Local

Tot mai mulți bebeluși ajung la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria” din cauza infecțiilor acute respiratorii!

Publicat: 30 nov. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Tot mai mulți bebeluși ajung la Spitalul pentru Copii Sfânta Maria din cauza infecțiilor acute respiratorii
Tot mai mulți bebeluși au ajuns la spital în ultima săptămână din cauza infecțiilor acute respiratorii

În ultima săptămână, tot mai mulți bebeluși au ajuns la spital din cauza infecțiilor acute respiratorii. Cazurile de infecții acute respiratorii sunt în ușoară scădere față de prima parte a lunii noiembrie, când la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași se prezentau zilnic câte 130 de pacienți

În perioada 21.11.2022 – 27.11.2022, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași s-au prezentat 133 de pacienți din cauza infecțiilor acute respiratorii. Simptomele cele mai frecvente sunt reprezentate de febră, tuse, modificarea stării generale, rinoree și strănut.

Tot mai mulți bebeluși ajung la UPU din cauza infecțiilor acute respiratorii!

Tamara Rosu
În perioada 21.11.2022 – 27.11.2022 la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași,  s-au prezentat 133 de pacienți din cauza infecțiilor acute respiratorii

Cele mai multe infecții acute respiratorii s-au înregistrat la grupa de vârstă 0-1 ani, cele mai puține cazuri fiind la pacienții cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani.

„În săptămâna 21.11.2022 – 27.11.2022 s-au înregistrat 133 de infecții acute respiratorii, din care 85 au fost IACRS (infecții acute căi respiratorii superioare), dar și 48 de infecții acute de căi aeriene inferioare. Din acestea, 35 la sută s-au înregistrat la grupa de vârsta 0-1 an, 16 la sută la pacienți cu vârsta de 1 an, iar 13 la sută la cei cu vârsta de 2 ani.

Un procent de 10 la sută din totalul de infecții acute respiratorii s-au înregistrat la pacienți cu vârsta de 3 ani, 7,5 la sută la copii cu vârsta de 4 ani, iar 11 la sută la grupa de vârsta 5-9 ani. Infecțiile acute respiratorii i-au adus la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «Sfânta Maria» Iași și pe copiii ceva mai mari, 5 la sută din totalul de cazuri fiind la grupa de vârsta 10-14 ani, iar 1,5 la sută la grupa de vârstă 15-19 ani”, a transmis șef lucrări dr. Solange Tamara Roșu, medic șef UPU, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” Iași.

În cadrul Unității de Primiri Urgențe a spitalului funcționează un monitor de funcții vitale

o imagine cu un copil care isi sterge nasul
Specialiștii recomandă ca, la primele de contractare a unor infecții acute respiratorii, copiii să nu mai fie duși în colectivitate, să fie bine hidrataţi, sa fie consultați de medicul de familie, iar dacă simptomele se acutizează, să se prezinte la spital

Numărul de pacienți cu infecții acute respiratorii a scăzut comparativ cu prima parte a lunii noiembrie, când la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului pentru Copii „Sfânta Maria” Iași se prezintau zilnic câte 130 de pacienți.

„La o medie de 130 pacienți care s-au prezentat în 24 de ore, aproximativ 30 sunt diagnosticați cu viroze. A crescut și procentul internărilor cu infecții respiratorii acute. De la 15-20 la sută din prezentările la UPU, cât erau în primele luni de toamnă, acum s-a ajuns la 30 la sută”, declara, în data de 22 noiembrie 2022, Alina Belu, managerul Spitalului pentru Copii „Sfânta Maria”.

Copiilor ajunși la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului „Sfânta Maria” le sunt monitorizate funcțiile vitale încă de la triaj. În acest fel, cazurile grave sunt prioritizate la consult.

„La admisia în UPU, în triaj există, încă din 2017, un monitor de funcții vitale, inclusiv pulsoximetrie, care verifică pulsul/perfuzia periferică și funcția pulmonară. Este o metodă neinvazivă, cu senzor aplicat pe deget. Senzorul este atașat prin cablu aparatului, care este portabil. Pe display se afișează pulsul și valoarea saturației în oxigen (SpO2%). Senzorii sunt de mărimi diferite, în funcție de vârsta pacientului.

Pulsoximetria este o etapă de evaluare a pacientului și chiar de supraveghere continuă, cu actualizarea valorilor la fiecare minut al oxigenării. Datele se printează și se atașează în fișa UPU, realizându-se evaluarea în dinamică a pacientului, sub terapie. Pacienții sunt prioritizați la consult, investigații și terapie în funcție de valorile SpO2% (saturația periferică în oxigen), la admisia în UPU”, a adăugat dr. Tamara Roșu.

Specialiștii recomandă ca la primele simptome de contractare a unor infecții acute respiratorii să fie retrași copiii din colectivitate, să fie bine hidrataţi, să fie consultați de medicul de familie și, dacă simptomele se acutizează, să se prezinte la spital.

Adauga un comentariu