Prima pagină » Sanatate » Tot ce trebuie să știi despre donarea de sânge!

Tot ce trebuie să știi despre donarea de sânge!

09 aug. 2024, 09:37,
în Sanatate

Până acum nu s-a putut produce sânge artificial, astfel încât, în anumite condiții, donarea de sange poate fi singura soluție pentru a salva viața unui om!

Donarea de sânge poate salva mai multe vieți, dintr-o transfuzie de sânge se pot ajuta până la trei persoane.

De ce donarea de sânge este o nevoie permanentă?

Sângele nu poate fi fabricat și singura sursă este donarea de sânge de către oameni. Mai mult, elementele celulare din unitatea de sânge (celule roșii și trombocitele) sau proteinele din plasma donată au o valabilitate bine stabilită, astfel încât dacă unitatea de sânge nu a fost folosită, ea trebuie înlocuită cu una nouă. Astfel, donarea de sânge trebuie să fie un proces continuu.

Produsele din sânge pot fi stocate doar un timp limitat:

Celulele roșii pot fi stocate pentru 42 de zile la 2-6°C.

Trombocitele pot fi stocate timp de 5 zile cu agitare continuă la 22°C.

Plasma congelată la – 25°C are o durată de viață de un an.

Sângele nu se poate importa și nici exporta, ceea ce obligă fiecare țară să devină autosuficientă din punct de vedere al rezervelor de sânge, ceea ce înseamnă că trebuie să dețină suficiente rezerve de sânge pentru a-și acoperi necesarul în orice moment și situații date.

Unele studii au arătat că donarea regulată produce o reglare a nivelului fierului din sânge, întărește sistemul imunitar și diminuează riscul de boli cardiovasculare.

Cu ocazia unei donări de sânge total se produce arderea a 650 calorii necesare pentru a se reface sângele pe care l-ai donat, de asemenea trebuie să fii odihnit atunci când donezi, deci nu se recomandă tura de noapte.

Beneficii

Sângele este cel mai prețios dar pe care o persoană îl poate oferi unei alte persoane. Decizia de a dona sânge poate sava o viață sau chiar mai multe, deoarece sângele tău poate fi separat în componentele sale, celule sanguine roșii, trombocite și plasma, care pot fi folosite individual pentru 3 pacienți cu afecțiuni diferite.

În plus față de acest gen de generozitate, donarea de sânge îți poate aduce și alte beneficii importante. Donarea de sânge în România este voluntară și anonimă și este o ocazie bună pentru donator să afle dacă este sănătos.
Astfel că beneficiezi gratuit de o mini-evaluare medicală adică măsurarea greutății, a tensiunii arteriale, pulsului și a temperaturii.

Ți se va face un set de analize care îți oferă informații valoroase despre starea ta de sănătate, ca de exemplu, dacă ai anemie sau dacă ai probleme cu glicemia sau cu ficatul, precum și dacă ai anumite boli infecțioase, care atunci când sunt diagnosticate devreme, când încă nu se manifestă cu simptome, pot fi tratate mult mai eficient, ca de exemple hepatita cronică virală B sau C, sifilis sau infecția cu HIV.

Îți vei afla grupa de sânge și dacă ești Rh pozitiv sau negativ. În plus, prin donarea de sânge poți beneficia o dată pe an de un set complet gratuit de analize de biochimie.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Mesaje de „La mulți ani” Sfântul Gheorghe 2025. Felicitări cu urări pentru sărbătoriții de pe 23 aprilie
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
observatornews.ro
ANIMAŢIE. Fată de 15 ani, moartă după ce a căzut de pe trotinetă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Construcția unui pod istoric în România. Lucrările încep sâmbătă
realitatea.net
Se anunță scumpiri în lanț. Expiră plafonările pe care Guvernul nu se știe dacă le va mai prelungi
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Ce s-a descoperit în organismul unuia dintre medicii rezidenţi din Iaşi? Detaliul care îl putea salva de la moarte
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Eliza Natanticu, sfâșiată de durere, după moartea lui nea Gioni din Las Fierbinți. Era TATĂL ei, dar puțină lume știa. O părăsise când era mică
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Simona Bucura-Oprescu a semnat DOCUMENTUL prin care pensionarii scapă de datorii vechi. Ce prevede actul normativ
redactia.ro
Ce a făcut Papa Francisc în ultima zi din viață. Detalii neștiute despre Suveranul Pontif mort chiar în a doua zi de Paște
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`