Sanatate

Transpirație excesivă la cap: De ce apare și cum se tratează?

Publicat: 25 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Transpirație excesivă la cap De ce apare și cum se tratează
Atunci când o persoană transpiră excesiv la nivelul scalpului și al feței, înseamnă că se confruntă cu hiperhidroză craniofacială.

Dacă te confrunți cu transpirație excesivă la cap, este posibil să suferi de o afecțiune serioasă. Dar nu te îngrijora, fiindcă transpirația ar putea fi provocată și de utilizarea unor medicamente. Iată cum se tratează.

De regulă, transpirația este un proces natural, specific termoreglării, însă unii oameni transpiră în exces în zona feței și a capului. În astfel de cazuri, vorbim despre hiperhidroză. Aceasta este o problemă destul de frecventă, afectând tot mai mulți oameni.

Hiperhidroza poate fi focală primară și secundară. Cea focală primară este cea mai întâlnită și apare atunci când transpirația abundentă nu are legătură cu nicio afecțiune și nici cu utilizarea medicamentelor. În schimb, hiperhidroza secundară este cauzată de medicație sau de o afecțiune medicală.

un bărbat care se șterge de transpirația de pe frunte
Hiperhidroza poate fi focală primară și secundară.

Transpirație excesivă la nivelul capului: Cauze

Atunci când o persoană transpiră excesiv la nivelul scalpului și al feței, înseamnă că se confruntă cu hiperhidroză craniofacială. Transpirația apare fără vreun motiv, cum ar fi căldura, exercițiile fizice sau anxietatea, iar mirosul acesteia diferă față de cel al transpirației de la axilă, de exemplu.

Cauzele transpirației excesive la cap pot fi genetice (atunci când unul sau mai mulți membri ai familiei se confruntă cu aceeași problemă) sau pot fi strâns legate de un impact asupra glandelor sudoripare ecrine, glande sudoripare care produc apă, mai degrabă decât asupra glandelor apocrine care produc sebuum (secreţie uleioasă). În acest caz, creierul trimite semnale pentru a răci corpul, chiar dacă nu este necesar.

De asemenea, hiperhidroza poate fi cauzată de infecții, diabet, menopauză, hipertiroidism, obezitate, gută, tumori, administrarea de fluoxetină sau alte antidepresive similare, propranolol, pilocarpină și bethanecol, de boala Parkinson, de consumul de alcool (sau în sevrajul postalcoolic, când o persoană încearcă să renunțe la alcool), de leziuni, cum ar fi traumatisme craniene, degerături, tulburări ale celulelor sangvine sau ale măduvei osoase, cum ar fi limfomul Hodgkin, anumite afecțiuni moștenite rare, iritații sau boli care afectează sistemul nervos simpatic.

Nu uita, însă, că hiperhidroza poate fi declanșată și de vremea caldă, consumul de alcool sau de mâncăruri picante, cofeină, produse cu glutamat monosodic, anxietate, purtarea de haine strânse sau prea groase, exercițiile şi efortul fizic.

o femeie în maiou violet care transpiră
Cauzele transpirației excesive la cap pot fi genetice.

Cum poate fi tratată hiperhidroza din zona capului

Dacă transpiri în exces în zona capului, evită să îți porți părul lung și tunde-l cât mai scurt. Însă, dacă preferi un păr lung, ține-l strâns în coadă sau în coc, pentru a nu atârna pe față sau pe ceafă. Ține la îndemână o batistă sau un prosop dintr-un material natural, cât mai absorbant, pentru a tampona fața sau capul. Alege să porți benzi, care să oprească transpirația de pe cap din a ajunge pe față.

Dacă ești o persoană anxioasă, folosește tehnici de reducere a stresului (exerciții de repirație, meditație, yoga și altele) sau să faci terapie cognitiv-comportamentală.

Pe lângă aceste recomandări, medicul îți poate indica să folosești diferite tratamente: glicopirolat topic, injecții cu toxină botulinică (efectele durează de obicei 2-6 luni), șervețele tip pânză acoperite cu tosilat de glicopironiu, antiperspirante (ce conţin piatra de alaun), care blochează glandele sudoripare, beta-blocante și benzodiazepine care blochează simptomele fizice de anxietate și jenă, anticolinergice și medicamente antimuscarinice, care blochează acetilcolina, o substanță chimică din sistemul nervos care ajută la activarea glandelor sudoripare.

În cazuri de transpirație extrem de abundentă, poate fi necesară o intervenție chirurgicală. Aceasta include simpatectomia toracică endoscopică și îndepărtarea sau distrugerea glandelor sudoripare, însă acestea sunt utilizate mai ales pentru alte zone ale corpului care transpiră excesiv.

o femeie care se șterge de transpirația de pe frunte
Dacă ești o persoană anxioasă, folosește tehnici de reducere a stresului (exerciții de repirație, meditație, yoga și altele) sau să faci terapie cognitiv-comportamentală.
Adauga un comentariu