Sanatate

Transpirația capului la copii: De ce transpiră copiii când dorm?

Publicat: 22 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Transpirația capului la copii De ce transpiră copiii când dorm
Copiii încep să transpire la jumătate de oră după ce au adormit, iar procesul durează aproximativ două ore.

Un aspect des întâlnit de majoritatea părinților este transpirația la cap a copiilor. Nu reprezintă un motiv de îngrijorare, deoarece este un lucru obișnuit, perfect normal. Iată de ce transpiră copiii când dorm.

Multă lume știe că unii copii pot transpira mai mult decât adulții, atunci când dorm. Acest lucru este explicat de faptul că cei mici trec prin diferite perioade de metabolism crescut, ce are drept consecință creșterea temperaturii corpului. Astfel, își face apariția nevoia de a elimina surplusul de căldură prin intermediul transpirației.

În general, copiii încep să transpire la jumătate de oră după ce au adormit, iar procesul durează aproximativ două ore. Pentru că sistemul de reglare a temperaturii nu este complet dezvoltat la copii, aceștia transpiră mai mult, în special la nivelul cefei.

„Organismul dispune de mecanisme de autoreglare şi este programat să funcţioneze la o temperatură mai joasă în starea de somn decât atunci când suntem treji. În plus, în timpul somnului profund, organismul reduce şi mai mult temperatura corpului. Acest proces presupune o pierdere de căldură, care are loc prin transpiraţie. Prin urmare, transpiraţia în timpul somnului este un fenomen normal”, a explicat Dr. Mihaela Oros, pentru reginamaria.ro.

bebeluș care doarme
Multă lume știe că unii copii pot transpira mai mult decât adulții, atunci când dorm.

De ce apare transpirația la cap la copii?

Transpirația la copii poate fi influențată și de alți factori precum: copilul bea lapte înainte de culcare, temperatura din camera de dormit este prea ridicată (peste 21 de grade Celsius), poartă pijamale mult prea groase, are între 3 și 7 ani sau are coșmaruri.

Prin urmare, copilul poate fi ajutat să transpire mai puțin pe timpul nopții. Tot ce trebuie să faci este să verifici temperatura camerei. Aceasta trebuie să fie între 19 și 21 de grade Celsius. . De asemenea, este necesar să alegi cu grijă pijamalele. Copilul trebuie să fie îmbrăcat în pijamale largi, dar suficient de călduroase, astfel încât să nu fie nevoie să se învelească.

Pe timpul zilei, învață copilul să se hidrateze mai des. Așa va compensa cantitatea de apă pierdută în timp ce doarme.
Totodată, poți încuraja copilul să facă exerciții fizice ușoare, înainte de culcare.

bebeluș care doarme
Transpirația la copii poate fi influențată și de alți factori.

Când devine transpiraţia motiv de îngrijorare?

Transpirația excesivă ar putea fi semn de apnee în somn, astm, diabet zaharat, tuberculoză, leucemie, boli autoimune și boli de inimă.

“Copiii pot să transpire pe toată durata nopţii ca urmare a efortului pe care îl fac să respire. Transpiraţia este însă doar unul din numeroasele simptome frecvente ale apneei în somn. Transpiraţia excesivă în timpul nopţii poate avea multe cauze – unele sunt medicale, altele ţin de factorii ambientali. Părinţii trebuie să meargă şi să discute cu medicul pediatru dacă observă că micuţul lor transpira foarte mult în somn, udând inclusiv aşternuturile”, a declarat medicul pediatru Mihaela Oros, pentru regimamaria.ro.

Totodată, transpirația în somn a copiilor poate fi și semn de infecție bacteriană sau virală. Copilul riscă să se deshidrateze ușor și, de aceea, este necesar să te asigur că bea între 6 și 8 pahare de apă zilnic.

bebeluș care doarme
Transpirația excesivă ar putea fi semn de apnee în somn, astm, diabet zaharat, tuberculoză, leucemie, boli autoimune și boli de inimă.
Adauga un comentariu