Prima pagină » Titlurile zilei » Toată lumea o consumă, însă puțini știu ce se găsește într-o sticlă. Medicii atrag atenția asupra pericolelor apei îmbuteliate: „Conține până la 100 de ori mai multe bucăți de plastic decât se estimau anterior” – FOTO

Toată lumea o consumă, însă puțini știu ce se găsește într-o sticlă. Medicii atrag atenția asupra pericolelor apei îmbuteliate: „Conține până la 100 de ori mai multe bucăți de plastic decât se estimau anterior” – FOTO

22 ian. 2024, 02:00, 17 ,
Cristina Doroftei în Titlurile zilei

Apa îmbuteliată este mai periculoasă ca niciodată. Aceasta conţine de până la o sută de ori mai multe particule de plastic minuscule decât s-a estimat anterior, potrivit unui nou studiu care s-a realizat printr-o tehnică inovatoare

Medicul ieșean trage un semnal de alarmă atunci când vine vorba despre apa îmbuteliată și la ce pericole se expune consumatorul.

Mai multe bucăți din plastic au fost descoperite în apa îmbuteliată, dată spre vânzare

Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă, pentru că aceste particule minuscule pot ajunge în sânge și pot fi transportate în diferite organe, precum inimă, rinichi și creier.

„Într-un nou studiu, cercetătorii au descoperit că apa îmbuteliată, vândută în magazine, poate conține de 10 până la 100 de ori mai multe bucăți de plastic decât se estimau anterior, aceste nanoparticule sunt infinit de mici încât nu pot fi văzute la microscop. Reprezentând a o mia parte din lățimea medie a unui fir de păr uman, nanoplasticele sunt atât de mici încât pot migra prin țesuturile tractului digestiv sau la nivelul plămânilor prin fluxul sanguin, distribuind substanțe chimice sintetice, potențial dăunătoare, în tot corpul și chiar la nivelul celulelor.

Aceste particule minuscule pot invada celulele și țesuturile din organele majore, întrerupând potențial procesele celulare și depunând substanțe chimice care perturbă sistemul endocrin, cum ar fi bisfenoli, ftalați, substanțe ignifuge, substanțe per- și polifluorurate și metale grele. Substanțele chimice pot fi transportate în ficat și rinichi și creier și, mai mult decât atât, pot trece bariera placentară, ajungând chiar la făt”, subliniază dr. Alina Onofriescu, șef lucrări, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.

O alternativă care trebuie luată în considerare este apa de la robinet, cu toate că specialiștii nu recomandă să nu se bea apă îmbuteliată în cazuri extreme, pentru că pericolul de deshidratare este mai mare decât potenţialele consecinţe ale expunerii la nanoplastice.

„Plasticul este acum omniprezent în viața noastră de zi cu zi. Existența microplasticelor și, posibil, chiar a nanoplasticelor a ridicat recent probleme de sănătate. În special, se crede că nanoplasticele sunt mai toxice, deoarece dimensiunea lor mai mică le face mult mai susceptibile, în comparație cu microplasticele, de a pătrunde în corpul uman”, se arată în studiul menționat de dr. Alina Onofriescu.

Specialiștii trag un semnal de alarmă

apă îmbuteliată

Aceasta conţine de până la o sută de ori mai multe particule de plastic minuscule decât se estimase anterior

Cercetătorii au folosit pentru acest studiu o tehnică nouă, utilizând lasere.

„Cu tehnica stabilită, am studiat micro-nanoplasticele din apa îmbuteliată, ca sistem model. Am detectat și identificat cu succes nanoplasticele din principalele tipuri de plastic. Concentrațiile de micro-nanoplastice au fost estimate la aproximativ 240.000 de fragmente de plastic, particule per litru de apă îmbuteliată, din care aproximativ 90 la sută sunt nanoplastice. Aceasta este ordine de mărime mai mare decât abundența microplasticului raportată anterior în apa îmbuteliată”, se adaugă în studiul intitulat „Imagistica chimică rapidă dintr-o singură particulă a nanoplasticelor prin microscopie SRS”.

