Prima pagină » Informații utile » Top 3 trasee montane de o zi din România, pentru începători!

Top 3 trasee montane de o zi din România, pentru începători!

01 aug. 2024, 14:33,
în Informații utile

În România, traseele montane oferă aventurierilor și iubitorilor de natură oportunitatea de a explora peisaje spectaculoase, de la crestele înalte ale Carpaților până la pădurile dense și lacurile alpine. Fiecare traseu promite o experiență unică, îmbinând provocările fizice cu momente de liniște.

De la munții înalți cu vârfuri stâncoase, cum sunt Bucegii și Făgărașii, până la colinele mai domoale ale Apusenilor, fiecare regiune montană oferă trasee montane variate, potrivite atât pentru drumeții începători, cât și pentru alpiniști experimentați.

Top 3 trasee montane de o zi din România

Dacă nu știți de unde să începeți și ce trasee să alegeți, ați nimerit exact unde trebuie pentru că aveți o listă de trei trasee montane din care să alegeți unde mergeți în următoarea călătorie din România.

De ce să alegi unul dintre aceste trasee montane? Ei bine, s-a dovedit faptul că timpul petrecut în natură poate aduce beneficii semnificative pentru sănătate. Mersul într-o drumeție poate să refacă sănătatea mentală și emoțională și vă ajută să vă conectați mai bine cu ceilalți și mai mult de atât natura poate influența pozitiv starea dumneavoastră de bine.

Traseele montane ușoare sunt concepute pentru a fi accesibile pentru oricine, chiar și pentru cei care nu au experimentat niciodată mersul pe munte. Acestea nu implică ascensiuni periculoase sau terenuri dificile, ceea ce le face perfecte pentru începători.

Primul traseu din acest top este traseul Cabana Piatra Arsă – Cabana Babele – Crucea Eroilor – Cabana Caraiman. Acesta este traseul care nu are cum să treacă neobservat, fiind unul dintre cele mai cunoscute și apreciate din zona Sinaiei. Puteți găsi un loc lângă drumul 713B, care este asfaltat, apoi să vă îndreptați către drumul forestier pietruit 713 care vă va duce spre Cabana Babele.
După aproximativ 30 de minute de mers lejer, veți ajunge la Cabana Babelor, un punct de reper faimos în această zonă montană. De aici, aventura dumneavoastră va continua către alte obiective, precum Monumentul Natural Babele, Sfinxul și, bineînțeles, Crucea Eroilor.

Un alt traseu montan perfect pentru începători este Brașov – Muntele Tâmpa – Treptele lui Gabony. Acesta este un traseu montan ușor care vă va oferi peisaje spectaculoase. Traseul începe de lângă complexul Star din centrul vechi al Brașovului, chiar în vecinătatea Bastionului Postăvarilor.
Traseul montan se întinde până la un punct de belvedere unde se află acel semn imens cu literele orașului, și continuă de acolo cu o serie de variante de coborăre care vă vor cuceri.

Pe meleagurile din Cheile Bicazului, puteți face un traseu ușor pentru o zi pe Vârful Suhardul Mic. Acesta este unul dintre cele mai frumoase puncte de belvedere asupra stațiunii Lacul Roșu. Pentru a ajunge la punctul de intrare pe traseu, se coboară dinspre lac spre chei pe drumul principal DN12C, se traversează pe un pod pe partea stângă peste Bicaz și se ajunge la Hotel Turist. Veți vedea primul marcaj pe un zid de lângă hotel, în apropierea unor trepte care vă conduc spre pădure.

Echipamente necesare pentru drumeții

Dacă pentru o simplă excursie de o zi la munte nu aveți nevoie de un echipament special, ei bine, pentru momentele în care plănuiți să profitați cu adevărat de ceea ce oferă natura și vreți să faceți drumeții, trebuie să vă pregătiți înainte de plecare, deoarece altitudinile înalte și solul denivelat v-ar putea întâmpina cu tot felul de provocări și de surprize.

Nu există o regulă general valabilă despre cum ar trebui să arate îmbrăcămintea pentru drumeții ideală. Însă, este bine să știți că sunt recomandate articolele vestimentare alcătuite din fibre sintetice, întrucât acestea nu rețin apă, se usucă repede și sunt foarte ușoare, deci, fără bumbac.

Dacă nu știați deja, aflați că încălțămintea reprezintă cel mai important articol din echipamentul dumneavoastră pentru următorul traseu montan pe care vreți să-l parcurgeți. Așadar bocancii pentru drumeții sunt alegerea ideală, aceștia vă vor proteja glezna de terenul accidentat, vă vor menține piciorul uscat, fiind rezistenți la apă și având capacitatea de a respira.

Este foarte important să aveți un rucsac la dvs. cu o capacitate de 25 – 40 de litri și un bidon de apă pentru că hidratarea este extrem de importantă. Înainte de a porni la drum, asigurați-vă că ați luat o cantitate suficientă de apă.

De asemenea, este important să vă protejati capul atunci când mergeți în diferite trasee montane din România, așadar luați-vă o șapcă, o pălărie de vară sau o căciulă dacă este frig.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 decembrie 2024
12 decembrie 2024