BZI LIVE

LIVE VIDEO – TOP CULTURAL! ”Dezbaterea Zilei”, la BZI LIVE despre cea mai interesantă poveste de dragoste din literatura română alaturi de prof. Monica Daniela Manoilă – FOTO

Publicat: 04 dec. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Banner Emisiune BZI LIVE

Luni, 5 decembrie 2022, începând cu ora 10.00 este programată, sub genericul ”Top Cultural” o nouă ediție ”Dezbaterea Zilei” la BZI LIVE despre cea mai interesantă poveste de dragoste din literatura română alaturi de prof. Monica Daniela Manoilă. Aceasta predă Limba și literatura română la Școala Gimnazială ”Dimitrie Anghel” din localitatea Miroslava, județul Iași. Tema principală a producției media-dialog va fi ”povestea” vieții, creației și dragostei marelui poet Dimitrie Anghel care s-a născut la Cornești, aproape de Iași, unde se afla moșia și conacul familiei. Rememorări, detalii și amănunte mai puțin cunoscute despre acesta dar și proiecte educaționale și culturale, relația cu elevii respectiv pasiunea pentru literatură și importanța lecturii vor fi alte repere ale ediție ”Dezbaterea Zilei” de la BZI LIVE alaturi de prof. Monica Daniela Manoilă – Școala Gimnazială ”Dimitrie Anghel”.

A călătorit în Italia, Franța, unde a studiat literatura la Sorbona Elveția și Spania, revenind în țară în 1902

Dimitrie Anghel s-a născut la Cornești, aproape de Iași, unde se afla moșia și conacul familiei. A fost fiul lui Dimitrie Anghel, proprietar de pământuri, și al Erifilei Anghel, grecoaică din insula Antigoni , născută Leatris. A urmat școala primară în Strada Armenească, din Iași, la „Școala lui Caracaș”, e înscris apoi, ca intern, la Institutele Unite (școală ce s-a bucurat de o mare renume în orașul Iași), pe care o va părăsi o dată cu moartea tatălui, în anul 1888. În anul următor, 1888–89, se mută la Gimnaziul ”Alexandru cel Bun“. Un conflict cu profesorul de franceză Al. Bădărău îl face să părăsească studiile în cursul anului. A călătorit în Italia, Franța, unde a studiat literatura la Sorbona Elveția și Spania, revenind în țară în 1902. A fost funcționar în Dobrogea (1906–1907), referent la Casa Școalelor și inspector al Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice (din 1911) . Dimitrie Anghel a debutat cu poezii în ”Revista Contemporanul„ (1890), colaborând apoi, cu poezie și publicistică, la ”Adevărul”, ”Adevărul literar și artistic”, ”Lumea nouă”, ”Literatură și artă română”, „Pagini literare” sau ”Viața românească”. A făcut parte din redacția și din comitetul de direcție al Revistei ”Semănătorul” (1906 – 1908). A editat Revista ”Cumpăna”, împreună cu Mihail Sadoveanu, Ștefan Octavian Iosif și Ilarie Chendi (1909 – 1910).

Dimitrie Anghel este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai simbolismului în literatura română

La 3 noiembrie 1911, Dimitrie Anghel se căsătorește cu Natalia Negru, mai întâi soție a lui Ștefan Octavian Iosif. După o neînțelegere între cei doi, Natalia Negru îl acuză pentru a doua oară pe Dimitrie Anghel de infidelitate în 1914. Încercând să plece, acesta o amenință cu un revolver cu care chiar trage spre rama de metal a patului. Glontele ricoșează și o rănește ușor pe Natalia care se prăbușește de spaimă. Crezând că a omorât-o, Dimitrie Anghel se împușcă singur în piept. Rana provocată va duce ulterior la septicemie, cauza morții sale din 13 noiembrie 1914. A debutat editorial cu ”Traduceri” din Paul Verlaine în 1903. În 1905 a publicat volumul de versuri ”În grădină”, urmat, în 1909, de ”Fantazii”. Între timp au apărut operele scrise de Dimitrie Anghel în colaborare cu Ștefan O. Iosif: ”Legenda funigeilor” (poem dramatic, 1907), ”Cometa” (comedie, 1908, 1912), ”Caleidoscopul lui A. Mirea” (1908), ”Carmen saeculare” (poem istoric, 1909), iar în 1910, ”Cireșul lui Lucullus” (proză). A mai scris și alte volume de proză, între care amintim doar câteva: ”Povestea celor necăjiți” (1911), ”Fantome” (1911), ”Oglinda fermecată” (1912), ”Triumful vieții” (1912), ”Steluța”. Dimitrie Anghel este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai simbolismului în literatura română. El cultivă mediul naturii artificiale, umanizate, al grădinilor și procedeul sinesteziilor. Este un contemplativ, un visător, care aduce în poezie tema călătoriilor, a evaziunii, motivul boemei și imagini ale peisajului marin. Simbolismul se îmbină în poezia lui cu notele romantice.

Primăria Comunei Miroslava a organizat Simpozionul aniversar ”Dimitrie Anghel (1872-2022)”.

De reamintit că, pe 21 noiembrie 2022, Primăria Comunei Miroslava a organizat Simpozionul aniversar ”Dimitrie Anghel (1872-2022)”. Evenimentul s-a desfășurat în anul în care se împlinesc 150 de ani de la nașterea poetului și prozatorului din Cornești, fiind inițiat și moderat de acad. prof. dr. Liviu Pendefunda. ”Poetul florilor” a fost desemnat (post-mortem) Cetățean de Onoare al Comunei Miroslava în ședința Consiliului Local din data de 3 noiembrie. Biografia lui Dimitrie Anghel a fost prezentată de către prof. Monica Manoilă (Școala Gimnazială ”Dimitrie Anghel” Cornești), bibliografia poetului simbolist de către prof. Carmen Oana Dumitriu (Școala Gimnazială ”Colonel Constantin Langa” Miroslava), iar influențele franceze în opera acestuia de către prof. Aurora Diana Deliu, directorul Școlii Gimnaziale ”Colonel Constantin Langa” Miroslava. Invitați speciali au fost scriitorul Emilian Marcu și prof. univ. dr. Doru Scărlătescu (Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași). Au recitat poezii (din opera ”poetului florilor”, dar și creații proprii): – Vlăduț Albu, Diana Andrei, Andrei Fronea, Robert Lupu, Iuliana Lanbă, Paula Roșca și Larisa Oprea (Școala Gimnazială ”Dimitrie Anghel” Cornești); Anastasia Vacaru, Bianca Vacoș, Darius Bursuc, Dănuț Joacăbine, David Gheț, Daria Negru, Miruna Mihalache, Maria Chirilă și Leonard Silion (Școala Gimnazială ”Colonel Constantin Langa” Miroslava) și Ecaterina Pop, Elena Pop, Alessandra Viorică și Alexandru Cărăușu (Cenaclul literar ”Dimitrie Anghel” – coordonator acad. prof. dr. Liviu Pendefunda).

 

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Adauga un comentariu