Prima pagină » Culinar » Tort cu mac – Rețetă simplă și delicioasă pentru un desert special, ideal la orice ocazie

Tort cu mac – Rețetă simplă și delicioasă pentru un desert special, ideal la orice ocazie

20 nov. 2025, 10:45,
Redacția BZI în Culinar

Un tort cu mac este un desert rafinat, aromat și surprinzător de ușor de preparat, perfect atât pentru ocazii speciale, cât și pentru o duminică în familie.

Acesta se remarcă printr-o textură catifelată și un gust deosebit oferit de către semințele de mac, fiind o alegere ideală pentru iubitorii de deserturi clasice reinterpretate.

Rețeta pentru un tort cu mac delicios

Pentru blat vei avea nevoie de 6 ouă, de 150 grame de zahăr, de 150 grame de făină, de 120 grame de mac măcinat, de 1 plic de praf de copt și de coaja rasă de la o lămâie. Bate albușurile spumă tare cu zahărul, apoi încorporează gălbenușurile, făina amestecată cu praful de copt și macul măcinat, pentru a oferi structură și un miros aparte.

Pune compoziția într-o tavă tapetată și coace-o pentru aproximativ 35 de minute la 170 de grade Celsius, până când blatul devine elastic și ușor auriu. Pentru cremă vei avea nevoie de un amestec din 500 ml de lapte, de 3 gălbenușuri, de 3 linguri de amidon, de 120 grame de zahăr și de 200 grame de unt, dar și de esență de vanilie.

Află și cum poți să faci un tort cu portocale și mascarpone.

Fierbe crema până când se îngroașă, las-o la răcit, apoi amestecă bine cu untul moale pentru un gust perfect fin. Blatul răcit se taie în 2 foi egale și se umple generos cu crema catifelată, iar la final se glazurează cu ciocolată albă topită pentru un plus de delicatețe.

Un sfat important pentru această rețetă este să mărunțești ușor macul înainte de a-l adăuga, întrucât își intensifică aroma și îi dă blatului un aspect uniform. De asemenea, este util să însiropezi ușor blatul cu un sirop format din apă, zahăr și lămâie, ceea ce îi va oferi o textură perfectă și vei evita ca tortul să fie uscat.

Tortul devine perfect după ce este lăsat 4-5 ore la frigider, timp în care aromele se echilibrează.

Variantă cu cremă de iaurt și lămâie

Pentru această variantă vei avea nevoie pentru blat de 4 ouă, de 120 grame de zahăr, de 100 grame de făină, de 100 grame de mac nemăcinat, de 80 ml de ulei și de 1 linguriță de praf de copt. Albușurile se bat spumă cu jumătate din cantitatea de zahăr, iar gălbenușurile se mixează separat cu restul de zahăr și uleiul, apoi se combină cele două compoziții.

La final, adaugă făina și macul nemăcinat, care oferă un aspect crocant și un contrast plăcut în textura blatului. Pune blatul la copt 25-30 de minute la 180 de grade Celsius, pentru un blat ușor umed și aromat. Pentru cremă, vei avea nevoie de 400 grame de iaurt grecesc, de 250 ml de frișcă lichidă, de sucul și coaja de la 2 lămâi mari, de 100 grame de zahăr pudră și de 10 grame de gelatină hidratată și topită ușor.

Află cum poți să faci și un tort de ciocolată cu vișine.

Crema se întinde pe blatul complet răcit și se lasă la rece cel puțin 2 ore pentru a se întări corect și pentru a obține felii ferme. Un sfat pentru această rețetă este să folosești iaurt grecesc cu minim 10% grăsime. De asemenea, lămâile pot fi rase direct peste iaurt, pentru a-și elibera uleiurile esențiale.

Un tort cu mac este un desert versatil, delicios și foarte ușor de făcut, ce este ideal la orice ocazie, de aceea, merită cu siguranță încercat măcar o singură dată.

Donație lunară
Donează lunar pentru susținerea jurnalismului de calitate

Donație singulară
Donează o singură dată pentru susținerea jurnalismului de calitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
06 decembrie 2025
06 decembrie 2025