A murit Papa Francisc
Breaking News
Prima pagină » National » Tot mai mulți români renunță la apa îmbuteliată! Cozi la izvoarele naturale din județul Arad
Tot mai mulți români renunță la apa îmbuteliată! Cozi la izvoarele naturale din județul Arad

Tot mai mulți români renunță la apa îmbuteliată! Cozi la izvoarele naturale din județul Arad

10 apr. 2025, 14:20,
Redacția BZI în National

În județul Arad, sursele de apă naturală, multe dintre ele minerale sau carbogazoase, devin tot mai populare în rândul localnicilor și vizitatorilor care vor să evite costurile tot mai mari ale apei îmbuteliate din magazine. În fiecare weekend, la izvoarele și fântânile din localități precum Șiria, Lipova sau Mocrea se formează cozi lungi, oamenii venind cu zeci de bidoane pentru a-și face provizii pentru toată săptămâna.

„Apa este foarte bună, nu conține calcar, este curată și perfectă pentru aparatele de cafea. De când am descoperit izvorul din Șiria, nu mai cumpărăm apă plată din magazin”, a povestit un bărbat din municipiul Arad.

Tot mai mulți români nu mai cumpără apă îmbuteliată!

Pentru mulți, nu este doar o chestiune de gust sau sănătate, ci și una economică. Creșterea prețurilor la apa îmbuteliată și introducerea taxei pe ambalaje i-a determinat pe oameni să caute alternative.

„Este chiar mai bună decât cea din magazin, e filtrată natural prin straturi de rocă. În plus, nu mai plătim ambalaje și nici nu generăm deșeuri”, a declarat un localnic din Ghioroc.

În județul Arad, Direcția de Sănătate Publică (DSP) monitorizează 50 de fântâni publice din mediul rural. În 2024, doar 16 dintre acestea au fost declarate sigure pentru consum, restul depășind limitele admise fie în ceea ce privește bacteriile, fie în concentrațiile unor substanțe chimice.

Cu toate acestea, cele mai populare surse din județ, cum sunt fântânile din Șiria și Mocrea, sunt sigure, potrivit DSP. În mediul urban, fântânile din Lipova și Chișineu-Criș se bucură de aceeași încredere, fiind testate de autoritățile locale.

Primarul comunei Șiria, Valentin Bot, a explicat de ce izvorul din localitate este atât de apreciat: „Fântâna este veche de peste 100 de ani, dar a fost modernizată în 2014. Apa de aici este valorificată încă din 1884, când un baron local a construit prima fântână publică.”

Acum, izvorul atrage zeci de familii în fiecare zi, iar în weekend devine loc de pelerinaj pentru cei care vor să scape de cheltuieli inutile.

Izvorul Lipova, comoară locală

La Lipova, apa minerală carbogazoasă este considerată o comoară locală. Stațiunea Băile Lipova este cunoscută încă din perioada interbelică pentru calitatea apei sale, premiată cu aur în 1928 la o expoziție de la București și devenită ulterior furnizor oficial al Curții Regale sub denumirea „Borvizul de Lipova”.

Totuși, accesul la izvor nu este mereu garantat. Primarul orașului, Florin Pera, a precizat că forajul este concesionat unei firme private care îmbuteliază apa. „Apa curge la robinetele din parc doar când firma folosește un debit mai mic pentru îmbuteliere. În perioadele cu cerere mare, robinetele pentru public sunt oprite pentru a păstra presiunea necesară producției”, a declarat edilul.

Un alt punct de atracție este izvorul de la Mocrea, căutat mai puțin pentru gust și mai mult pentru proprietățile sale terapeutice. Aici, oamenii stau la coadă, deși apa are un gust și un miros pregnant de sulf. Se estimează că peste 200 de persoane opresc zilnic pentru a se aproviziona.

Primarul orașului Ineu, Călin Abrudan, spune că fântânile au fost amenajate încă din 1979, iar beneficiile apei au fost documentate încă din perioada interbelică. „Este o apă foarte cunoscută pentru efectele sale asupra sistemului digestiv. E folosită în cure de diureză, pentru afecțiuni urinare, biliare, dar și în cazuri de diabet compensat sau după intervenții chirurgicale”, a explicat edilul.

În trecut, apa de la Mocrea a devenit și un mic fenomen economic: localnicii o vindeau în bidoane, peste graniță, în Ungaria, unde era utilizată în tratamente naturale.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Doliu în lumea afacerilor. A murit unul dintre milionarii României. A fost unul dintre cele mai mari branduri românești
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Cum arăta Doinița Oancea cu păr drept! Toți o știu creață, însă e o femeie complet schimbată dacă o vezi cu părul drept
Playtech.ro
Cum se păstrează corect anafura ca să nu mucegăiască. Ce trebuie să faci cu ea după ce o aduci de la biserică
observatornews.ro
Obiceiul românesc care "s-a lipit" şi de străini. Ce spune un chinez despre micii care au sfârâit pe grătare, la Cernica
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
A murit Papa Francisc
SportpeSurse
Ion Țiriac devine inamicul numărul 1 al lui Elon Musk. Ce palmă primește americanul de la miliardarul român
Playtech.ro
Câți câini sau pisici ai voie să ții într-un apartament. Legea e clară, dar puțini o cunosc
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bobonete, în doliu, în ziua de Paște. Vestea tristă pe care le-a dat-o fanilor: Drum bun! Ce seară ți-ai ales, fix stilul tău!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Vestea ȘOCANTĂ din ziua de Paște. A murit un actor CELEBRU din Las Fierbinți: S-a stins acum o oră!
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 aprilie 2025
19 aprilie 2025