Prima pagină » Sanatate » Tipuri de enzime pancreatice. În ce cazuri este recomandată administrarea acestora
Tipuri de enzime pancreatice. În ce cazuri este recomandată administrarea acestora

Tipuri de enzime pancreatice. În ce cazuri este recomandată administrarea acestora

12 feb. 2024, 11:11,
în Sanatate

Enzimele pancreatice ajută la descompunerea grăsimilor, proteinelor și carbohidraților. Un pancreas care funcționează normal secretă aproximativ 8 căni de suc pancreatic zilnic. Acest fluid conține enzime pancreatice pentru a ajuta la digestie și bicarbonat pentru a neutraliza acidul gastric pe măsură ce intră în intestinele mici.

Tipuri de enzime pancreatice și pentru ce sunt administrate

Lipaza este o enzimă a bilei secretată de ficat pentru a descompune moleculele de grăsime astfel încât acestea să poată fi absorbite și utilizate de către corp. Lipsa acestei enzime poate cauza o carență de grăsimi sănătoase și de vitamine solubile în grăsimi, diaree și/sau steatoree (scaun gras).

Proteazele sunt enzime care descompun proteinele. Acestea ajută la menținerea unui intestin lipsit de paraziți precum bacteriile, drojdia și protozoarele. Lipsa acestei enzime poate cauza alergii sau formarea de substanțe toxice cauzate de digestia incompletă a proteinelor. De asemenea, există un risc crescut de infecții intestinale.

Amilaza descompune carbohidrații (amidonul) în zaharuri care sunt mai ușor de absorbit de către corp. Această enzimă se regăsește și în salivă. Lipsa acesteia poate cauza diaree datorită efectelor amidonului nedigerat în colon.

Insuficiența pancreatică exocrină (sau pancreatita cronică) este cauzată de incapacitatea pancreasului de a secreta enzimele necesare pentru digestie. Insuficiența de enzime pancreatice este foarte frecvent întâlnită în rândul persoanelor cu cancer pancreatic. Atunci când pancreasul nu produce suficiente enzime pentru a descompune alimentele, sunt necesare suplimente cu enzime pancreatice. Uneori, medicii prescriu enzime digestive, inclusiv enzime pancreatice, pacienților care au afecțiuni care cauzează o absorție slabă. Aceste produse ajută la îmbunătățirea digestiei și absorbției nutrienților din alimente.

Printre afecțiunile care pot cauza insuficiență pancreatică exocrină regăsim intervențiile chirurgicale (tehnica sau pancreatectomie totală), blocarea sau îngustarea canalului de drenaj pancreatic sau biliar (tuburile care transportă lichid pancreatic sau bilă), tumori pancreatice sau duodenale, fibroză chistică sau pancreatită.

Simptome și efecte secundare

Printre simptomele asociate cu insuficiența enzimatică exocrină regăsim senzația de indigestie, crampe imediat după masă, cantități mari de gaze, scaune cu miros neplăcut, scaune de culoare deschisă, galbene sau portocalii, scaune plutitoare sau grase/uleioase, scaune frecvente, scaune moi și pierdere în greutate.
Pacienții cu aceste simptome ar trebui să consulte un medic pentru a afla dacă administrarea de enzime pancreatice îi poate ajuta în vreun fel.

Aproximativ 25% dintre pacienții care au fost supuși tehnicii Whipple vor suferi de sindromul de malabsorbție pe termen lung și le vor fi administrate suplimente cu enzime pe viață. Alți pacienți pot avea nevoie de enzime pentru doar câteva luni sau ani după intervenția chirurgicală. Pacienții care au trecut printr-o terapie cu radiații, pe lângă tehnica Whipple, sunt mult mai predispuși să sufere de malabsorbție pe termen lung. Absorbția grăsimilor nu revine de obicei la normal la acești pacienți chiar dacă iau produse de înlocuire a enzimelor. În acest caz, scopul este de a scăpa de diaree, de a restabili o nutriție adecvată și de a preveni pierderea în greutate.

Uleiul MCT (trigliceride cu lanț mediu) poate ajuta la ținerea sub control a pierderii în greutate în cazul pacienților cu malabsorbție. Uleiul MCT este un tip de grăsime bogat în calorii și este absorbit rapid de către corp. Se găsește în mod natural în uleiul de cocos, uleiul de palmier și în unt. Uleiul MCT este adăugat în unele suplimente nutriționale medicale și poate fi achiziționat și separat ca supliment nutritiv. Utilizarea suplimentelor nutritive orale poate promova creșterea în greutate, ajuta la creșterea forței fizice și îmbunătăți calitatea vieții.

La pacienții cu cancer nerezecabil (non-operabil) al pancreasului, obstrucțiile ductului biliar și/sau pancreatic sunt frecvente. Pentru acești pacienți, o combinație între terapia de înlocuire a enzimelor pancreatice, consilierea nutrițională și drenajul ductului biliar poate ajuta la prevenția pierderii în greutate și poate îmbunătăți simptomele.

Cel mai comun efect secundar al sumplimentării cu enzime pancreatice este constipația. Enzimele pot provoca, de asemenea, greață, crampe abdominale sau diaree, deși aceste simptome sunt mai puțin comune.
Întrerupeți utilizarea enzimelor pancreatice dacă apar semne de hipersensibilitate sau reacții alergice. Deoarece enzimele prescrise sunt preparate din porc, persoanele cu alergii sau reguli religioase care interzic consumul acestei cărni ar trebui să colaboreze cu un farmacist, dietetician sau medic pentru a găsi o formulă potrivită de enzime. Enzimele pancreatice pot reduce absorbția unor săruri de fier. Informați medicul și dieteticianul în legatură cu toate medicamentele pe care le luați, cât și cu afecțiunile medicale de care suferiți.
Dacă sunt luate corect, enzimele pancreatice pot ajuta la prevenirea pierderii în greutate și la ținerea sub control a simptomelor asociate cu insuficiența pancreatică exocrină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *