

Ieșenii vor să investească banii europeni în sere cu legume, ferme zootehnice și vegetale

În total, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a primit online 4.302 cereri de finanțare, dintre care 3.383 de solicitări de finanțare au fost depuse de tinerii fermieri din toată țara, iar alte 919 cereri de finanțare au fost depuse de tinerii din zona montană. Din Iași au fost depuse de cereri de finanțare în valoare de jumătate de milion de euro.

Potrivit Regulamentului de organizare și funcționare a procesului de selecție și a procesului de verificare a contestațiilor pentru proiectele aferente măsurilor din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2020, sesiunea de depunere a proiectelor se închide automat, înainte de termenul-limită, când valoarea publică totală a proiectelor depuse ajunge la un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate aferent lunii respective.

Excepție fac primele 5 zile calendaristice din fiecare etapă de depunere din cadrul sesiunii, când oprirea depunerilor de proiecte nu este condiționată de atingerea plafonului din nivelul alocării sesiunii.

Fermierii din Iași mai pot depune cereri pentru obținerea fondurilor europene

Agricultorii din Iași care vor să mai obțină fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural mai pot depune cererile de finanțare în submăsura 4.2 – Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole. Termenul de depunere a proiectelor a fost prelungit cu o lună, până la 7 februarie 2022. Fondurile alocate în acest program sunt în valoare de 182 de milioane de euro și au fost împărțite în două componente.

Astfel, 143 de milioane de euro au fost alocate pentru investiții ce presupun modernizarea și procesarea produselor agricole, iar alte 39 de milioane de euro – pentru componenta proteaginoase, cum sunt soia, fasole sau mazăre. În situația în care, în cadrul unei componente de finanțare deschisă anul acesta, valoarea publică a proiectelor depuse sau a celor selectate este mai mică decât alocarea din sesiunea respectivă, fondurile neutilizate sunt distribuite către componenta la care sunt mai multe solicitări decât fondurile disponibile.

Adauga un comentariu