Titlurile zilei

Toaletele automate de 180 de mii de euro, nefuncționale. Primăria Iași a uitat de cele 6 WC-uri cumpărate la preț de apartament – FOTO

Publicat: 14 mart. 2024
_____ Vizualizări 8 Comentarii
Toaletele automate de 180 de mii de euro nefuncționale. Primăria Iași a uitat de cele 6 WC-uri cumpărate la preț de apartament - FOTO
Toaletele inteligente cumpărate de Primăria Iași, pe zeci de mii de euro, s-au defectat

În anul 2018, Primăria Iași a achiziționat 6 toalete automate, în valoare de aproximativ 180.000 de euro. Acestea au fost plasate în cele mai intens circulate zone din oraș. Unele nu sunt funcționale și au devenit doar gherete pentru decor în parcuri

Primăria Municipiului Iași a cheltuit 180 de mii de euro pentru cele 6 toalete inteligente. WC-urile automate se află în cele mai importante zone ale orașului, cu toate că majoritatea sunt defecte, iar unele sunt închise publicului. Cele 6 toalete sunt instalate în Nicolina, Parcul Expoziției, Alexandru cel Bun, Tătărași și Podu Roș. Acestea au fost defectuoase de la început, ieșenii fiind nemulțumiți din primele zi.

Toaletele inteligente ale Primăriei Iași, vandalizate și defecte

Toaletele ar trebui să funcționeze cu două monede de 50 de bani și, în teorie, să fie echipate cu sisteme electronice automate pentru deschiderea și închiderea ușii, precum și un sistem de siguranță S.O.S, cu buton care se acționează la deschiderea ușii chiar și în lipsa energiei electrice. În plus, WC-urile ar trebui să fie dotate cu sisteme automate de spălare și dezinfectare a podelei de aluminiu, iar un sistem de aerisire și odorizare să fie activat după fiecare utilizare.

Cu toate că toaleta din Parcul Expoziției ar trebui să fie funcțională, este plină de deșeuri, iar mirosul este atât de insuportabil încât te face să fugi unde vezi cu ochii. De asemenea, tavanul acesteia este găurit, iar sistemul de aerisire și odorizare nu funcționează de o bună perioadă de timp, ceea ce este demonstrat de mirosul pestilențial din interiorul acestei toalete de zeci de mii de euro.

Bătaie de joc pe bani publici. Apa curge, dar nimeni nu intervine

După ce sute de mii de euro au fost aruncați de Primăria Iași pe niște WC-uri nefuncționale, acestea mai și consumă apă și energie în continuare.

De exemplu, în rondul Țuțora, pe Calea Chișinăului, se află o asemenea toaletă de zeci de mii de euro, dar care este închisă publicului, însă doar cei de la Compania de Transport Public (CTP) o pot folosi, de teamă să nu fie distrusă. Cu toate acestea, apa din toaletă curge fără oprire, având defecțiuni majore.

În plus, WC-ul din cartierul Nicolina este închis, iar exteriorul său este plin de graffitti și alte semne de vandalism. Chiar dacă Primăria Iași a promis mentenanța acestora, par mai degrabă a fi „out of service”. Când au fost întrebați câțiva cetățeni din zonă dacă au folosit aceste toalete achiziționate cu banii lor, aceștia au răspuns că nu cred că le-au văzut vreodată funcționale.

„În general, ies cu nepotul prin parc, dar nu am văzut pe nimeni să folosească toaleta aceea. Este inutilă, mai ales că niciodată nu funcționează. Dacă avem nevoie, trebuie să fug până acasă sau să merg aici, la magazin, care este aproape”, a mărturisit un pensionar.

Contactați de reporterii BZI, reprezentanții Primăriei Iași au transmis faptul că problemele celor 6 toalete inteligente amplasate în oraș vor fi reparate.

„Toate vor fi reparate în perioada următoare”, au transmis reprezentații Primăriei Iași.

Toaletele automate din Iași continuă să fie nefuncționale, Primăria Iași zice că se vor repara.

Comentarii
Adauga un comentariu