În 2025, România va trece din nou la ora de vară, iar acest lucru va avea loc în ultimul weekend din luna martie. În noaptea de sâmbătă, 29 martie, spre duminică, 30 martie, ceasurile vor fi date cu o oră înainte. Asta înseamnă că ora 3:00 va deveni ora 4:00, iar zilele vor începe să devină din ce în ce mai lungi, în timp ce nopțile se vor scurta. Totodată, această schimbare va aduce un impact asupra organismului, în special asupra ritmului biologic.
În 2025, schimbarea orei se va face în data de 29 martie, în noaptea dintre sâmbătă și duminică, când ceasurile vor fi date cu o oră înainte. Această modificare marchează începutul unei perioade cu zile mai lungi, care vor crește treptat până la solstițiul de vară, ce va avea loc pe 21 iunie.
Cum ne afectează trecerea la ora de vară
Deși trecerea la ora de vară vine cu mai multe ore de lumină, acest lucru poate avea un impact asupra organismului, în special asupra somnului și a ritmului biologic. Conform specialiștilor, schimbarea orei poate duce la tulburări de somn, cum ar fi oboseala sau insomniile, în primele zile după ajustare. Astfel, în ciuda avantajului unor zile mai lungi, corpul nostru se poate confrunta cu dificultăți de adaptare la noile condiții.
De asemenea, poate apărea o stare generală de disconfort, iar concentrarea poate fi afectată. În cazuri mai grave, unele persoane pot experimenta chiar mici episoade de depresie din cauza acestei schimbări.
„Trecerea la ora de vară poate fi mai dificilă decât trecerea la ora de iarnă, deoarece apare privarea de somn cu o oră, iar acest lucru poate cauza oboseală, dificultăți de concentrare și dificultăți în a ne trezi dimineața pentru a începe programul obișnuit”, explică Răzvan Lungu, medic specialist pneumolog, atestat în somnologie.
De ce se face schimbarea orei
Pentru a ajuta organismul să se adapteze mai ușor la schimbarea orei, Lungu recomandă să încercați să mergeți la culcare cu câte 10 minute mai devreme, în fiecare seară, înainte de schimbare, și să păstrați un somn sănătos, respectând igiena și rutina de somn.
Inițial, trecerea la ora de vară a fost implementată pentru a economisi energie, întrucât zilele mai lungi reduc nevoia de iluminat artificial. Totuși, cercetările recente sugerează că economiile de energie nu sunt semnificative și că impactul asupra consumului de energie este mult mai mic decât s-ar fi estimat la început.