Ei au testat trei mărci de apă, fără a le dezvălui numele. Au observat faptul că nu există una care să nu conțină particule din plastic.

„Microplasticele au fost găsite pe scară largă în alimentele umane, băuturile și ambalajele produselor, printre care apa îmbuteliată prezintă un interes deosebit pentru că este o sursă importantă de microplastice care trebuie ingerate în viața de zi cu zi. În special în producția de apă potabilă, contaminarea cu plastic este confirmată în fiecare pas, de la puț până la sticlă. Estimăm că sunt, în medie, aproximativ 240.000 de fragmente de plastic ingerate din fiecare litru de apă îmbuteliată, măsurate de la diferite mărci.

Compoziția chimică exactă a materialelor plastice micro-nano a variat de la o marcă la alta”, se mai arată în studiul menționat de dr. Alina Onofriescu, în legătură cu bucățile de plastic din apa îmbuteliată.

Bugetul.ro
Gospodarii care își ridică un solar în grădină pot primi amenzi chiar şi de 100.000 de lei, dacă nu sunt atenţi la o serie de norme banale
redactia.ro
Cine e miliardarul care a murit la polo după ce a înghițit o albină
Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
a1.ro
„Popeye”, tânărul care și-a injectat ulei în brațe ca să impresioneze pe internet, a ajuns la spital: „Cum vei câștiga bani acum?”
Playtech.ro
Doi români și-au vândut tot, iar apoi, timp de 7 ani, au vizitat întreaga lume. În final, au decis unde vor să rămână. „Chiar e paradisul pe Pământ”
observatornews.ro
Ce fond minim de urgență ar trebui să ai în bancă, la un salariu de 1000 de euro
Playsport.ro
Începând cu 20 iunie, UE forțează producătorii: telefonul tău trebuie să reziste la 800 de...
Evz.ro
Tichete pentru plata energiei. Ultimele detalii despre sprijinul oferit de stat
realitatea.net
Reguli mai DURE pentru călătoria cu avionul în spațiul UE. Orice solicitant va avea nevoie de autorizație de călătorie
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
Planta care-i umple de bani pe micii agricultori. E mină de aur pentru fermieri, dar a fost ignorată până acum
Dailybusiness.ro
Câți bani a câștigat Cristela în 2024. Cu ce afaceri se ocupă soția lui Călin Georgescu
RomaniaTV
Vestea despre Nicușor Dan care îl va impresiona și pe George Simion. Niciun alt președinte nu a mai făcut una ca asta!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Nuntă înainte de înmormântare. Soția i-a pus verigheta pe deget lui Ciprian Pian și s-a căsătorit cu el în timpul priveghiului. A fost chemat și preotul să oficializeze cununia
redactia.ro
Un nou accident aviatic în India. Nu există supraviețuitori
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!
Comentarii
  • De aia mi-am luat cana filtranta de apa si cartus filtrant, tip MAXTRA+ cu care poti filtra apa timp de 4 saptamani sau pana la aproximativ 150 l. Apa de la chiuveta numai are gust de clor. Aceste cani filtrante inovatoare sunt o metoda practica, comoda, si ecologica pentru a va mentine hidratat in permanenta fara a fi necesar sa carati constant sticle clasice de apa imbuteliata. Spre deosebire de sticlele de plastic ce nu este sunt deloc prietenoase cu mediul inconjurator fiind greu degradabile, canile BRITA se utilizeaza pe termen lung, fiind necesara doar simpla reinlocuire a cartuselor filtrante. Cu ajutorul lor, va puteti bucura de gustul autentic al apei care, odata filtrata, va fi mult mai limpede, iar impuritatile vor fi reduse.

  • Grigorii Alexaandru

    Si daca tot sa efectuat un studiu, si se stie de ce nu este interzisa imbutelierea in sticle de plastic a apei, sucurilor, ulei, etc?????

  • Pentru Anonim, 7.48: Canile filtrante Maxtra-Brita sunt tot din plastic!!!!! Despre ce vorbim?????

