Prima pagină » National » Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților! Ce nu ai voie să faci

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților! Ce nu ai voie să faci

03 iun. 2025, 12:12,
în National

Sâmbăta Moșilor de vară are loc anual la 49 de zile după Paște, fiind marcată în ajunul Rusaliilor. În 2025, această zi este celebrată pe data de 7 iunie. În calendarul ortodox, moșii de vară în 2025 sunt urmați de Pogorârea Duhului Sfânt, care are loc la 50 de zile după Paște în duminica Rusaliilor. Coborârea Sfântului Duh asupra apostolilor reprezintă începutul bisericii creștine.

Sâmbăta Moșilor de vară are lor pe 7 iunie

Moșii de vară, cunoscuți și sub denumirea de Moșii cireșelor sau Moșii de Rusalii, sunt o sărbătoare cu adânci rădăcini spirituale, fiind strâns legată de momentul Rusaliilor. Tradiția spune că în această perioadă sufletele celor plecați dintre noi se întorc în Împărăția lui Dumnezeu.

Încă din primele secole ale creștinismului, credincioșii au înălțat rugăciuni pentru cei trecuți în neființă, dorindu-le pace și iertare. Gesturile simbolice precum slujbele speciale, ofrandele, dar și cântările religioase dedicate celor morți au fost considerate mijloace prin care sufletele acestora pot primi mila divină și se pot bucura de liniște în viața de dincolo.

Învățăturile lui Iisus Hristos transmit că sufletul nu moare, ci continuă să existe dincolo de hotarele vieții trupești. Moartea, în credința creștină, nu este un sfârșit, ci o trecere spre Împărăția Cerurilor. Fiecare credincios trăiește cu speranța că după despărțirea de trup, sufletul va fi primit de Dumnezeu într-o lume fără durere și suferință.

Un exemplu grăitor din Evanghelii este cel în care Iisus intră în casa lui Iair, al cărui copil murise. El le spune celor prezenți: „Nu plângeți, căci nu a murit, ci doarme.” Aceste cuvinte subliniază faptul că moartea trupească este doar un pas, iar sufletul intră într-un somn spiritual din care se trezește în fața Judecății divine. Prin jertfa Sa, Hristos a oferit omenirii posibilitatea de mântuire, iar această „adormire” a spiritului este, în esență, începutul unei noi vieți, una veșnică.

Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților

Moșii de vară din 2025 sunt în continuare însoțiți de o serie de tradiții și credințe populare, unele moștenite din timpurile de dinaintea creștinismului. În mentalul colectiv, se credea că sufletele celor plecați dintre noi ies din morminte în Joia Mare, înainte de Paști, și rătăcesc prin lume timp de 50 de zile. Abia în ajunul Rusaliilor, în ziua de sâmbătă, acestea revin în lumea de dincolo, urcând către Împărăția Cerurilor.

Conform tradiției, în seara dinaintea Rusaliilor, spiritele celor răposați se întorc pentru scurt timp în locurile unde au trăit sau au copilărit. Dacă nu li se oferă daruri simbolice și nu se fac pomeniri din partea rudelor în viață, sufletele lor rămân neliniștite. Din acest motiv, oamenii obișnuiesc să împodobească ușile și ferestrele cu ramuri de tei sau cu frunze de nuc, considerate protectoare.

Oferirea de pomană este un element central al acestei zile. În general, se dăruiesc mâncăruri îndrăgite de cel decedat, mai ales dacă pierderea este recentă. În mod special, se folosesc vase din lut nou și linguri de lemn, decorate cu flori, frunze de tei sau cireșe. Aceste obiecte simbolizează purificarea și renașterea spirituală.

Printre preparatele cel mai des oferite se numără sărmăluțele în foi de viță, colacii, orezul cu lapte și cireșele coapte. Acestea sunt însoțite de un pahar de vin și o lumânare aprinsă. Se crede că mâncarea caldă, cu miros puternic și plăcut, alină sufletele celor trecuți în neființă, aducându-le liniște și amintirea că nu au fost uitați.

Femeile care merg la biserică și împlinesc aceste obiceiuri, oferind pomană în fiecare Sâmbătă a Morților, se spune că vor avea parte de sănătate și putere pe tot parcursul anului.

O altă tradiție veche afirmă că alături de brânză sau carne, este bine să se ofere și câteva fire de ceapă verde. Gestul este considerat un semn de bun augur, aducător de recolte bogate în grădinile celor darnici. Aceste tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților sunt puternic înrădăcinate în credința populară.

Bugetul.ro
Bulgaria, umilință supremă pentru România! Țara noastră a fost exclusă definitiv din programul Visa Waiver, însă vecinii din sud vor avea acces neîngrădit peste Ocean
redactia.ro
Răsturnare de situație. Cine va fi până la urmă premierul României. Nicușor Dan va face anunțul azi
Bugetul.ro
Adio, Parcul IOR din București în actuala formă! Primarul Robert Negoiță vrea să transforme locul de recreere din Sectorul 3 într-o oază modernă
a1.ro
Rezultate BAC 2025. Află primul ce note s-au luat anul acesta. Model de cerere pentru vizualizarea lucrării sau pentru contestație
Playtech.ro
Cum să-ți cureți singur aparatul de aer condiționat. Ce trebuie să faci în fiecare lună ca să respiri aer curat
observatornews.ro
Noi probleme la Salina Praid. Poluarea, la un pas să ajungă la unguri
Playsport.ro
Revolta unei românce care a pus pe picioare o mică afacere, acum 16 ani: „Nu sărăcia mă sperie, că săracă am mai fost!”
Evz.ro
Cât o să ne coste faptul că folosim mașina de spălat de la 1 iulie
realitatea.net
Românii au găsit o nouă metodă de a păcăli aparatele de reciclare. Reușesc să obțină o grămadă de bani cu un singur pahar de plastic
SportpeSurse
EXCLUSIV Imagini devastatoare cu casa părintească a lui Ion Țiriac din Brașov. Locuința a ajuns o dărăpănătură în care colcăie șobolanii. Primarul orașului face declarații tulburătoare despre miliardar: ““Nu l-a interesat niciodată”
Playtech.ro
De ce au bureții de bucătărie culori diferite. Nu ține doar de estetică, puțini ar bănui adevăratul motiv
Dailybusiness.ro
Roamingul în afara Europei te poate costa scump. Ce recomandă ANCOM
RomaniaTV
Dispar economiile de pe card, de la saltea şi chiar din depozite. Anunţul îngrijorător făcut de BNR vineri
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
EDU.RO REZULTATE BAC 2025. Află cu un singur click notele la Bacalaureat. Când se depun contestaţiile
redactia.ro
Scandal între Nicușor Dan și Ilie Bolojan. De ce nu se înțeleg cei doi și soluția extremă la care se gândește președintele României
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
20 iunie 2025
20 iunie 2025