Culinar

Tort de clătite cu Nutella. O adevărată încântare pentru papilele gustative

Publicat: 15 dec. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tort de clătite cu Nutella. O adevărată încântare pentru papilele gustative
Puteți decora tortul de clătite cu Nutella cu alune sau migdale prăjite

Se întâmplă ceva magic atunci când stratificăm foile subțiri de clătite pentru a construi un tort. Aromele se intensifică, și putem avea parte de mai mute margini crocante. Acest tort din clătite cu Nutella și alune prăjite nu este deloc greu de făcut (deși prima clătită este întotdeauna un eșec). Totuși, este nevoie de ceva timp pentru a-l face și pentru a-l asambla.

Tort de clătite cu Nutella și glazură de ciocolată

Pentru prepararea clătitelor veți avea nevoie de 1/4 cană apă (o cană are 240 ml), 100 g de unt nesărat, tăiat în bucăți, plus extra pentru topit în tigaie, 220 g ciocolată semiamară, tocată fin, 1 1/2 cana făină albă, 1/3 cană zahăr, 1/2 linguriță sare, 2 1/2 căni lapte integral, la temperatura camerei, 6 ouă mari, la temperatura camerei, 1 lingură extract de vanilie. Pentru umplutură cu cremă de Nutella aveți nevoie 2 1/3 căni smântână grasă, 3 linguri cacao, 1 borcan de 400 grame de Nutella la temperatura camerei, 1/4 cană coajă de portocală confiată tocată fin sau coaja de la 1 portocală (opțional). Glazura de ciocolată se prepară din 1 1/4 cană smântână grasă, 1 lingură sirop de porumb, 280 g ciocolată semiamară, tocată fin, un praf de sare, 1/4 cană alune de migdale prăjite (pentru ornamentare).

Primul pas constă în prepararea unor clătite foarte subțiri. Cea mai bună parte a acestei rețete este că le poți pregăti în avans. Deoarece este nevoie de aproximativ 32 de foi, această parte a procesului poate dura ceva timp. Puteți prepara fără probleme aluatul cu câteva nopți înainte pentru a face întregul proces mai ușor de gestionat.

Începeți prin a aduce în clocot un sfert de ceașcă de apă într-un ibric mic la foc mediu-mare. După aceea, adăugati untul, bucată cu bucată, și amestecați bine după fiecare adăugare. Odată ce tot untul a fost adăugat, îndepărtati amestecul de pe foc și amestecați ciocolata până când este topită complet.
Lăsați deoparte acest amestec și, într-un castron mediu, adăugați făina, zahărul și sarea. Într-un alt castron, amestecați laptele, ouăle și vanilia. Adăugati treptat amestecul de lapte în cel de făină și amestecați până când obțineți o consistență omogenă. Ultimul pas constă în adăugarea amestecului de ciocolată și unt. Strecurați acest amestec printr-o sită într-un vas cu capac etanș și introduceți-l în frigider pentru cel puțin 2 ore, dar preferabil peste noapte.

În ziua următoare vă puteți ocupa de prăjirea clătitelor. Ungeți o tigaie antiaderentă cu unt topit, încălziți-o la foc mediu, iar apoi îndepărtati-o de pe foc. Turnați aproximativ 2 linguri de aluat, astfel încât să acopere în totalitate suprafața tigăii, și prăjiți aproximativ 30 de secunde pe fiecare parte sau până când marginile devin aurii. Repetați procesul cu restul de aluat, ungând tigaia cu unt pe parcurs, de fiecare dată când este nevoie. Când sunt gata, acoperiți-le și introduceți-le în frigider pentru a se răci.

Prepararea cremei, a glazurii și asamblarea tortului

Acum este momentul pentru a face crema de Nutella. Folosind un platou foarte rece (îl puteți răci în congelator), bateți smântâna grasă cu un mixer timp de 5-7 minute până când se întărește. După aceea, încorporați ușor Nutella, cacao și coaja de portocală. Coaja de portocală este un ingredient opțional, dar oferă o tentă citrică ce îmbunătățește cu adevărat aroma acestui tort, și complimentează foarte bine glazura de ciocolată neagră.

Acum a venit pasul final, și anume asamblarea și pregătirea glazurii. Pe platoul de servire, luați câte o clătită și ungeți-o cu aproximativ 2 linguri de cremă cu Nutella. Repetați acest, finalizând cu o clatită deasupra. Introduceți platoul în frigider pentru aproximativ 15 minute sau până când crema devine fermă.

Pentru a prepara glazura fină de ciocolată, într-un ibric, la foc mediu-mare, aduceți în punctul de fierbere smântâna, siropul de porumb și sarea. După aceea, îndepărtați amestecul de pe foc și adăugați ciocolata. După 5 minute, amestecați până când obțineți o glazură netedă, și lăsați-o să se răcească complet. Odată ce glazura s-a răcit, turnați 1/2 cană din aceasta peste tort, întinzând-o până la margini.
Restul de glazură întindeți-l pe marginile laterale, în jurul tortului, acoperindu-l complet.

Puteți decora tortul de clătite cu Nutella cu alune sau migdale prăjite și caramelizate. Recomandăm să-l lăsați un timp în frigider până când se întărește (aproximativ o oră), pentru a-l putea tăia cu ușurință.

Adauga un comentariu