  • Ce tehnica inovatoare? Din 2000 experta globală studiază și nimeni nu o baga in seamă acuma apar repetenții cu informații auzite.

  • Descoperirea rahatului

    Alta cu studiul. Ce adescoperit duduia asta? Unde a facut cercetarea? In Iasi? Hai sa fim seriosi? Ea e unde bea apa? Cand este la serviciu vine cu sticla din sticla de apa de acasa. Mare tie gradina, Doamne!

  • Își face reclama doamna ,atât! Vrea sa devina la fel de cunoscuta ca tata -socru….Nimic nou din ce spune…Nimic interesant!

  • „Apa îmbuteliată este mai periculoasă”… decât de? Decât apa de la robinet? Sau aia din fântână? Ambele vin cu nitriți, gratis.
    Încă ceva : fufa asta ce plm bea? Roua florilor? Apa este îmbuteliată in recipiente de sticla nu pentru că ar fi mai sănătoasă, ci din rațiuni estetice sau care țin de un anumit statut. Plasticul nu merge langa cristal, porțelan și argint.

  • Tata socru e unic. Din pacate copiii nu sint la fel poate nu era necesar sa urmeze medicina.

  • Unu
    ianuarie 22, 2024 la 9:50 am

    Si daca e din plastic ce? Doar nu pun cana la microunde sa fiarba apa si sa iasa compusii chimici din plastic. O umplu cu apa de la chiuveta, apa trece prin acel filtru de cocos si am apa purificata, cu gust ca de izvor. Carbunele activ, obtinut din coaja de nuca de cocos, acum prezent sub o forma si mai compacta decat in versiunile anterioare ale cartuselor de filtrare, poate filtra mai eficient o cantitate mai mare de apa. Micro-porii particulelor de carbune capteaza substantele nedorite, facand fata chiar si in lupta contra pesticidelor.

  • Pai cum sa nu urmeze medicina copii???Doar nu erau sa se faca vanzatori la Midl sau livratori de pizza si supe… Chestia importanta este alta: nu se mai fac medici de placere, de pasiune si din dragul de a fi de folos bolnavilor….ca sa nu mai zic ca doamne fereste sa fii operat de cineva care si a luat examenul cu ”atentia” in carnetul de student si teste grila , stiute de dinainte..fac aia x si 0 si croseteaza tot pe corpul bolnavului si ca in filmele de comedie se roaga sa taie ”firul” bun ca sa nu ”explodeze”….

  • toate ca toate…dar ce facem cu sugativele amante care au 30 de ani si nu au realizat nimic in viata ? si urate, si proaste, si pietoni, ar fi pacat sa fiu scos din sarite. sic sa lasi frustrarile de terminata si sa ti vezi de viata ta insipida, degeaba consumi aer pe pamant

  • prin tot ce faci imi demonstrezi doar cat de terminata esti tu si cat de impirtanta sunt eu, asa ca mars la cacat parasuta anului, ti ai da viata sa fii in locul meu macar o zi

  • cea mai proasta si netalentata fiinta esti tu, falsa pliii, ma amuz cand vad cat de terminata esti, vezi ti de boscaii tai care nici aia nu te vor, a opta roata la caruta, candva chiar am crezut ca e esti normala, dar bine ca ti am aratat macar 2% din cat de smechera pot fi. sictir si mars la militarii tai saraci si zabalosi, ferească dumnezeu de oameni asa slabi emotional

  • hartuiesti oamenii ca prostii pentru care muncesti ?

  • se vede ca sunteti platiti cu 3000 de lei, prea frustrati

  • Ar trebui sa dai dovada macar de un pic creier și măcar sa respecti ce a fost/ sa-ti vezi de tine nu de altii

  • Apa de izvor imbuteliata din Romania este atestata international cu multe premii considerata cea mai buna din Europa. Alina te rog sa consumi numai apa din parau are cea mai mare concentratie de nutrienti. Te mai rog sa ne spui la care Institut de Cercetare ai facut analiza apei de la robinet?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`