Prima pagină » Culinar » Tochitura dobrogeană – Rețetă simplă și delicioasă pentru un preparat autentic, ce merită cu siguranță încercat măcar o singură dată

Tochitura dobrogeană – Rețetă simplă și delicioasă pentru un preparat autentic, ce merită cu siguranță încercat măcar o singură dată

28 oct. 2025, 09:46,
Redacția BZI în Culinar

Tochitura dobrogeană este un preparat tradițional plin de savoare, specific sud-estului României, care combină bucăți fragede de carne, usturoi și mirodenii simple.

Se prepară diferit de la o regiune la alta, însă rețeta dobrogeană se remarcă prin simplitatea ingredientelor și gustul rustic, fiind nelipsită din mesele de duminică sau din sărbători.

Rețeta pentru tochitura dobrogeană

Pentru a o prepara vei avea nevoie de aproximativ 1 kg de carne de porc (pulpă sau spată), de 200 grame de cârnați afumați, de 2 linguri de untură sau ulei, de 3-4 căței de usturoi, de sare, piper, foi de dafin, de puțin cimbru și de o jumătate de cană de vin alb sec.

Carnea se taie cuburi și se rumenește ușor în untură până când prinde o crustă frumoasă. Se adaugă apoi cârnații feliați și se lasă să se prăjească împreună, astfel încât aromele să se combine. După câteva minute, se toarnă vinul alb și se adaugă condimentele, iar totul se lasă la foc mic timp de 30-40 de minute, până când sosul se îngroașă și carnea devine fragedă.

La final, usturoiul zdrobit se pune peste preparat, se amestecă ușor și se mai lasă aproximativ 2 minute la foc. Tradițional, această tochitură se servește alături de mămăligă și un ou ochi, iar pentru un plus de gust se poate adăuga brânză rasă deasupra. De asemenea, merge de minune cu murături, iar dacă vrei un sos crems, poți adăuga o lingură de bulion diluat în puțină apă fierbinte în ultimele 10 minute de gătire.

Secretul stă în proporția corectă dintre carne și grăsime, dar și în gătirea lentă, care ajută la dezvoltarea aromelor. Află și cât se ține carnea la sare înainte de afumat.

Variantă reinterpretată, dar delicioasă

Pentru o versiune mai ușoară, dar la fel de gustoasă, poți prepara tochitură dobrogeană din piept de pui sau pulpe de pui.

Pentru aceasta vei avea nevoie de 800 grame de carne de pui, de 1 ceapă mare, de 1 ardei roșu, de 3 căței de usturoi, de 2 linguri de ulei de floarea soarelui, de 100 ml de vin alb sec, de sare, piper, boia dulce și de cimbru.

Într-o tigaie încăpătoare, se călește ceapa tocată până devine translucidă, apoi se adaugă bucățile de carne și ardeiul. Se lasă la rumenit ușor, apoi se adaugă condimentele și vinul. Preparatul se gătește acoperit, la foc mic, pentru aproximativ 30 de minute, amestecând din când în când.

La final, se adaugă usturoiul zdrobit și se mai lasă câteva minute, pentru a obține o aromă intensă și plăcută. Această variantă este ideală pentru cei care preferă mâncărurile mai ușoare, fără multă grăsime, dar cu același gust de mâncare tradițională.

Se servește cu mămăliguță moale sau cu orez simplu, iar pentru un plus de savoare, se poate adăuga un strop de smântână proaspătă deasupra. Află cum poți să faci și cartofi copți la cuptor pe hârtie de copt.

Pentru un preparat perfect, este important să alegi un vin alb sec de bună calitate, întrucât acesta scoate în evidență aromele cărnii, iar usturoiul trebuie adăugat la final, ca să își păstreze gustul intens.

Indiferent de varianta aleasă, tochitura dobrogeană este un preparat tradițional cu adevărat delicios, ce merită cu siguranță făcut măcar o singură dată.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
16 decembrie 2025
16 decembrie 2025
Articole similare
Noi proiecte imobiliare sunt anunțate în Iași! Pe strada Dealul Zorilor vor fi construite case cu un etaj. Iată cine este beneficiarul investiției
02:00
FOTO Noi proiecte imobiliare sunt anunțate în Iași! Pe strada Dealul Zorilor vor fi construite case cu un etaj. Iată cine este beneficiarul investiției
Val de reacții dure după accidentul rutier mortal din Baza 3. Familia tinerei a răbufnit: „Un conducător inconștient a curmat o viață”
02:00
FOTOVIDEO Val de reacții dure după accidentul rutier mortal din Baza 3. Familia tinerei a răbufnit: „Un conducător inconștient a curmat o viață”
Zile de foc pentru șoferii din Iași. Sute de autoturisme au fost oprite, în trafic, pentru control. Iată rezultatele
02:00
Zile de foc pentru șoferii din Iași. Sute de autoturisme au fost oprite, în trafic, pentru control. Iată rezultatele
Trei critici de teatru vor fi spectatori la spectacolele Teatrului „Luceafărul” Iași în vederea nominalizării la premiile UNITER
02:00
FOTO Trei critici de teatru vor fi spectatori la spectacolele Teatrului „Luceafărul” Iași în vederea nominalizării la premiile UNITER
Impactul AI pe piața muncii. Antreprenorii s-au întâlnit pentru a dezbate perspectivele inteligenței artificiale în România: „S-a discutat viitorul IMM-urilor din următorii 20 de ani”
02:00
Impactul AI pe piața muncii. Antreprenorii s-au întâlnit pentru a dezbate perspectivele inteligenței artificiale în România: „S-a discutat viitorul IMM-urilor din următorii 20 de ani”
Tot mai multe cazuri de gripă severă sunt identificate în această perioadă. Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Au apărut cazuri rare, cazuri zgomotoase”
02:00
FOTO Tot mai multe cazuri de gripă severă sunt identificate în această perioadă. Prof. dr. Carmen Dorobăț: „Au apărut cazuri rare, cazuri zgomotoase”
Noi locuințe vor fi construite pe strada Eugen Stătescu! Proiectul Planului Urbanistic Zonal se află pe masa consilierilor locali
02:00
FOTO Noi locuințe vor fi construite pe strada Eugen Stătescu! Proiectul Planului Urbanistic Zonal se află pe masa consilierilor locali
Primăria Iași scoate la licitație fierul vechi de la Depoul Dacia și tonetele de unde se vindeau biletele
02:00
Primăria Iași scoate la licitație fierul vechi de la Depoul Dacia și tonetele de unde se vindeau biletele
La un șpriț, el a fost subiect de discuție
02:00
La un șpriț, el a fost subiect de discuție
Imaginea anului 2025, la Iași! Copiii merg, zilnic, kilometri întregi prin întuneric, frig și noroi, până la școală. Primar: „Plângi de mila lor, cu glodul până la jumătate. Drumul e catastrofă”
02:00
FOTOVIDEO Imaginea anului 2025, la Iași! Copiii merg, zilnic, kilometri întregi prin întuneric, frig și noroi, până la școală. Primar: „Plângi de mila lor, cu glodul până la jumătate. Drumul e catastrofă”