Local

Toate tramvaiele de la CTP vor fi dotate cu sisteme anti-coliziune. Au fost deja instalate 28 de dispozitive în autobuze

Publicat: 31 ian. 2024
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Toate tramvaiele de la CTP vor fi dotate cu sisteme anti-coliziune. Au fost deja instalate 28 de dispozitive în autobuze
Investiția va fi implementată în următoarele 16 luni

Pe tramvaiele de la CTP vor fi montate sisteme anti-coliziune după o investiție de 4,4 milioane de euro. Aparate asemănătoare au fost deja instalate pe 28 de autobuze ale companiei de transport

Investiția de 21.964.425 de lei a fost asigurată cu fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență. În următoarele 16 luni, compania germană Bosch Engineering GmbH va trebui să doteze 140 de tramvaie cu noul sistem. Astfel, rata incidentelor din trafic ar trebui să scadă considerabil.

Tramvaiele de la CTP vor avea sisteme anti-coliziune

Doar în anul trecut, tramvaiele au fost implicate în aproximativ 300 de accidente pe străzile din Iași. În cazul acestora vor fi instalate elemente de detecție externe, camere video sau un echipament asemănător, controlate printr-un program. Sistemul va face posibilă eliminarea accidentării pietonilor și bicicliștilor care ajung în zona unghiurilor moarte. În cazul detectării unui pericol, sistemul emite alerte sonore și vizuale către vatmani. Dispozitivele vor veni în patru loturi, trei vor avea 40 de bucăți și unu de 30 de bucăți.

„S-a semnat contractul, iar acum așteptăm să ne transmită cei de la primărie toate informațiile. După care compania care a câștigat licitația se va ocupa de montarea sistemului”, a precizat Cristian Stoica, directorul general CTP Iași.

Sistemul a fost introdus în autobuze

În cazul autobuzelor, sistemul este puțin mai complex. Acesta va analiza și modul în care șoferul conduce, iar ulterior vor primi sugestii despre cum își pot îmbunătăți eficiența. Transportul este într-un proces de modernizare, însă ieșenii încă nu au încredere. Majoritatea tramvaielor sunt încă vechi, de peste 50 de ani, iar vagoane noi sunt doar 32. Până în 2026, Compania de Transport Public Iași va mai primi încă 18 tramvaie noi din Turcia, model Bozankaya.

„Deja a fost implementat sistemul la 28 de autobuze, iar procedura va continua și pentru următoarele. Echipamentul este foarte bine gândit, sunt niște senzori amplasați pe autobuz care detectează imediat mișcarea, iar în cazul în care este vreun pericol, șoferul va fi avertizat. Totodată, este monitorizat permanent și șoferul, modul în care conduce, cum reacționează în anumite situații. După care noi vom analiza datele și vom avea o discuție cu șoferii pentru a le face sugestii în anumite situații, cum să procedeze în trafic. Așa va scădea considerabil rata de accidente și sperăm noi să economisim și din combustibil. În momentul de față, programul colectează datele, încă nu le-am analizat, compania care se ocupă ne va asigura și o platformă unde vedem exact ce se întâmplă”, a mai precizat Cristian Stoica.

În următoarele 18 luni, vor fi montate sisteme anti-coliziune pe toate tramvaiele de la CTP. În autobuze deja au fost instalate noile dispozitive.

Comentarii
Adauga un comentariu