BZI LIVE

LIVE VIDEO – Totul despre învăţământul preuniversitar ieşean, în Platoul BZI LIVE alături de prof. Raluca-Daniela Ungureanu, inspector Matematică, prof. Anca Dimitriu, director Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” şi prof. Cristian Pravăț, inspector şcolar general adjunct, IȘJ Iaşi

Publicat: 22 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Editie-dialog în Platoul BZI LIVE joi, 23 septembrie 2021, începând cu ora 15.00 despre toate detaliile şi informaţiile respectiv actualitatea şi provocările din învăţământul preuniversitar ieşean. Invitaţi sunt: prof. Raluca-Daniela Ungureanu (inspector Matematica), prof. Anca Dimitriu – Geografie (director Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir”) şi prof. Cristian Pravăț (Matematica), inspector şcolar general adjunct), Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Iaşi.

În prim-planul emisiunii vor fi următoarele teme: organizarea, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din reţeaua educaţionala judeţeana, testarea iniţială cu subiecte unice a elevilor de gimnaziu şi de liceu, administrata pentru un număr de 10 discipline de studiu, ce a însemnat acest an şi jumătate (de la debutul pandemiei de COVID-19), din perspectiva procesului didactic (predare – învăţare – evaluare), strategii de eficientizare a educaţiei, despre activitatea pe care o derulează cei trei invitaţi, realităţi educaţionale, perspective în învăţământ. La toate acestea, fiecare dintre aceştia vor prezenta şi puncta aspecte şi elemente relevante pentru sistemul public de învăţământ naţional.

ISJ Iaşi organizează testarea iniţială cu subiecte unice a elevilor de gimnaziu şi de liceu, administrata pentru un număr de 10 discipline de studiu

De precizat că, începând de pe 20 septembrie, şi până pe 1 octombrie 2021, ISJ Iaşi organizează, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar de stat din reţeaua educaţionala judeţeana, testarea iniţială cu subiecte unice a elevilor de gimnaziu şi de liceu, administrata pentru un număr de 10 discipline de studiu. Elevii susţin câte un test în fiecare zi a acestei perioade, iar timpul de lucru pentru fiecare probă în parte nu va depăşi 50 de minute. Conform Calendarului de testare trimis în şcoli, în prima săptămână au loc testele pentru Limba şi literatura româna, Matematică, Limba modernă 1, Limba modernă 2 şi Fizică. În a doua parte a acestei perioade, începând cu 27 septembrie, se vor susţine probele pentru Chimie, Biologie/Anatomie, Istorie, Geografie şi Informatică. Precizăm că elevilor de gimnaziu nu le vor fi administrate teste pentru disciplinele care sunt în primul an de studiu.

Scopul acestei evaluări unitare este de a realiza o diagnoză obiectivă privind nivelul de pregătire a elevilor pe fondul traversării unei ample perioade de criza educaţionala generată de contextul pandemic

Scopul acestei evaluări unitare este de a realiza o diagnoză obiectivă privind nivelul de pregătire a elevilor pe fondul traversării unei ample perioade de criza educaţionala generată de contextul pandemic. Începând cu 12 martie 2020 şi până în prezent, în şcolile din judeţul Iaşi procesul educaţional s-a desfăşurat în baza unor formule de învăţare dintre cele mai diverse: fie on-line, sincron sau asincron, fie hibrid, fie la distanţă, prin pachete educaţionale. Totodată, în anul şcolar 2020-2021, mediile s-au încheiat în baza unei formule atipice, cu doar două note, fără teza. De aceea, pentru a putea configura demersuri educaţionale adecvate şi coerente, atât la nivelul clasei, respectiv al unităţii de învăţământ, cât şi la nivel judeţean, se impune o evaluare riguroasă a gradului de pregătire a elevilor.

Testele iniţiale şi baremele de corectare au fost elaborate în consiliile consultative ale disciplinelor, sub directa coordonare a inspectorilor de specialitate

Testele iniţiale şi baremele de corectare au fost elaborate în consiliile consultative ale disciplinelor, sub directa coordonare a inspectorilor de specialitate, şi vor fi trimise în şcoli, conform unei proceduri specifice, în fiecare zi din calendarul de testare. „Atât profesorii, cât şi elevii, împreuna cu părinţii lor ştiu că, prin acest demers cu caracter constructiv şi nu critic (sau de ierarhizare), ne propunem să evaluăm obiectiv pierderile în învăţare generate de criza pandemică şi să venim în întâmpinarea nevoilor reale ale elevilor noştri cu măsuri adecvate şi corect calibrate didactic. Notele obţinute în cadrul acestor evaluări nu se trec în catalog decât la solicitarea elevilor/părinţilor.

Totodată, menţionăm că testele iniţiale cu subiect unic nu se aplică elevilor din şcolile speciale şi nici elevilor cu CES (cerinţe educaţionale speciale) din şcolile de masă care lucrează după programa adaptată. Evaluarea iniţială a acestor elevi se va realiza în regim individualizat, cu instrumente specifice elaborate de către profesorii de la clasa”, a transmis prof. Luciana Antoci, inspector şcolar general ISJ Iaşi. Datele rezultate în urma administrării testelor iniţiale cu subiect unic vor fi analizate în cadrul comisiei pentru curriculum din fiecare scoală şi vor genera un program de măsuri cu caracter remedial. La nivel judeţean, analiza şi prelucrarea datelor se va realiza de către ISJ Iaşi în colaborare cu Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi, Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD).

Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.

Adauga un comentariu