National

Traian Băsescu a luat în vizor bugetarii: „Trebuie să reducem funcţionărimea inutilă”

Publicat: 02 dec. 2020

Miercuri, 2 decembrie, la PMP Tv, Traian Băsescu arată că i-a luat în vizor pe bugetari, mai precis pe cei care nu fac altceva, decât să tragă de timp, până se face ora 16, pentru a pleca acasă. Fostul președinte al României este de părere că „funcționărimea inutilă” trebuie redusă.

„În ceea ce priveşte bugetarii, spunem că avem 1,4 milioane, aici intră armata, poliţia, serviciile secrete, medicii, dascălii. Trebuie să reducem funcţionărimea inutilă, cea care vine la serviciu şi primul lucru pe care îl face când ajunge la serviciu este să pună de o cafea după ce ajunge cu o oră întârziere, pe urma citeşte ziarul, pe urma face două hârtii, pe urma pleacă la cumpărături şi se mai întoarce înainte de 16.00 să semneze condica de plecare”, a declarat Traian Băsescu.

Ludovic Orban este de aceeași părere

Duminică seara, pe 29 noiembrie, Ludovic Orban, premierul României, a declarat la România Tv, că există posibilitatea să fie redus numărul angajaților din sectorul public, fiindcă unii dintre ei „se fac că muncesc”.

„Dacă va fi necesar, vom optimiza structurile instituţiilor publice, mai scăpăm de unii care nu-şi fac treaba. Înseamnă…oricum trebuie să facem simplificare, optimizare, digitalizare. Oricum trebuie să facem un audit, o evaluare a instituţiilor publice şi în mod evident e posibil să fie redus numărul de angajaţi în sectorul public. Dar să stea liniştit orice angajat care îşi face treabă într-o instituţie publică, nu este în pericol. Sunt în pericol cei care au fost obişnuiţi să se facă că muncesc”, a declarat Ludovic Orban.

Și Valentin Lazea, economistul-șef al BNR, are planuri cu bugetarii

Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), a anunțat soluțiile pentru reducerea deficitului bugetar în 2021: tăierea salariilor bugetarilor cu 20% și reducerea programului de lucru la patru zile pe săptămână.

„O soluţie ar putea fi, de exemplu, săptămâna de lucru de patru zile pentru bugetari, cu reducerea cu o cincime a salariului. Măcar aşa s-ar ajunge spre un cvasiechilibru între salariile bugetare şi salariile din mediul privat. Iarăşi, o soluţie ar fi din nou o intrare în sectorul bugetar la şapte ieşiri, cum s-a mai aplicat în trecut şi se mai pot imagina. Una peste alta, din reduceri de cheltuieli eu nu văd cum s-ar putea în următorii patru ani obţine mai mult de 1,5-2% maxim ajustare. Ori, noi trebuie să ajustăm de la 9% din PIB la 2% din PIB în anul 2024.

Avem nevoie de 7 puncte – şi atunci, din cele 7 puncte din care scădem 2 puncte reducere de cheltuieli mai rămân 5 puncte aproximativ procente din PIB din creşteri de venituri. Şi aici mi se spune colectare mai bună. Foarte bine, colectare mai bună. Mi se spune colectare mai bună de peste 20 de ani. Asta înseamnă că, din ziua zero după câştigarea alegerilor, Guvernul trebuie să lanseze licitaţii pentru dotarea informatică a ANAF, pentru case de marcat electronice, licitaţiile la noi se contestă, iarăşi se organizează, durează…”, a subliniat Lazea.

 

Comentarii
  • Singura chestie care trebuie redusa este libertatea ta securist imputit! Iar analfabeta aia de eba sa iti trimita chiftele cu prastia la Rahova, jigodie ordinara! Muie la toti TOloMACii din Partidul Muie Petrov!

  • In primul rand ce cauta turnatorul Basescu-Petrov ales in CE? Lazea sa faca bine sa ia masurile cu salariile la banca unde lucreaza,sa mai vada si turnatorii de pe la banci,gen Isarescu,sa reduca personalul cu salarii uriase,care iau banii degeaba.

  • Realitatea este urmatoarea :
    – In primele 3 luni de guvernare, PNL a angajat 5300 de bugetari
    – Comparativ cu august 2019, in septembrie 2020 numarul bugetarilor era cu 15000 mai mare.
    Datele sunt de la Ministerul Finantelor. Le regasiti partial si in BusinessMagazin din 16 noiembrie.

Adauga un comentariu