În fiecare an la data de 7 ianuarie se prăznuiește Sfântul Ioan Botezătorul, cel care este considerat a fi octrotitorul copiilor. Sfântul Ioan a fost rodul rugăciunilor lui Zaharia și al Elisabetei, născându-se cu 6 luni înaine de naștere Mântuitorului Iisus Hristos.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătorul. Interzis să faci asta
În ziua de Sfântul Ioan Botezătorul, creștinii ortodocși au mai multe obiceiuri și tradiții pe care le respectă cu sfințenie, fiind vechi de sute de ani. Cel mai important în această zi este să fii bucuros, căci cine este trist pe 7 ianuarie va avea parte de supărări tot anul.
Tot astăzi vremea se încîlzește și se duce gerul Bobotezei. Din bătrâni se spune că în ziua de Sfântul Ioan se înmoaie frigul.
Un obicei care se respectă în foarte multe zone din țară este Iordăneala, adică tinerii iau agheasma de la preot în ajunul sărbătorii și în ziua de 7 ianuarie stropesc credincioșii care ies din biserică și le urează de bine.
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ioan Botezătorul. Interzis să faci asta
Oamenii „iordăniți” îi răsplătesc pe tineri cu bani. Fiecare om care este astfel stropit la ieșirea din biserică va avea un an foarte bun și productiv, cu împliniri pe toate planurile. La biserică se aduc în această zi ouă, brânză, ulei, cozonaci, vin și pâini proaspete pentru a fi sfințite și împărțite săracailor, în numele celor care au trecut în neființă.
In special în zonele din Transilvania și Bucovina se respectă o tradiție cunoscută drept „Udatul Ionilor” – cei care serbează ziua numelui sunt stropiți cu apă, „botezati”, apoi trebuie să dea o petrecere. In Campulung Muscel, femeile care poartă numele Ioana sărbătoresc prin a consuma teiataă o băutură din flori de tei considerată a fi tonic pentru trup și suflet.